Πιλάβιος: ”Πώς θα λειτουργεί πλέον το Τ+3” (upd 2)

Τροποποιείται η απόφαση για την παροχή πιστώσεων. Για παράδειγμα, εάν ένας επενδυτής κατέχει χαρτοφυλάκιο μιας ή και περισσοτέρων μετοχών αξίας 1.000 ευρώ θα μπορεί να αγοράζει οποιεσδήποτε άλλες μετοχές αξίας μέχρι 1.500 ευρώ και να τις πωλεί εντός του Τ+3. Αυτό δεν θα επιτρέπεται σε χαρτοφυλάκια με μηδενικό υπόλοιπο.

Πιλάβιος: ”Πώς θα λειτουργεί πλέον το Τ+3” (upd 2)
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε σήμερα την τροποποίηση της απόφασης για την παροχή πιστώσεων, ήτοι σε κάθε αγοραπωλησία θα πρέπει να είναι κατατεθειμένο το 40% της αξίας του χαρτοφυλακίου (είτε σε χρήμα είτε σε μετοχές).

Ειδικότερα, για να έχει τη δυνατότητα ο επενδυτής να προβαίνει σε συμψηφισμό του τιμήματος αγοράς μετοχών με το προϊόν της πώλησής τους σε μεταγενέστερη ημέρα (και ως την ημέρα λήξης της προθεσμίας εκκαθάρισης, Τ+3) θα πρέπει να διαθέτει χαρτοφυλάκιο ήδη εξοφλημένο και να έχει καταρτίσει σύμβαση πίστωσης τριημέρου.

Για παράδειγμα, εάν ένας επενδυτής κατέχει χαρτοφυλάκιο μιας ή και περισσοτέρων μετοχών αξίας 1.000 ευρώ θα μπορεί να αγοράζει οποιεσδήποτε άλλες μετοχές αξίας μέχρι 1.500 ευρώ και να τις πωλεί εντός του Τ+3.

Η πρακτική αυτή δεν θα επιτρέπεται σε χαρτοφυλάκια με μηδενικό υπόλοιπο.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ μετά από δύο μήνες προκειμένου η αγορά να έχει τη δυνατότητα ομαλής προσαρμογής και οι ΑΧΕΠΕΥ επαρκή χρόνο για να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις με τους πελάτες τους.

Με το συγκεκριμένο μέτρο προστατεύονται τόσο οι επενδυτές όσο και οι χρηματιστηριακές εταιρίες από τον κίνδυνο δημιουργίας των λεγόμενων ”κόκκινων κωδικών” και ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

”Έφθασε η ώρα να μπουν τα πράγματα σε τάξη. Δεν θέλουμε άτυπες πιστώσεις, ούτε τσαμπατζήδες ούτε αεριτζήδες” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Αλ. Πιλάβιος.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για το Τ+3 σχολίασε χαρακτηριστικά πως δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται οι traders από το να φύγουν οι αεριτζήδες από το ΧΑ.

Επίσης δήλωσε ότι θα υποχρεώσει τις χρηματιστηριακές να καταθέτουν άμεσα σε τραπεζικό λογαριασμό τις επιταγές που έχουν λάβει από πελάτες.

Οπως πρόσθεσε ο κ. Πιλάβιος ”καμμία απόφαση για διαγραφές εταιριών δεν έχει λάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το θέμα θα εξεταστεί σε ειδική συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα”.

Τα δύο πιθανά σενάρια για τις εν λόγω εταιρίες είναι είτε να διαγραφούν είτε να τους δοθεί εξάμηνη παράταση προκειμένου να επανέλθουν σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης.

Για το ζήτημα των ΕΛΔΕ ο κ. Πιλάβιος τόνισε ότι όσες επιθυμούν να μετεξελιχθούν σε Ανώνυμες Εταιρίες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης θα πρέπει να λάβουν έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έως τον Ιούνιο του 2006.

Παράλληλα, ο κ. Πιλάβιος προανήγγειλε την ενίσχυση του τμήματος καταγγελιών της Επιτροπής, λέγοντας ότι ”γινόμαστε αποδέκτες πολλών καταγγελιών καθημερινά από πλήθος επενδυτών”.

Ερωτηθείς για τους ξένους οίκους και τις αναβαθμίσεις δήλωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει τα reports αν είναι σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, αλλά δεν μπορεί να μπει σε διαδικασία αξιολογικών κρίσεων.

Αρης Δαμουλάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v