Δέλεαρ το Χ.Α. εν μέσω ευρωπαϊκής διόρθωσης

Οι απώλειες μέχρι και 1,3% νωρίτερα στη Φραγκφούρτη θα μπορούσαν να επιτείνουν τη διάθεση κατοχύρωσης κερδών, και μάλιστα σημαντικότατων, από την πλευρά ορισμένων ισχυρών επενδυτικών σχημάτων. Εξίσου ισχυρά όμως τα κίνητρα, όπως οι 2 στις 10 δωρεάν της Eurobank ή η αναβάθμιση στα 50 ευρώ της τιμής–στόχου για την Εθνική και στα 43 για τη Eurobank από τον όμιλο της UBS.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Για μικτή συνεδρίαση κάνει λόγο η Eurobank Securities, με υψηλές συναλλαγές και υπεραπόδοση μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Νωρίτερα, πάντως, οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν από σημαντικό χαμηλότερο επίπεδο, φτάνοντας σε διόρθωση μέχρι και το 1,30% ο DAX στη Φραγκφούρτη.

Ούτως ή άλλως, στην αγορά μας είναι εμφανής η προσπάθεια μίας σχεδόν παράλληλης κατοχύρωσης υπεραξιών με κυκλικές κινήσεις, κυρίως αγορές, προκειμένου να διαφυλαχθεί η μεσοπρόθεσμη τάση των βασικών δεικτών και μετοχών.

Βέβαια, το ενδεχόμενο της διόρθωσης σε επίπεδο Γ.Δ. για σήμερα είναι περισσότερο πιθανό απ’ ό,τι στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, καθώς οι αγορές που πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο της προεξόφλησης των ανακοινώσεων από τον όμιλο Eurobank ενδέχεται να βγουν σταδιακά προς προσφορά.

Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση η πίεση που εκτιμάται ότι μπορεί να εκδηλωθεί υπολογίζεται ότι θα είναι πρόσκαιρη, καθότι το κίνητρο της διανομής μετοχών 2 προς 10 από τον όμιλο της Eurobank μόνο αμελητέο δεν είναι.

Άλλωστε, Εθνική, Eurobank και Τράπεζα Κύπρου συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της UBS (δες σχετικό θέμα).

Στη σχετική ανάλυση η νέα τιμή–στόχος για τη μετοχή της Εθνικής τίθεται στα 50 ευρώ, στα 39 για την Alpha και στα 43 για τη Eurobank.

Το τι βλέπουν οι ξένοι στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών για φέτος, αλλά και τη χρήση του 2007 και συνεχίζουν τις τοποθετήσεις τους σε αυτές τις αποτιμήσεις είναι κάτι για το οποίο θα τους δικαιώσει (ή όχι) μακροπρόθεσμα η αγορά.

Το πιθανότερο είναι πως οι πανίσχυροι ξένοι παίκτες ξέρουν σε κάθε βήμα της αγοράς τουλάχιστον κάτι περισσότερο από τον καλύτερα ενημερωμένο Έλληνα επενδυτή ή παίκτη.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζεται και βραχυπρόθεσμα στον τραπεζικό κλάδο, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Εγνατία, τη στάση του ομίλου Marfin (που σε κάθε περίπτωση θα έχει σημαντικότατα κέρδη ή και υπεραξίες), αλλά και των άλλων μεσαίων τραπεζικών ομίλων.

Μία παράμετρος που δεν έχει ακόμη προεξοφληθεί είναι αυτή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που μεσοπρόθεσμα οδηγεί σε αναδιάταξη δυνάμεων.

Όσον αφορά σε επιλεγμένες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, εκτός των ακτοπλοϊκών λόγω των εξελίξεων, παραμένει στο επίκεντρο ο κλάδος των μέσων ενημέρωσης, αλλά και επιμέρους εισηγμένες.

Στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, λόγου χάρη, φαίνεται πως τοποθετούνται διορατικοί επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν πολύ πιθανή την τιτλοποίηση οφειλών των ΟΤΑ (προς την ΕΥΔΑΠ), ύψους, σύμφωνα με πληροφορίες, 250 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές εμφανίζονται και οι μετοχές εταιριών από το χώρο της ενέργειας, αν και η Π&Κ θεωρεί δίκαια αποτιμημένες στα τρέχοντα επίπεδα τιμών τις ΓΕΚ-Τέρνα.

Από τον όμιλο της ΕΛΤΕΧ, πέρα από τα σημαντικότατα συμβόλαια που έκλεισε (και ετοιμάζεται να κλείσει) η Άκτωρ, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις από τον φορέα εκμετάλλευσης του καζίνο της Πάρνηθας.

Μετοχή που θεωρείται ”παντός καιρού” από τους υπομονετικούς της αγοράς είναι τα ΕΧΑΕ (11,96 ευρώ), ενώ για τα ΚΑΕ οι πηγές επιμένουν ότι η πιθανολογούμενη μεταβίβαση της συμμετοχής των βασικών ετέρων είναι θέμα κυρίως αποτίμησης.

Στη μετοχή των ΚΑΕ πραγματοποιήθηκαν χθες συναλλαγές 548.503 τεμαχίων, με τη μετοχή να κλείνει 4,01% υψηλότερα, στα 16,60 ευρώ.

Μετοχή με κίνηση... ομολόγου θεωρείται από άλλους κύκλους της αγοράς η Εθνική Ασφαλιστική, με αυξημένες και χθες συναλλαγές, απόδοση 2,19% και κλείσιμο στα 6,54 ευρώ.

Για τον όμιλο Βιοχάλκο η στήλη δεν έχει να πει τίποτα περισσότερο από όσα σταθερά εδώ και περίπου 2 μήνες υποστηρίζει και θεωρεί πιθανά να συμβούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v