Πλησιάζοντας τις 4.200 μονάδες

Ακόμα μία συνεδρίαση που ικανοποίησε τα ”γούστα” όλων των εμπλεκομένων, έστω και αν ο Δείκτης απέτυχε οριακά να κλείσει στο υψηλό ημέρας. Ενδοσυνεδριακή αποθέρμανση στην περιφέρεια, ενώ ακόμη μία φορά πρωτοστάτησαν οι τράπεζες (2,03%) και τα media (6,92%). ”Εσπασε” τα 21 ευρώ η Πειραιώς, πλησιάζει τα 40 η Εθνική. Τα ”πακέτα”.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ακόμα μία συνεδρίαση που ικανοποίησε τα ”γούστα” όλων των εμπλεκομένων, έστω και αν ο Δείκτης απέτυχε... οριακά να κλείσει στο υψηλό ημέρας, ενώ οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων ακολούθησαν την υποκείμενη διατηρώντας τις όποιες υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης (οι έχοντες θέσεις short θα πρέπει να συνεχίζουν να αισθάνονται άβολα) και όλα αυτά εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος.

Ήταν μία ανοδική κίνηση που απλώθηκε σε όλο το εύρος του ταμπλό, έστω και αν κατά τη σημερινή συνεδρίαση πρωτοστάτησε η υψηλή κεφαλαιοποίηση (κέρδη για τον FTSE 1,45%), έχοντας επικεφαλής τον Τραπεζικό Κλάδο (κέρδη 2,03%).

Κανείς από τους εμπλεκόμενους στην αγορά δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ισχυρό momentum, οπότε εκ των πραγμάτων και οι πλέον διστακτικοί

”αναγκάζονται” να ακολουθήσουν την τάση, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες επιφυλάξεις, ενώ αντίθετα παραμένει επιφυλακτικό το μεγαλύτερο μέρος του retail.

Συμπερασματικά, στην παρούσα φάση η Σοφοκλέους κινείται από ”εισαγόμενες” εντολές, από ισχυρά χαρτοφυλάκια εγχώριων διαχειριστών και από κάποιους traders και βεβαίως αυτό θεωρείται θετικό από την άποψη ότι οι κωδικοί λιανικής κατά συντριπτική πλειονότητα παραμένουν εκτός συστήματος.

Τεχνικά, έστω και αν η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με gap, η εικόνα δείχνει θετική, ιδιαίτερα σε περίπτωση που ο Δείκτης δείξει ότι μπορεί να μετατρέψει σε στήριξη το επίπεδο των 4.150 μονάδων, πολύ δε περισσότερο αν διασπάσει ανοδικά τις 4.191 ή το ψυχολογικό όριο των 4.200 μονάδων.

Ένας Γενικός Δείκτης που κινήθηκε σήμερα μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.170,89 μονάδες, με κέρδη 1,28%, ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 430 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 25,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ενδοσυνεδριακή διόρθωση που παρατηρήθηκε μεταξύ 15.04 και 15.34 αποθέρμανε σχετικά την αγορά, έδωσε την ευκαιρία πωλήσεων σε όσους ήθελαν να καταγράψουν τα κέρδη τους και κρίνεται ακόμη θετικότερο το ότι ο Δείκτης όχι μόνο επανέκαμψε αλλά κινήθηκε και σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους, με εντυπωσιακά κέρδη που ξεπέρασαν τις 6 ποσοστιαίες μονάδες ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς, σημαντικά κέρδη για τη Eurobank, αξιοσημείωτα για Alpha Bank, Αγροτική, Coca-Cola 3E, Ελληνικά Πετρέλαια, Intracom, ΟΠΑΠ, Folli Follie και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Αντίθετα, υπό πίεση η Βιοχάλκο (πολύ μεγαλύτερες οι πιέσεις στις θυγατρικές του Ομίλου) και αρνητικό πρόσημο για τον Τιτάνα.

Ικανοποιητική, έστω και αν ενδοσυνεδριακά ήταν καλύτερη, η τελική εικόνα με 184 ανοδικές μετοχές έναντι 104 πτωτικών και 20 τίτλοι με κέρδη από 10% έως 20%, σε αρκετές περιπτώσεις των οποίων σημειώνονται υπερβολές και εσωκλείονται κίνδυνοι εγκλωβισμού.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, επικεφαλής των κερδισμένων κοινή και προνομιούχος μετοχή της ΕΤΜΑ, μία ακόμη θετική συνεδρίαση για τα Χαλυβδόφυλλα, κινητικότητα και σημαντικά ημερήσια κέρδη για τη Eurodrip.

Συνέχισαν ανοδικά Σφακιανάκης, Γρηγόρης, ΔΟΛ, Κέκροπας, Κλουκίνας – Λάππας, Πετρόπουλος, Καραμολέγκος, όμως σύμφωνα με την πλειονότητα των εμπλεκομένων για μία ακόμη συνεδρίαση τις εντυπώσεις έκλεψε ο μέχρι πρότινος ”ξεχασμένος” Καρέλιας.

----Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές

Πέρασαν σήμερα μέσω του Χ.Α. τρία πακέτα συνολικά 1.809.740 μετοχών της εταιρίας Γρηγόρης Μικρογεύματα στην τιμή των 1,10 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Επίσης, πέρασε ένα πακέτο 1.950.000 μετοχών της εταιρίας ΕΛΒΑΛ στην τιμή των 3,76 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,57% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ακόμα, πέρασε ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της Τηλέτυπος στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, με αγοραστή την εταιρία Πήγασος Εκδοτική.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 160.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 32,62 ευρώ, ένα πακέτο 65.000 τεμαχίων της Εθνικής στα 39,50 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 18,66 ευρώ και ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων της Γερμανός στα 17,50 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της Τρ. Πειραιώς στα 20,57 ευρώ, ένα πακέτο 60 τεμαχίων της Σάνυο στα 1,60 ευρώ, ένα πακέτο 225.000 τεμαχίων της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 6,46 ευρώ, ένα πακέτο 840 τεμαχίων της Κατσέλης στα 3,74 ευρώ και ένα πακέτο 46 τεμαχίων της Coca Cola στα 26,06 ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε, ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της Μarfin Financial Group στα 23,50 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v