Στο ρελαντί...

Ισορροπημένη, με ενδιαφέρον στοιχείο τις μέχρι στιγμής συγκριτικά χαμηλότερες συναλλαγές απ’ ό,τι τις προηγούμενες ημέρες, χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές η εικόνα της Σοφοκλέους. Δεν λείπουν και οι... κερδοσκοπικές ακρότητες, όπως αυτές που εμφανίζονται σε περιόδους υπερθέρμανσης της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διάχυτο είναι πλέον το... άρωμα κερδοσκοπίας στη Σοφοκλέους.

Το γεγονός ότι μετοχές μάλλον ή περισσότερο προβληματικών εταιριών εμφανίζονται να αποδίδουν περισσότερο από 10%, και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές, φαίνεται να ενισχύει την εκτίμηση όλο και περισσότερων παραγόντων της αγοράς.

Για να μην παρεξηγούμεθα, θεωρούμε ακόμη και την κερδοσκοπία συστατικό απαραίτητο κάθε ανοδικής φάσης, ακόμη και σε αναπτυγμένα χρηματιστήρια.

Τηρουμένων των αναλογιών από αυτή την άποψη, θεωρούνταν δικαιολογημένη η... υποτίμηση της ίδιας αγοράς πριν από 2,5-3 χρόνια.

Αναφέρεται όμως ως παράμετρος που χρήζει προσοχής.

Μεταξύ των 10 μετοχών με τη μεγαλύτερη απόδοση, ξεχωρίζουν η ΕΒ Ζάχαρης στο 19,90% και στα 4,58 ευρώ, με συναλλαγές περίπου 150.000 τεμαχίων.

Ακολουθούν Προμότα, Χαλυβδοφύλλων, Κλωστήρια Ναούσης, ΕΤΜΑ, Εικόνα Ήχος, Euromedica, Eurodrip, Μαξίμ Περτσινίδης και Σέλμαν.

Βέβαια, από τις προαναφερθείσες μετοχές, για ορισμένες δικαιολογείται καλύτερη αποτίμηση, στην πλειονότητά τους όμως η υπεραντίδραση προσλαμβάνει άλλο χαρακτήρα, πέραν των θεμελιωδών. Ας είναι.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 1,5, με τις συναλλαγές (περίπου 400.000 τεμάχια) της Auto Hellas να αποτελούν... ενδιαφέρον στοιχείο, την Εθνική Ασφαλιστική να φτάνει στα 7,30 ευρώ, ενώ ακολουθούν Αγροτική Ασφαλιστική, Λάμδα Development, Αltec και αρκετές ακόμη μετοχές με απόδοση μεγαλύτερη του 5%.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, παραμένει σταθερή σε εύρος διακύμανσης 40,08-39,60 ευρώ η Εθνική, έχοντας υποχωρήσει λίγο προς τα 39,84 ευρώ, η Eurobank χαμηλότερα προς τα 33,88 ευρώ, η Πειραιώς στα 21,16, η ΑΤΕ στα 5,70 (3,3%) και η Εμπορική στα 28,76 ευρώ.

Οι μετοχές των Coca Cola και Καρδασιλάρη διαμορφώνονται στα 25,84 και μέχρι τα 7,28 ευρώ αντίστοιχα.

Οι συναλλαγές στις 14:40 δεν ξεπερνούσαν τα 185 εκατ. ευρώ, συγκριτικά λιγότερες απ’ ό,τι χθες, ένα επιπλέον στοιχείο που χρήζει προσοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v