Περί ”έξυπνου χρήματος” και γάμου...

Ο μοχλός της ανόδου ήταν κάποτε τα λόμπι. Σήμερα είναι τα funds. Στο μέλλον μπορεί να είναι κάτι άλλο. Τα funds πείθουν περισσότερο από τα λόμπι και αυτό είναι φυσικό. Αν κάπου διαφωνούμε, είναι στο επιχείρημα εκείνο που υποστηρίζει ότι ”το έξυπνο χρήμα ξέρει τι κάνει”. Διότι, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει ”βλαμμένο” χρήμα.

Περί ”έξυπνου χρήματος” και γάμου...
Ο μοχλός της ανόδου ήταν κάποτε τα λόμπι. Σήμερα είναι τα funds. Στο μέλλον μπορεί να είναι κάτι άλλο. Τα funds πείθουν περισσότερο από τα λόμπι και αυτό είναι φυσικό.

Αν κάπου διαφωνούμε, είναι στο επιχείρημα εκείνο που υποστηρίζει ότι ”το έξυπνο χρήμα ξέρει τι κάνει”. Διότι, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει ”βλαμμένο” χρήμα.

Χρηματιστήριο είναι αυτό. Ποντάρεις σήμερα τα λεφτά σου και μπορεί να κερδίσεις, όπως μπορείς και να χάσεις. Το θέμα είναι κάτω από ποιο σκεπτικό επενδύει κανείς τα χρήματά του.

Σήμερα, λοιπόν, όλοι βάζουν τα χρήματά τους επειδή τα βάζουν και κάποιοι άλλοι, δηλαδή τα funds. Θεωρούμε αδιανόητο να χάσουν χρήματα τα funds, επειδή ανήκουν στην τάξη των πλούσιων και ισχυρών. Κατά συνέπεια, ακολουθώντας τα κανείς πιστά, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, έχει μόνο να κερδίσει.

Ένα ανάλογο σκεπτικό υπήρχε και το 1999. ”Αποκλείεται”, λέγανε, ”να χάσει χρήματα ο τάδε ή ο δείνα”. Αλλά, αγορά είναι αυτή και δεν καταλαβαίνει πολλά από ονόματα και αξιώματα. Πολλοί από τους ηγέτες της τότε εποχής βρέθηκαν στο... καναβάτσο και άλλοι εξαφανίστηκαν εντελώς.

Ναι, υπάρχει μία μεγάλη διαφορά μεταξύ των funds και των λόμπι. Ποιοτική διαφορά. Από άποψη κουλτούρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι διαθέτει κάποιος το μαγικό ραβδάκι σε αυτή την αγορά και μπορεί να μεταμορφώνει το βατράχι σε βασιλόπουλο.

Αν αγοράζουμε μία μετοχή, αυτό πρέπει να είναι προϊόν δικής μας επιλογής και όχι κάποιου τρίτου. Όπως όταν αγοράζουμε σπίτι. Μπορεί το σπίτι να το ”παντρευόμαστε”, ενώ με τις μετοχές έχουμε μια άλλου είδους σχέση, περισσότερο βραχυπρόθεσμη.

Κάθε φορά, όμως, θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας τη σκέψη ότι οι συνθήκες μπορεί να μας οδηγήσουν σε μία μονιμότερη σχέση μαζί τους.

Πόσοι και πόσοι άνθρωποι έχουν παντρευτεί ένα φλερτ στο οποίο δεν έδωσαν στην αρχή τη δέουσα σημασία και δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαν να έχουν αυτή την κατάληξη;

Τα funds είναι κι αυτά επενδυτές. Τίποτα λιγότερο ή περισσότερο. Επενδυτές όπως όλοι οι άλλοι. Και οι κανόνες του παιγνιδιού λένε ότι μπορεί να κερδίσουν, όπως μπορεί και να χάσουν.

Έχουν χρήματα, και μάλιστα πολλά. Ξέρετε ποια είναι η αχίλλειος πτέρνα τους; Η πιθανή έκθεσή τους στον δανεισμό. Στην προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους. αυξάνουν με αυτόν τον τρόπο υπερβολικά τον κίνδυνο. Δεν ισχύει για όλα τα funds, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει για το τελικό αποτέλεσμα.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v