Προς αυξημένη μεταβλητότητα;

Η βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς πιθανόν να οδηγήσει σε ”ταλαιπωρία” βασικών δεικτών - μετοχών παρά την δυναμική που προσδίδουν στη Σοφοκλέους οι συμφωνίες και οι συνεργασίες που πραγματοποιήθηκαν ή κυοφορούνται. Θετική εξέλιξη παραμένει ωστόσο η σταθεροποίηση του τζίρου υψηλότερα των 380 εκατ. ευρώ. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαιώνουν τη δυναμική της αγοράς, αναδεικνύουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αλλά σε γενικές γραμμές συνθέτουν την εικόνα ενός ενδιαφέροντος και ζωντανού χρηματιστηρίου.

Η εξαγορά αρχικά του Υγεία, εν συνεχεία της LogicDIS και χθες του ποσοστού 6,3% του Νίκα, από τον όμιλο Ρέστη ενισχύουν την εκτίμηση πως στο μεσαίο χώρο εξελίξεις, συμφωνίες και συνεργασίες έχουν πλέον δυναμική, κάτι που προοιωνίζεται ανάλογα βήματα στη συνέχεια.

Από την άλλη περίπτωση του ΟΛΠ-ΟΛΘ, και χθες του ΟΠΑΠ και της Eurobank θα πρέπει να μας καταστήσουν, όλους, προσεχτικότερους στη διαχείριση, ακόμη και της πιο σοβαροφανούς φήμης ή πληροφορίας.

Διαφορετική βέβαια, η κάθε μία περίπτωση, ξεχωριστά, πλην όμως, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το ίδιο.

Το ενθαρρυντικό είναι πως ο όμιλος της Eurobank αντέδρασε άμεσα σε φήμες και κάποιες πρώτες πληροφορίες που έκαναν το γύρο της αγοράς, βάζοντας σχεδόν από την αρχή ”πάγο” στα σχέδια όσων κοινωνούσαν τις εν λόγω φήμες.

Αντιθέτως, η αγορά αναμένει ακόμη τις επίσημες τοποθετήσεις στα αναγραφέντα περί ενδοαφέροντος της BC Partners για ενδεχόμενη εξαγορά των ποσοστών των βασικών μετόχων των ΚΑΕ.

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν σε ΟΛΠ και ΟΠΑΠ επιβεβαιώνεται ο τρόπος που κινούνται οι ξένοι, η συνέπεια που πρέπει να χαρακτηρίζει τους λόγους και τα έργα των κρατούντων που ανεπισήμως άλλοτε διαρρέουν άλλα και ανεπισήμως αργότερα διαρρέουν τα αντίθετα.

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για εισηγμένες στο ΧΑ και καμία σχετική ανακοίνωση δεν έχει δημοσιοποιηθεί προς τις αρχές και το κοινό και αναφερόμαστε ειδικότερα στην περίπτωση του ΟΛΠ-ΟΛΘ και στα σενάρια για ενδεχόμενη μετοχοποίηση.

Έχει, όμως, τα καλά της η αγορά μας, καθώς οι συναλλαγές σταθεροποιούνται στα επίπεδα υψηλότερα των 380-420 εκατ. ευρώ.

Συμφωνίες, έστω και σε μεσαίο επίπεδο υλοποιούνται, κινήσεις γίνονται, ενώ η σφήνα Ρέστη στο Νίκα φανερώνει ένα άλλο πρόσωπο που μπορεί να προσδώσει δυναμική σε ένα μέρος της αγοράς.

Εφοπλιστικά κεφάλαια Ελλήνων επιχειρηματιών, πέραν των ιδιωτικών χαρτοφυλακίων επένδυσης, φαίνεται πως διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα, διατεθειμένη να εισρεύσει στην αγορά, να επενδυθεί σε μετοχές – ευκαιρίες, να συμβάλλει στη διαμόρφωση ανοδικής τάσης σε επιμέρους τίτλους.

Το σημαντικό είναι πως τον τελευταίο ένα μήνα σχηματοποιούνται οι τρεις πόλοι χρηματιστών, γύρω από τους οποίους θα πρέπει να περιμένουμε και στη συνέχεια, ανάλογες επιχειρηματικές, επενδυτικές κινήσεις.

Το πιθανότερο είναι πως ο ”πόλος Βγενόπουλου”, ”ο πόλος Μπέλλου”, ο ”πόλος Π&Κ” και ενδεχομένως κάποιος τέταρτος αργότερα, αποτελούν καταλύτες επιχειρηματικών κινήσεων και πρωταγωνιστές εξελίξεων σε ένα ευρύτερο τμήμα της αγοράς.

Και αυτό είναι ένα κέρδος που η αγορά δεν είχε το 1998-99.

Παρόλα αυτά, η τάση βραχυπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε ταλαιπωρία βασικών δεικτών- μετοχών, ενώ θα πρέπει να προσεχθεί ότι από την 1η Φεβρουαρίου εισέρχονται προς διαπραγμάτευση νέες μετοχές εταιριών που έχουν προκύψει είτε από την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης είτε από αυξήσεις κεφαλαίου.

Αν και θα φαινόταν λογική μία κίνηση κατευνασμού από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, ενδεχομένως με την επιστροφή μεγαλύτερου προμερίσματος και μερίσματος, εάν βεβαιωθεί ως αδύνατη η επιστροφή κεφαλαίου.

Σημείωση: Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ αυτό που ενόχλησε τους ξένους δεν ήταν τόσο η... οπισθοχώρηση από προηγούμενη θέση, που ούτως ή άλλως δεν ήταν κατηγορηματική.

Αυτό, όμως, που ενόχλησε, είναι το ότι ο οργανισμός ανέθεσε σε τρεις εκτιμητικούς οίκους (γνωστά είναι τα ονόματά τους), έναντι εύλογου τιμήματος (γνωστό είναι το ύψος του τιμήματος) να αποφανθούν για κάτι που εκ των υστέρων ακυρώθηκε στην πράξη.

Ωστόσο, η επίκληση του ”κινδύνου άρσης του μονοπωλιακού καθεστώτος”, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση των τριών εκτιμητικών οίκων, τι ακριβλως σημαίνει;

Όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ τόσο η επιμέρους όσο και η γενική εικόνα παραπέμπει σε μια περαιτέρω υποχώρηση τιμών, έως τα επίπεδα των 3.850 μονάδων με ενδιάμεσα επίπεδα στήριξης στις 3.934 μονάδες.

Θα παραμέναμε επιφυλακτικοί και αυτή την εβδομάδα σε ότι αφορά την βραχυχρόνια πορεία του Γ. Δ. και με σύμμαχο την ρευστότητα των 4.000 μονάδων θα αναμέναμε συρρίκνωση των συναλλακτικών όγκων και την διαμόρφωση συνθηκών συσσώρευσης πριν την επανατοποθέτηση μας στην αγορά η οποία βρίσκεται σε μια φάση απόλυτα φυσιολογικής διόρθωσης πριν την δοκιμασία νεότερων υψηλότερων επιπέδων για το 2006, αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

--Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.958 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 0,89%, ο FT 20 υποχώρησε 1,37%, ο Mid 40 κέρδισε 1,72%, ενώ ο Small Cap 80 ενισχύθηκε 1,5%.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 2,35%, οι τηλεπικοινωνίες 1,32%, ενώ κέρδη 7,27% κατέγραψε ο κλάδος της Υγείας και 5,59% της βοιμηχανίας.

Οι 10 μετοχές με την υψηλότερη άνοδο είναι: Υγεία (35,9%), Μάρακ (32,1%), Fitco (27,9%), Mύλοι Λούλη (23,8%), Χαλκόρ (22,5%), Ιασώ (19%), Σιδενόρ (18,6%), Ασπίς Πρόνοια (18,5%), Ελβιεμέκ (17,7%) και Ελβάλ (16,7%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ελλατέξ (14,3%), Εμπορικός Δεσμός (14,3%), Βαρβαρέσος (13,3%), Φοίνιξ (12,6%), Fanco (11,1%), Vivere (10,7%), Logismos (9,2%), Unibrain (9,1%), Δομική Κρήτης (9,1%) και Μουζάκης (9,1%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v