Κέκροπες στη... Σοφοκλέους

Το ήπια θετικό κλίμα που δημιουργείται από την αρχή της συνεδρίασης επηρεάζει -όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες- πολλαπλασιαστικά μετά τις 14:00 ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς. Αναμφίβολα, ακρότητες καταγράφονται, πλην όμως οι αγορές πέραν των θεμελιωδών είναι και ψυχολογία, με τον καταλύτη αυτό να επιδρά ευεργετικά για τις μετοχές σε αυτή την ανοδική φάση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ήπια ανοδική κίνηση των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών διευκολύνει τη δράση ισχυρών επενδυτικών κύκλων.

Αυτό έγινε εμφανές σταδιακά μετά τις 14:00, καθώς με τον FTSE-20 να αντιδρά κατά 0,22%, η τάση για τον MID-40 διαμορφωνόταν κατά 1,45% υψηλότερα και 1,43% για τον SC-80.

Δεν είναι τυχαίο πως από την αρχή του χρόνου ο αντιπροσωπευτικός δείκτης μετοχών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά περίπου 17%.

Οι συναλλαγές ξεπερνούν (στις 14:40) τα 250 εκατ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες αποδόσεις να σημειώνονται για μετοχές εταιριών της μεσαίας – μικρής κεφαλαιοποίησης.

Έτσι, στην κορυφή βρίσκεται ο Κέκροπας, πλέον προς τα 21,18 ευρώ, η Compucon, η Ελφίκο, ο Καραμολέγκος, αλλά και οι Μπουτάρης, Αλλατίνη (με συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές απ’ ό,τι χθες), Σέλμαν, Rilken, ΝΕΛ και αρκετές ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Ωστόσο, η πορεία του SC-80 και του MID-40 σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την τάση του FTSE-20, ειδικότερα μετοχών-σηματωρών της υψηλής αποτίμησης.

Η Εθνική Τράπεζα διαμορφώνεται πέριξ των 38,60 ευρώ, με εμφανώς λιγότερες συναλλαγές από χθες, η Eurobank στα 31,90 ευρώ (1,60%) και η Εμπορική στα 28,30 ευρώ.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, ακόμη και με τις... δεδομένες σε ανάλογες περιπτώσεις ακρότητες, θα πρέπει να συντηρηθεί η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά συγκεκριμένων μετοχών.

Το ζητούμενο για σήμερα είναι να ”κλείσει” ο Γ.Δ. σε επίπεδα υψηλότερα τω 4.065-4.070 μονάδων και χωρίς να διαταραχθεί προς το κλείσιμο η σχέση ανοδικών – πτωτικών, καθώς θα επιχειρηθεί κατοχύρωση μέρους των σημαντικών υπεραξιών που έχουν αποκομιστεί ή εγγραφεί αυτή την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v