”Ελεύθερα Τέμπη” και ιστορίες για ιθαγενείς...

Ξέρετε πώς είχε ονομάσει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας; ”Ελεύθερα Τέμπη”! Σαν να λέμε ”Ελεύθερο Σούλι”. Και ενώ το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς και τα Τέμπη ”έπεσαν”, δίχως καν να δοθεί μάχη, δεν είδαμε Σουλιώτισσες να πέφτουν από το Ζάλογγο! Καλά, παρακαλάτε να μη μας πάρουνε χαμπάρι στο Χόλιγουντ και πέσει διαπλανητικό γέλιο! Τον βλέπουμε ήδη τον τίτλο: ”Free Τέμπη”!

”Ελεύθερα Τέμπη” και ιστορίες για ιθαγενείς...
Ξέρετε πώς είχε ονομάσει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας; ”Ελεύθερα Τέμπη”! Σαν να λέμε ”Ελεύθερο Σούλι”.

Και ενώ το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς και τα Τέμπη ”έπεσαν”, δίχως καν να δοθεί μάχη, δεν είδαμε Σουλιώτισσες να πέφτουν από το Ζάλογγο! Καλά, παρακαλάτε να μη μας πάρουνε χαμπάρι στο Χόλιγουντ και πέσει διαπλανητικό γέλιο! Τον βλέπουμε ήδη τον τίτλο: ”Free Τέμπη”!

Όλη αυτή η ιστορία που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες δεν είναι απλώς για κλάματα. Είναι για γέλια μέχρι δακρύων. Ακούς εκεί ”Ελεύθερα Τέμπη”! Αλλά τα χρειαζόμαστε κάτι τέτοια κάπου-κάπου. Για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε. Είχαμε αρχίσει να φανταζόμαστε ότι είμαστε ίσα κι όμοια με Άγγλους, Γάλλους και λοιπούς αποικιοκράτες.

Δεν φτάνει που οι άνθρωποι είναι ανίκανοι, άχρηστοι, είναι και θρασείς. ”Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά για τα ΙΧ αυτοκίνητα και από τα δύο ρεύματα”, έλεγε ο αστυνομικός διευθυντής, την ώρα που όλοι βλέπαμε στις οθόνες των τηλεοράσεών μας την Εθνική Οδό να έχει γίνει ένα ”δάσος” με κατεψυγμένα αυτοκίνητα και οργισμένους οδηγούς.

Και είναι τόσο μεγάλο το θράσος τους, που στη συνέχεια, αντί να ζητήσουν συγγνώμη, έριξαν το φταίξιμο στους οδηγούς!

Αυτό με τη ΔΕΗ πάλι, πώς το εξηγείτε; Να μένει μέρες δίχως ρεύμα ο Βαρνάβας, επειδή το όχημα της εταιρίας δεν μπόρεσε να φτάσει στον προορισμό του! Και βαρεθήκαμε να ακούμε για την ”αυτοθυσία των υπαλλήλων”. Για τι πράγμα συζητούν; Χρειάζεται να τους πούμε και μπράβο αν κάνουν τη δουλειά τους;

Πώς δικαιολογήθηκε ο αρμόδιος υπουργός; Σκεφτείτε, είπε, ότι η ΔΕΗ έχει καλώδια χιλιάδων χιλιομέτρων, που αντιστοιχούν σε τόσες φορές τον γύρο της Γης! Δεν νομίζουμε ότι αντέχει σχολιασμό...

Αντίξοες, λέει, οι συνθήκες. Προφανώς μας δουλεύουν, και μάλιστα χοντρά. Χιόνι έπεσε, κύριοι, δεν μας κτύπησε τσουνάμι! Δηλαδή, ποιες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πρέπει να δουλεύει ένας υπάλληλος της ΔΕΗ ή ένας πυροσβέστης; Να κάθονται στα γραφεία τους και να πίνουνε φραπέ; Τους πληρώνουμε για να κάνουν τη δουλειά τους.

Σαββατοκύριακο στην Εθνική Οδό. Ένα οποιοδήποτε Σαββατοκύριακο. Έχετε δει εσείς πολλούς τροχονόμους στη διαδρομή σας; Πληρώνετε διόδια και βρίσκεστε σε κλειστή Εθνική Οδό. Σας συμβαίνει βλάβη.

Έχει έρθει κάποια υπηρεσία να σας ρωτήσει αν χρειάζεστε κάτι; Έχετε πληρώσει διόδια, βρίσκεστε σε κλειστή Εθνική Οδό και όχι σε αγροτικό δρόμο! Σαββάτο βράδυ παθαίνει βλάβη το τηλέφωνό σας. Χάσατε! Από Δευτέρα και βλέπουμε!

Μια οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κόβεται το ρεύμα. Επικοινωνείτε με τον αρμόδιο τεχνικό και τότε ανακαλύπτετε ότι όλα μπορούν να γίνουν ”αν θέλει”! Αν ”δεν θέλει”, είστε υποχρεωμένος να επιστρέψετε στη λίθινη εποχή.

Για ποιους εργαζόμενους μιλάμε και για ποια χώρα; Ο κύριος Καραμανλής υποσχέθηκε να δημιουργήσει ένα νέο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Το υποσχέθηκε, ήταν κεντρικό σημείο της προεκλογικής του εκστρατείας. Πώς το είπε να δείτε; Α, επανίδρυση!

Κύριε Καραμανλή. Κύριε πρωθυπουργέ. Επειδή πιστεύουμε ότι είστε ένας ειλικρινής άνθρωπος, έχουμε να σας πούμε το εξής. Η επανίδρυση του κράτους είναι μία πολύ μεγάλη ιστορία, πέρα από ”πράσινους”, ”γαλάζιους” και άλλους ”φρουρούς” λοιπών αποχρώσεων.

Πρέπει να αναζητήσετε τους ικανούς, πέρα από την όποια πολιτική τους ταυτότητα. Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, κύριε πρωθυπουργέ, ότι με τη δική σας κυβέρνηση έχουν γίνει οι λιγότερες αλλαγές στην κρατική μηχανή από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, κι αυτό είναι προς τιμή σας.

Δεν βάλατε τα ”γαλάζια” παιδιά σε όλο τον κρατικό μηχανισμό αμέσως μετά τις εκλογές. Δεν φτάνει όμως αυτό. Το να αναζητήσετε τους ικανούς απαιτεί δουλειά, και κυρίως αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

Πρώτα απ’ όλα, όμως, πρέπει να διώξετε τους ανίκανους και όλους εκείνους που εκθέτουν καθημερινά με τις πράξεις τους αυτό το κράτος.

Ακούς εκεί ”Ελεύθερα Τέμπη”...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v