Το ουδέτερο κλίμα ευνοεί τους ”μικρούς”

Τεχνικά άψογο -παρά τη συχνή εναλλαγή προσήμου- κρίνεται το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, ενώ εκτιμάται πως αν τα blue chips διακρατήσουν τα κεκτημένα, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η κινητικότητα σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, εκεί όπου άλλωστε συνεχίζονται τα deals, αλλά και οι έντονες φημολογίες. Πιέσεις... διαρκείας στη ΔΕΗ, ανέκαμψε η Εθνική. Η κίνηση στην περιφέρεια.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση που εξελίχθηκε πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος (όσον αφορά στην κίνηση του Γ.Δ.) και αρκετές συναλλαγές προσήμου, ενώ κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν η σημαντική μείωση της μικτής αξίας συναλλαγών.

Και όλα αυτά εν μέσω ουδέτερου διεθνούς κλίματος.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι η αγορά αναζητεί επίπεδα ισορροπίας, όμως είναι περίπου βέβαιο πως αν τα blue chips διακρατήσουν τα κεκτημένα, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η κινητικότητα σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, εκεί όπου άλλωστε συνεχίζονται τα deals, αλλά και οι έντονες φημολογίες.

Τεχνικά η εικόνα θεωρείται από πολύ καλή έως άριστη, καθώς ο Γ.Δ. κατέγραψε διπλό βυθό, λίγο υψηλότερα από τις 3.940 μονάδες και θεωρητικά πρέπει να δώσει ανοδική αντίδραση.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, μία ακόμη ”επίπονη” συνεδρίαση για τη ΔΕΗ, αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ, που συνεχίζει να κινείται με διακυμάνσεις, όπως επίσης και για τις Εμπορική, Intracom, ενώ αρνητική μεταβολή σημειώθηκε για Coca Cola, Cosmote, Motor Oil, Folli Follie, Αγροτική, Eurobank και Πειραιώς.

Αντίθετα, σημαντικά κέρδη για Τιτάν, σε πρωταγωνιστικό ρόλο για ακόμη μία συνεδρίαση η Βιοχάλκο και οι θυγατρικές της, αξιοσημείωτα κέρδη για Εθνική, Γερμανό και θετικό πρόσημο για Alpha Bank, Ηyatt, ΕΛΤΕΧ, ΚΑΕ και ΟΤΕ.

Ο Γ.Δ. άλλαξε 8 φορές πρόσημο και έκλεισε τελικά στις 3.954,18 μονάδες, με απώλειες 0,11%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 280 εκατ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 159 οι ανοδικές μετοχές έναντι 112 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 9% έως 20%.

Όσον αφορά στα επιμέρους, επικεφαλής των κερδισμένων οι τίτλοι της εταιρίας Λεβεντέρης, με ανοδικές διαθέσεις και σημαντικά κέρδη από την αρχή της συνεδρίασης η ΝΕΛ (μετά τις τελευταίες ειδήσεις – εξελίξεις), σημαντικά κέρδη για τη Rainbow, πριν προχωρήσει σε split, όλες οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο από αξιοσημείωτα έως ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη (ίσως η ”ελαφρότερη” Fitco χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή), μία ακόμη ανοδική συνεδρίαση για τις Solvency, Marac, Eλφίκο, Νηρεύς, Σελόντα, Ικτίνος, Euromedica, τουλάχιστον εντυπωσιακή η κίνηση της Ντρουκφάρμπεν, συνεχίζει ανοδικά ο ”παντός καιρού” Καρέλιας, με ανοδικές διαθέσεις πιθανότατα έχουν και συνέχεια ο Κούμπας, ενώ ίσως χρήζει προσοχής η κίνηση που δείχνει να ξεκινάει στην Καράτζης.

- Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές

Όσον αφορά στις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 500.000 τεμαχίων της Εθνικής στα 38,04 ευρώ, δύο πακέτα των 5.000 και 300 τεμαχίων της Eurobank στα 31,32 και 31,30 ευρώ αντίστοιχα και δύο πακέτα των 80.902 και 100.000 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 18,72 και 18,67 ευρώ αντίστοιχα.

Επίσης, ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων της Motor Oil στα 23,42 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της Cosmote στα 18,78 ευρώ και ένα πακέτο 104.013 τεμαχίων της Coca Cola στα 24,86 ευρώ.

Ακόμα, ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων της Marfin Financial Group στα 21,38 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων της Alpha Bank στα 28,26 ευρώ, ένα πακέτο 500 τεμαχίων της Spider στα 1,41 ευρώ και ένα πακέτο 168 τεμαχίων της Τρ. Αττικής στα 6,58 ευρώ.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. πέρασε ένα πακέτο 33.135.629 τεμαχίων της Altec στην τιμή των 0,01 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί στο 33% του μετοχικού της κεφαλαίου. Πρόκειται για μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών που κατείχαν οι εταιρίες Winter Ventures Corp., Marr Invest & Finance S.A. και Cooper Invest Ltd στον κ. Αθανάσιο Αθανασούλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v