”Καύσιμο” ανόδου οι συμφωνίες

Με καύσιμο τις συμφωνίες, με αφορμή τις κυοφορούμενες συνεργασίες και τις φήμες, κυρίως, όμως, με σύμμαχο τη θετική διάθεση στα ξένα χρηματιστήρια, συνεχίζεται το ανοδικό... κρεσέντο της Σοφοκλέους. Στο επίκεντρο Intracom, εταιρίες από το χώρο της ενέργειας, αλλά και τον κλάδο των τροφίμων. Σε εξέλιξη η αναδιάταξη ισχύος στα Μέσα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια σε συνδυασμό με την... υπερβάλλουσα κινητικότητα της αγοράς προεξοφλείται πως θα φέρει υψηλότερα βασικούς δείκτες και μετοχές.

Και γιατί όχι, αφ’ ης στιγμής ο Dow διαμορφώνεται και πάλι στο επίπεδο των 11.000 μονάδων και η υπερβάλλουσα ρευστότητα επιμένει να συντηρεί ανοδικά την τάση στα κυριότερα χρηματιστήρια.

Είναι λογικό να μένει η Σοφοκλέους έξω από αυτόν το χώρο; Όταν μάλιστα η μία μετά την άλλη συμφωνίες ανακοινώνονται, συνεργασίες υπογράφονται και... ομοβροντία φημών παρασύρει δικαίως, τις περισσότερες όμως φορές αδίκως, όλο και περισσότερες εταιρίες...

Αναμφίβολα, σε μία αγορά που κινείται στο ρυθμό των φημών, η διαχείριση και επιβεβαίωσή τους είναι δυσχερής.

Επαφίεται στο... φιλότιμο του κάθε εμπλεκόμενου στους διάφορους διαύλους διοχέτευσης αυτών των φημών.

Όταν όμως, κάποιες από τις φημολογούμενες συμφωνίες αργά ή γρήγορα φτάνουν στο σημείο της υπογραφής, δικαιολογημένα η αγορά δίνει βάση τουλάχιστον στα πιο λογικοφανή από τα φημολογούμενα.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως οι αγορές είναι και κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ψυχολογία.

Πόσο μάλλον εάν επισημοποιηθεί αύριο – μεθαύριο η στρατηγικής σημασίας συνεργασία του ομίλου Intracom, με το ρωσικό κολοσσό της Sistema.

Πόσο μάλλον που την ίδια περίοδο επιχειρείται συνολικότερη αναδιανομή θέσεων μέσω προσυμφωνημένων πράξεων για αρκετές εταιρίες.

Δεν είναι τυχαίο πως ο επιχειρηματίας Θ. Νάνος αποκτά το 67% της Διεκάτ Ενεργειακής, η Intracom πουλά τη συμμετοχή της στη FORTHnet αντί 35 εκατ. ευρώ και αγοράζει το σύνολο της HOL έναντι 18 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας δηλαδή και σημαντικές υπεραξίες.

Όταν την ίδια στιγμή ο Π. Λασκαρίδης ενισχύει σταθερά τη θέση του στη μη εισηγμένη HSW, όταν οι χρηματιστηριακοί πόλοι συμφωνιών (Marfin, Π&Κ και Κάππα), σχεδόν δεσμεύονται πως έχουν και άλλες συμφωνίες σε προχωρημένο στάδιο και όταν στην αγορά φημολογείται εντόνως πως η επόμενη υπογραφή θα έρθει από το χώρο των τροφίμων.

Δεν είναι τυχαίο, πως όπως πολύ εύγλωττα αναφέρεται η Καθημερινή επιχειρείται ”αναδιάταξη ισχύος στο Mega” με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνολικότερη αναδιανομή ρόλων και θέσεων σε ένα παιχνίδι εξουσίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στην ευρύτερη αγορά.

Την ίδια στιγμή που οι αρμόδιοι φέρνουν το νέο πλαίσιο για τη συγκέντρωση των Μέσων, παλαιότερα ονόματα επανέρχονται δυναμικά στο επιχειρείν (Μπόμπολας, Κόκκαλης και όχι μόνο), θα ήταν ατυχές να θέλουμε να μένει εκτός παιδιάς η Σοφοκλέους.

Ούτως ή άλλως τα χρηματιστήρια είναι μηχανισμοί προεξόφλησης και όχι επιβεβαίωσης των όσων συμβαίνουν στην κοινωνία.

Ειδικότερα, για τη σημερινή – αυριανή συνεδρίαση, μετοχές κλειδιά από τον τραπεζικό κλάδο, και λόγω της αντιπαράθεσης με την ΟΤΟΕ, αλλά και των θέσεων που λαμβάνουν οι ξένοι, θεωρούνται η Εθνική και Eurobank.

Εμφανείς είναι πλέον οι αγοραστές και στη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς προεξοφλούνται και εδώ εξελίξεις, σε πιο μεσοπρόθεσμο, όμως, ορίζοντα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και μετοχές εταιριών που άμεσα ή έμμεσα θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την κινητικότητα που επικρατεί στον ενεργειακό κλάδο.

Δεν είναι τυχαίο, πως αυτές τις μέρες έρχεται στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ρωσικού κολοσσού Gaz Prom για συναντήσεις κορυφής.

Εκ των πραγμάτων μετοχές κλειδιά της συνεδρίασης θεωρούνται η Intracom, δευτερευόντως η Intralot, η Info Quest, η Τέρνα – ΓΕΚ, η Blue Star από τον ακτοπλοϊκό κλάδο, η S&B Ορυκτά, 2-3 εταιρίες από το χώρο των τροφίμων, Βάρδας, Hyatt, και ορισμένες ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v