Θετική ψυχολογία

Μόνο οι αδύναμες ξένες αγορές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη θετική ψυχολογία και την ανοδική τάση βασικών δεικτών και μετοχών στη Σοφοκλέους. Η στάση των ξένων, πάντως, καθορίζει τη βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE-20, ενώ σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση οι υπεραποδόσεις συνεχίζουν να προσελκύουν ενδιαφέρον. Ακόμη μία κίνηση της Marfin, που εξαγόρασε το 9,98% της Λαϊκής Τράπεζας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στη θετική ψυχολογία των επενδυτών αναφέρεται η Marfin Analysis, στις αδύναμες διεθνείς αγορές που ενδέχεται να επιβαρύνουν την τάση επικεντρώνεται η Eurobank, ενώ για αυξημένη ζήτηση για τράπεζες κάνει λόγο η Egnatia Finance.

Στο ενδεχόμενο χαμηλότερου ανοίγματος των ευρωπαϊκών αγορών στάθηκε η Σίγμα Securities, με τον DAX όμως να ενισχύεται κατά 0,36% (στις 10.40 ώρα Ελλάδος). Η αποκόμιση βραχυπρόθεσμων και ιδιαίτερα σημαντικών υπεραξιών είναι αναμενόμενη και απόλυτα δικαιολογημένη.

Τα επίπεδα όμως της αγοράς θα εξαρτηθούν από τη στάση που κρατούν κυρίως οι ξένοι, οι οποίοι –θα το τονίσουμε για μία ακόμη φορά- τοποθετούνται μεθοδικά τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες –προφανώς χωρίς να βιάζονται- σε τραπεζικούς τίτλους.

Στις τελευταίες μάλιστα συνεδριάσεις οι εντολές τους είναι εμφανείς κυρίως σε Eurobank και Εθνική.

Η Εμπορική είναι μία άλλη, τελείως ξεχωριστή περίπτωση, που μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας αποκτά επιπρόσθετο ενδιαφέρον. Η Εμπορική οδηγείται σε συνολική διάθεση του ποσοστού του Δημοσίου, χωρίς το δικαίωμα πρώτης άρνησης και τη μία πλευρά των ενδιαφερόμενων να επιχειρεί να κρατά υψηλά την τιμή της μετοχής, πιθανόν σε επίπεδα όχι και τόσο ελκυστικά για τους Γάλλους.

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται ούτως ή άλλως σε αναδιάταξη δυνάμεων, κάτι που επιβεβαιώθηκε μετά και το χθεσινό ”χτύπημα” της Marfin.

Η Λαϊκή Τράπεζα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας εταιρία του ΧΑΚ, με τη Marfin να αποκτά το 9,98% (βλ. σχετικό θέμα).

Αυτά όμως που παρουσιάζουν μεσοπρόθεσμα ενδιαφέρον αφορούν στο επιχειρηματικό ενδιαφέρον που δείχνουν οι Ρώσοι (και δεν αφορά μόνο στον κλάδο της ενέργειας), στην πρόθεση των Ισπανών της Iberdrola για επενδύσεις στη χώρα μας (βλ. σχετικό θέμα) και στο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από όλο και περισσότερους ξένους για έκθεσή τους στην ευρύτερη περιοχή.

Και είτε αρέσει αυτό σε ορισμένους είτε όχι, η χώρα που πληροί τις περισσότερες προϋποθέσεις, μέσω της οποίας μπορούν να κινηθούν στην ευρύτερη περιοχή, είναι η Ελλάδα.

Ή για να είμαστε πιο ακριβολόγοι, κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις και όμιλοι.

Ένα άλλο θέμα που χρήζει προσοχής, καθώς φαίνεται πως οδηγείται σε σύγκρουση, είναι η ανοιχτή πλέον αντιπαράθεση τραπεζιτών και ΟΤΟΕ, με την πλευρά των συνδικαλιστών να παίζει το τελευταίο της χαρτί.

Βραχυπρόθεσμα φαίνεται πως στην αγορά ορισμένα ”στοιχήματα” γίνονται πλέον πιο μεθοδικά και οργανωμένα.

Σε μετοχές που τελευταία έχουν συγκεντρωθεί στα χέρια ισχυρών επενδυτικών κύκλων ικανά μειοψηφικά ποσοστά εισηγμένων, διαπιστώνεται κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών, συμφωνημένες πράξεις και πακέτα, με παράλληλη στήριξη από θετικές αναλύσεις χρηματιστών και χρηματιστηριακών κύκλων.

Όσο αυτές οι κινήσεις καλύπτονται είτε με margin είτε με Τ+3, ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς μπορεί να συνεχίζει υψηλότερα.

Πρόκειται για μία απόλυτα θεμιτή διαδικασία, που προσδίδει επιπλέον ρευστότητα στο σύστημα και διευκολύνει και τις ίδιες τις χρηματιστηριακές να ”επουλώσουν” παλαιότερα προβλήματά τους.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μέχρι στιγμής στην αγορά οι ισορροπίες κρατούν καλά, το Τ+3 τηρείται στον μέγιστο δυνατό βαθμό, οι επενδυτικοί κύκλοι κινούνται, εκτός από μικρές παρεκκλίσεις, στο πλαίσιο του κανονισμού και χωρίς να δημιουργούνται, μέχρι στιγμής, άλλου είδους προβλήματα.

Η υπεραπόδοση στις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις των βασικών δεικτών μετοχών εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, με αιχμή τον SC 80, επιβεβαιώνει την ανωτέρω εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς.

Ειδικότερα για σήμερα, θα πρέπει να προσεχθούν μετοχές εταιριών όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί πακέτα σε υψηλότερες τιμές, σημειώνεται αύξηση συναλλαγών και τα στοιχειώδη χρηματοοικονομικά μεγέθη και οι δείκτες δικαιολογούν υπεραντίδραση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v