Αφήνιασε ο... Small Cap 80

Με συνεδρίαση για όλα τα γούστα ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, όπου αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι έστειλαν το Γ.Δ. μία ανάσα πριν τις 4.100 μονάδες, ενώ όπως αναμενόταν το ενδιαφέρον και οι υπεραποδόσεις μεταφέρθηκαν σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου καταγράφηκαν κέρδη 1,64% και 4,68% αντίστοιχα. Οι πρωταγωνιστές. Τα ”πακέτα”.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Με συνεδρίαση για όλα τα γούστα ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, όπου αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι έστειλαν το Γ.Δ. μία ανάσα πριν τις 4.100 μονάδες, ενώ όπως αναμενόταν το ενδιαφέρον και οι υπεραποδόσεις μεταφέρθηκαν σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Και όλα αυτά, εν μέσω ελαφρώς θετικού διεθνούς κλίματος ενώ οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων διατήρησαν, έστω και μειωμένες, τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το σύνολο των παραγόντων της αγοράς συμφωνεί στο γεγονός ότι στην παρούσα φάση η αγορά κινείται από ειδήσεις, φήμες, θετική ψυχολογία και πάνω από όλα ισχυρό ανοδικό momentum, το οποίο ”αναγκάζονται” να ακολουθήσουν ακόμη και οι εμπλεκόμενοι που διατηρούν σχετικές επιφυλάξεις.

Άλλωστε, το γεγονός ότι σημαντική μερίδα όσων δραστηριοποιούνται στη Σοφοκλέους βλέπει διόρθωση που η αγορά δεν την δίνει, αυτό αναγκάζει αρκετούς που έχουν ρευστοποιήσει χαμηλότερα και διαθέτουν ρευστότητα να προχωρήσουν έστω και σε δειλές επανατοποθετήσεις, καθώς κανείς δεν μπορεί να παραμένει θεατής σε μία ”bullish” αγορά.

Τεχνικά, ενώ την Παρασκευή η κίνηση του FTSE έδωσε σήμα πώλησης, σήμερα ενδοσυνεδριακά αυτό ανεστράφη δίνοντας σήμα αγοράς και έτσι πλέον η αγορά απαιτεί κίνηση day by day και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένα αντανακλαστικά.

Ο Γ.Δ. ξεκίνησε με gap opening, κινήθηκε μόνο με θετικό πρόσημο και έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.097,41 μονάδες, με κέρδη 1,20%.

Ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 300 εκατ., από τα οποία τα 12,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους, τουλάχιστον εντυπωσιακή η Βιοχάλκο, με κέρδη μεγαλύτερα των 5 ποσοστιαίων μονάδων, ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη για τον ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτα για Alpha Bank, Eurobank, Eθνική, Intracom, θετική μεταβολή για Εμπορική, Πειραιώς, Coca Cola, ΕΛΤΕΧ, Motor Oil, OTE, Folli Follie και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα, με απώλειες, που όμως, δεν ξεπέρασαν τη μία ποσοστιαία μονάδα, οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Hyatt, KAE, Cosmote και Τιτάνας.

Ιδιαίτερα ικανοποιητική η τελική εικόνα με 243 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών και 14 τίτλοι με κέρδη από 10 έως 20%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, τουλάχιστον εντυπωσιακή από πλευράς συναλλαγών και ημερήσιων κερδών που ξεπέρασαν τις 6 ποσοστιαίες μονάδες η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος (εν μέσω φημών για αυξημένο μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου και διανομή δωρεάν μετοχών), ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη για Διεκάτ, Eurobrokers, MLS, Ατέρμωνα, Elmec Sport, Καραμολέγκο, ΕΧΑΕ (μετά το μπαράζ εκθέσεων και τις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις σε τιμή – στόχο), Ευρωπαϊκή Πίστη, Μουζάκης, Ξυλεμπορία, συνέχισαν ανοδικά Solvency, Αλλατίνη, Καρέλιας (αποκτά κάθε μέρα και περισσότερους ”φίλους”), ενώ επανήλθαν φήμες και αγοραστές στον Καρδασιλάρη.

----Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 23.815 τεμαχίων της Eurobank στα 32 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της Μotor Oil στα 23,24 ευρώ και δύο πακέτα των 100.000 και 130.000 τεμαχίων της Μπάμπης Βωβός στα 15,48 και 15,58 ευρώ αντίστοιχα.

Επίσης, ένα πακέτο 10.000 τεμαχίων της Τεγόπουλος στα 2,23 ευρώ, ένα πακέτο 5.000 τεμαχίων της Τρ. Κύπρου στα 5,80 ευρώ, ένα πακέτο 800 τεμαχίων της Intracom Κατασκευές στα 1,42 ευρώ και ένα πακέτο 700.000 τεμαχίων της ΕΛΒΑΛ στα 3,40 ευρώ.

Ακόμα, ένα πακέτο 40.000 τεμαχίων της Intralot στα 18,64 ευρώ, ένα πακέτο 20.798 τεμαχίων της Βιοχάλκο στα 10,10 ευρώ, ένα πακέτο 20.843 τεμαχίων της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 6,50 ευρώ και ένα πακέτο 3.622 τεμαχίων της Μυτιληναίος στα 26,06 ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 118.000 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 18,84 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v