Με αιχμή τις τράπεζες

Θετικό το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια σήμερα, ενώ οι ”αποθεωτικές” εκτιμήσεις των ξένων (UBS) για τις ελληνικές τράπεζες... πονοκεφαλιάζουν τους καθ΄ ύλην αρμόδιους (που σπεύδουν να προειδοποιήσουν πως ”δεν θα επιτρέψουν κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά”) και λειαίνουν το έδαφος για νέα επίπεδα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ”αποθέωση” (όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ”Ημερησία”), των ελληνικών τραπεζών από τη UBS έρχεται την κατάλληλη στιγμή.

Τώρα που ο Dow ”επιστρέφει” και πάλι υψηλότερα των 10.800 μονάδων και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται από το πρωί με ανάλογα θετικό ρυθμό.

Ούτως ή άλλως, η επιμονή και εμμονή των ξένων και για τη Σοφοκλέους είναι λίγο πολύ δεδομένη και επιβεβαιώνεται κάθε μήνα με τη δημοσιοποίηση της αυξανόμενης συμμετοχής τους, που φτάνει πλέον στο 40,83% της συνολικής αποτίμησης της αγοράς.

Οι τοποθετήσεις που πραγματοποιούνταν μέχρι και χθες από τα 38,34 ευρώ στην Εθνική, από τα 32,84 ευρώ στη Eurobank για λογαριασμό ξένων επενδυτών αποδίδουν ήδη ένα καθαρό 0,8-1% (μέσα σε μόλις μία συνεδρίαση).

Οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε Εθνική (920.254) και Eurobank (574.751) θεωρούνται συγκριτικά χαμηλές, εκτίμηση που προοιωνίζεται υπεραντίδραση των δύο αυτών βασικών δεικτών.

Δεδομένης της αποτίμησης της Εθνικής (13,2 δισ.) και της δεύτερης τη τάξει Eurobank (10,6 δισ. ευρώ) και της τιμής – στόχου που θέτουν ο ένας μετά τον άλλον οι ξένοι αναλυτές, θα πρέπει να περιμένουμε απόδοση της αγοράς πέραν των... 4.800 μονάδων.

Εάν υπολογίζαμε θεωρητικά το δυνητικό περιθώριο αντίδρασης του Γ.Δ. με βάση τη στάθμισή του που έχει μόνο η Εθνική και της θετικής απόκλισης που εκτιμούν οι ξένοι, τότε ο Γ.Δ. θα μπορούσε να κινηθεί ακόμη υψηλότερα.

Παράθεση στοιχείων, καθαρά θεωρητική, σε μία περίοδο που οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι εκδηλώνουν την ανησυχία τους για την παρατεταμένη άνοδο και την αφύπνιση των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, ικανή όμως, να μας δείξει τα όρια, που βλέπουν για την αγορά οι ξένοι.

Στη χθεσινή συνεδρίαση φάνηκε ξεκάθαρα πως η επικείμενη διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Αγροτικής μπορεί να προσελκύσει και βραχυπρόθεσμο χρήμα (Hedge Funds), καθώς μόνο χθες διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια μέχρι τα 5,48 ευρώ της ΑΤΕ.

Από το χώρο των μέσων ενημέρωσης, μετά και την επισημοποίηση της νέας αυξημένης θέσης που κατέχουν πλέον ΔΟΛ και Πήγασος, σε 20,86% και 23,39%, αντίστοιχα κρίνεται ο έλεγχος της καταστατικής μειοψηφίας (καταρχήν).

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ενδιαφέρον παρουσίασαν οι συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (μέχρι τα υψηλά των 11,82 ευρώ), τα 780.000 τεμάχια μέχρι τα 23,40 ευρώ της Marfin, η συντήρηση της κινητικότητας στον ακτοπλοϊκό κλάδο (όπου οι μετοχικές εξελίξεις βρίσκονται σχεδόν στο... μέσον της διαδρομής), οι τοποθετήσεις ισχυρών θεσμικών χαρτοφυλακίων (ξένων και ελληνικών) σε J&P ΑΒΑΞ και Μηχανική, όπως και επιμέρους κινήσεις.

Συγκεκριμένα, στη μετοχή του Φουρλή (10,76 ευρώ) θα πρέπει να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα μεταβιβάστηκε πακέτο 250.000 μετοχών στα 10,5 ευρώ από Έλληνα σε ξένο θεσμικό.

Μέχρι και πριν από λίγες συνεδριάσεις, χαρτοφυλάκιο της Fedelity φαίνεται να αγόραζε μετοχές της ΕΛΤΕΧ, η τιμή της οποίας ξεπέρασε πλέον και τα 7 ευρώ.

Να σημειωθεί πως η αποτίμηση της ΕΛΤΕΧ (μετά βεβαίως και την απορρόφηση του Ακτωρα) διαμορφώνεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επόμενη αναδιάρθρωση δεικτών FTSE.

Λόγω των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετοχή- σηματωρός για σήμερα θεωρείται ο ΟΠΑΠ, μετά την ανακοίνωση των Ρώσων της Sistema η Intracom, ο Μαϊλλης λόγω των συνεχιζόμενων συναλλαγών μέχρι και τα 4,12 ευρώ χθες (με 1,0 εκατ. τεμάχια), οι αποφάσεις της διοίκησης του Ιατρικού Κέντρου και το 3,31% του ΙΑΣΩ και πάλι στα 5 ευρώ με συναλλαγές 347.480 τεμαχίων.

Όσον αφορά τη μετοχή- ομόλογο της αγοράς, την ΕΧΑΕ, με τέτοιου ύψους συναλλαγών στην αγορά μετοχών και παραγώγων και επικείμενη επιστροφή κεφαλαίου η κεφαλαιοποίηση των 840 εκατ. ευρώ μόνο ακριβή δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Σημείωση: Η πρόθεση της διοίκησης του ομίλου Βιοχάλκο, να συγχωνεύσει (μέσω απορρόφησης) Χαλκόρ – Fitco, δεν οδηγεί σε καμία περίπτωση σε ανάλογη κίνηση μεταξύ Σιδενόρ – Σωληνουργεία Κορίνθου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v