”Πτώση θερμοκρασίας” με επιλεκτικό ενδιαφέρον

Έπειτα από έναν πολύ καλό Γενάρη, το διεθνές περιβάλλον και οι ειδήσεις των αναλυτών παραπέμπουν σε μία μάλλον ψυχρότερη αρχή για τον δεύτερο μήνα του χρόνου. Από την άλλη, όμως, πληθαίνουν οι επιχειρηματικές κινήσεις, διεργασίες και εξελίξεις σε πολλούς πλέον κλάδους και τομείς δραστηριότητας με άμεσες τις επιδράσεις σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλημέρα και καλό μήνα!

Έπειτα από έναν ομολογουμένως ”ζεστό” Γενάρη, οι αναλυτές εκτιμούν πως ο τρέχων μήνας μπορεί να είναι σαφώς ψυχρότερος.

Άλλωστε, τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν κέρδη 8,57% για τον Γ.Δ. (δες σχετικό θέμα), ενώ για την αρχή του Φλεβάρη οι ειδικοί στέκονται στη χθεσινοβραδινή διόρθωση στη Ν. Υόρκη και την εκτίμηση μιας πιθανής υποχώρησης στις ευρωπαϊκές αγορές.

Παρ’ όλ’ αυτά, ακόμη κι αν ο μήνας ξεκινά με διαθέσεις διόρθωσης, σειρά επιμέρους εξελίξεων και ειδήσεων μπορεί να προσδώσουν ενδιαφέρον σε επιμέρους υποθέσεις.

Αναμφίβολα, το θέμα των συμβάσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο (δες σχετικό θέμα) ανοίγει σε μια πολύ λεπτή περίοδο για την αγορά.

Μένει να δούμε στην πράξη τι ακριβώς έχουν στα υπόψη τους οι τραπεζίτες και ποια είναι τα περιθώρια αντίδρασης των εργαζομένων και της ΟΤΟΕ.

Από την άλλη, επιμέρους κινήσεις όπως η μεταβίβαση της HOL από τη Eurobank στην Intracom (δες σχετικό θέμα), η ολοκλήρωση της πώλησης της Q (δες σχετικό θέμα), το ενδιαφέρον των Κινέζων για τα ελληνικά λιμάνια, η κίνηση απορρόφησης της Fitco από τη Χαλκόρ, τα σχέδια του Νηρέα (δες σχετικό θέμα), αλλά και η αποκλειστική είδηση του Euro2day.gr για την πρόταση της Lannet για εξαγορά της Telepassport συντηρούν το κλίμα και την επενδυτική διάθεση, σε μια περίοδο που οι χρηματιστές εκτιμούν ότι οι βασικοί δείκτες μπορεί να κινηθουν σε στενό εύρος διακύμανσης, βλέπουν δηλαδή συνέχεια στην αναδιάταξη δυνάμεων και αναδιανομή της ”πίτας” σε επίπεδα υψηλότερα των 3.800 μονάδων.

Επιμέρους μετοχές φαίνεται πως θα απασχολήσουν και σήμερα τη συνεδρίαση, καθώς διεργασίες κυοφορούνται, όχι μόνο στους κλάδους της πληροφορικής – λύσεων πληροφορικής, μέσων ενημέρωσης, αλλά και σε κατασκευές, μεταλλουργία και βεβαίως εμπόριο.

Σημείωση: Αίφνης η αγορά ανακαλύπτει τον όμιλο Βιοχάλκο. Λέμε αίφνης, γιατί μέχρι πριν από 20-30 ημέρες δεν θυμόμαστε ούτε ένα θετικό δημοσίευμα, αναφορά ή ανάλυση σχετική με τον όμιλο.

Θα πρέπει όμως να προσεχθεί, όπως αναφέρεται και στον ”Χαμαιλέοντα”, ότι ορισμένα πράγματα έχουν και μία άλλη... αθέατη όψη (όπως θα έλεγε και ο Παγκρατιώτης φίλος μου Ατάνας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v