Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Κέρδη ρεκόρ θα ανακοινώσει η Εθνική

Iσχυρή αύξηση 80% θα σημειώσουν τα κέρδη των τριών κορυφαίων ελληνικών τραπεζών το 2005, προβλέπει η HSBC σε έκθεσή της (08/02), με την Εθνική να καταγράφει τη μεγαλύτερη ενίσχυση. Τι εκτιμά για την Alpha Bank και την Eurobank.

HSBC: Κέρδη ρεκόρ θα ανακοινώσει η Εθνική
Iσχυρή αύξηση 80% θα σημειώσουν τα κέρδη των τριών κορυφαίων ελληνικών τραπεζών το 2005, προβλέπει η HSBC σε έκθεσή της (08/02), με την Εθνική να καταγράφει τη μεγαλύτερη ενίσχυση (147,3%).

Ειδικότερα η HSBC διατηρεί την θετική της άποψη για τις προοπτικές των 3 τραπεζικών ιδρυμάτων και θέτει (θεωρητική) τιμή – στόχο τα 39,2 ευρώ για την Εθνική, τα 31,8 ευρώ για την Alpha και τα 32,18 ευρώ για την Eurobank. Η σύσταση για τις τρεις μετοχές είναι ”overweight”.

Όπως αναφέρει ο ξένος οίκος, τα οργανικά κέρδη των τριών κορυφαίων ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων αναμένεται να σημειώσουν ενίσχυση της τάξεως του 46%, βάσει εκτίμησης για ενίσχυση της αμιγώς τραπεζικής κερδοφορίας προ φόρων κατά 83%.

Όπως αναφέρει, τη μεγαλύτερη ενίσχυση κερδοφορίας θα εμφανίσει η Εθνική Τράπεζα, αντανακλώντας τη δραματική βελτίωση της αποδοτικότητας κόστους μετά το περυσινό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο λόγος κόστους προς έσοδα των τριών ελληνικών τραπεζών θα σημειώσει βελτίωση κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 50,1% ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα ενισχυθεί στο 23,1% από 19,2% το 2004.

Όπως δηλώνουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής προτιμούν την Alpha Bank λόγω της χαμηλής αποτίμησης, αλλά και την Εθνική, κυρίως λόγω του restructuring potential.

Για την Eurobank επισημαίνει ότι μετά το ράλι που σημείωσε η μετοχή από τις αρχές του έτους, διαπραγματεύεται πλέον με 15% premium έναντι της Εθνικής και 25% της Alpha σε όρους εκτιμώμενων EPS 2006.

Τα EPS 2005 της Εθνικής εκτιμάται ότι θα τρέξουν με ρυθμό 58,1%, της Alpha με 29,9% και της Eurobank με 44,2%. Το μέρισμα ανά μετοχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της HSBC, θα ανέλθει σε 0,94 ευρώ για την Εθνική και 0,8 ευρώ για την Alpha.

Το P/E 2005 της Eθνικής προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 18,6, της Alpha στο 17,1 και της Eurobank στο 21.

Όπως προβλέπει η HSBC τόσο η Εθνική Τράπεζα, όσο και η Eurobank θα καταγράψουν σημαντικά κέρδη από το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, που εκτιμάται στο 3,25% για τις τρεις τράπεζες. Σε ότι αφορά την στεγαστική πίστη η Εθνική αναμένεται να αυξήσει το μερίδιό της στο 26,4%.

Για την Alpha Bank επισημαίνεται πως έριξε μεγαλύτερο βάρος στην ενίσχυση του μεριδίου της στην καταναλωτική πίστη αλλά και στην διατήρηση της ηγετικής της θέσης στα επιχειρηματικά δάνεια. Τα καταναλωτικά δάνεια της τράπεζας προβλέπεται να τρέξουν με ρυθμό 44% το 2005.

Στο μέτωπο των δαπανών εκτιμάται ότι και οι 3 τράπεζες θα καταγράψουν σημαντική βελτίωση στους δείκτες αποτελεσματικότητας το 2005. Η Εθνική φαίνεται να τα κατάφερε καλύτερα έναντι του ανταγωνισμού στον περιορισμό στα κόστη, τονίζουν οι αναλυτές της HSBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v