Θα δώσουν τον τόνο οι ξένες αγορές;

Εχει ενδιαφέρον η σημερινή συνεδρίαση, καθώς μέχρι και χθες ήταν εμφανές πως ορισμένοι παίκτες επιχειρούν να αποθερμάνουν, να συγκρατήσουν την αγορά. Σ’ αυτό συνέβαλε και η... παρερμηνεία των νέων μέτρων για το Τ+3. Ωστόσο, δεν αναιρείται (και) η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ”μάχη” που γίνεται ακριβώς με το κλείσιμο της συνεδρίασης στη δημοπρασία δεικτοβαρών μετοχών ενισχύει την εκτίμηση πως ορισμένοι θα ήθελαν μια λιγότερο... θερμή αγορά.

Ειδικότερα στη χθεσινή συνεδρίαση, ήρθε κι έδεσε η... ερμηνεία των νέων μέτρων για την εφαρμογή του Τ+3, για να ενταθούν οι πιέσεις κυρίως στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Όχι βέβαια πως έλειψαν κάποια κρούσματα και από τίτλους του Small Cap 80 και 4-5 από τον Mid Cap 40, αλλά εν πάση περιπτώσει η αγορά μας κινήθηκε χθες κόντρα στην άνοδο των ξένων χρηματιστηρίων.

Κατά την εκτίμησή μας το σημαντικότερο είναι πως ακόμη και μετά τις ανοιχτές πωλήσεις και τη διαμόρφωση τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα για αρκετούς τίτλους μικρότερης αποτίμησης, φάνηκε πως ο ”αέρας” είναι μικρότερος απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Αυτό σε συνδυασμό με την καλύτερη ανάγνωση των μέτρων για το Τ+3 ενδέχεται να λειτουργήσει θετικά για ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Δεδομένης μάλιστα της τάσης που διαμορφώνεται και πάλι στα ξένα χρηματιστήρια, προεξοφλείται η εκ νέου κατοχύρωση των 4.000 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Εάν εξαιρεθεί η Εθνική, όπου ρευστοποιείται το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της ΕΘΝΕΧ, είναι εμφανές το ενδιαφέρον για αγορές, κυρίως στις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank.

Οι ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν χθες σε μετοχές κατασκευαστικών εταιριών αποδίδονται κυρίως στην κατοχύρωση υψηλότατων υπεραξιών, αλλά και του κύκλου αντιπαράθεσης μεταξύ Αττικό Μετρό – Μηχανικής (δες σχετικό θέμα).

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, που επιμένει στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, βασικές επιλογές της από αυτή την κατηγορία παραμένουν οι Alpha Bank, ΟΤΕ και Coca Cola 3Ε.

Όσον αφορά στον ΟΤΕ, θα πρέπει να σημειωθεί πως η μετοχή παραμένει σταθερά υψηλότερα των 18,2 – 18,5 ευρώ, παρότι το θέμα της εθελουσίας δεν έχει ”κλείσει” στις Βρυξέλλες.

Στη μετοχή της Coca Cola 3Ε συνεχίστηκαν και χθες οι τοποθετήσεις θεσμικών μέχρι τα 25 ευρώ. Μεταξύ των επιλογών της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ παραμένουν από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι Γερμανός, Folli Follie και Τηλέτυπος.

Στην περίπτωση των δύυο πρώτων παραμένει σε εκκρεμότητα (και με ελλιπέστατη ενημέρωση για το ευρύτερο επενδυτικό κοινό) το θέμα των ΚΑΕ, ενώ στον Τηλέτυπο οι ήδη δρομολογημένες εξελίξεις επισημοποιήθηκαν χθες.

Για τη μετοχή του Ηρακλή, τη στιγμή που για την εταιρία όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αγοραστές υπήρχαν και χθες μέχρι τα υψηλά των 12,18 ευρώ, με την αποτίμηση της εισηγμένης να διαμορφώνεται στα 860 εκατ. ευρώ, έναντι 2,8 δισ. ευρώ της Τιτάν.

Σημαντικές τοποθετήσεις έγιναν χθες μέχρι τα 2,14 ευρώ στη μετοχή της Blue Star, όπου τοποθετούνται και πάλι 2-3 Έλληνες θεσμικοί, ενώ σε περιπτώσεις εταιριών όπως Ιασώ, Τέρνα, Φουρλής, Frigoglass επιχειρείται η συγκέντρωση σε όσο το δυνατόν ελκυστικότερες τιμές.

Για τον όμιλο της Βιοχάλκο η θέση της στήλης είναι εδώ και καιρό ξεκάθαρη.

ΣΗΜ: Οι πιέσεις που ασκήθηκαν χθες, κυρίως στη μετοχή του ΟΛΠ, αποδόθηκαν στη διάψευση των προσδοκιών περί επικείμενης νέας διάθεσης πακέτου μετοχών (για ΟΛΠ και ΟΛΘ) μέσα στο 2006.

Ανατρέχοντας στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν εντοπίζουμε τουλάχιστον μια επίσημη θέση του ΥΠΕΘΟ και δύο έμμεσες αναφορές του ΥΕΝ περί του αντιθέτου.

Είναι προφανές πως οι κρατούντες και αρμόδιοι θα πρέπει να είναι προσεκτικότεροι στη διατύπωση σχεδιασμών που ενίοτε αναιρούνται ή διαψεύδονται από τους ίδιους στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v