”Δεν προβλέπεται μετοχοποίηση ΟΛΠ - ΟΛΘ το 2006”

”Στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων 2006, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για περαιτέρω μετοχοποίηση των Λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης”, έκανε γνωστό κορυφαία πηγή του Υπουργείου Οικονομίας.

”Δεν προβλέπεται μετοχοποίηση ΟΛΠ - ΟΛΘ το 2006”
Τις δυνατότητες που υπάρχουν για μεγάλες επενδύσεις στα λιμάνια της χώρας, τη βελτίωση των Λιμεναρχείων και τις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), εξέτασαν στη σημερινή τους συνάντηση οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί, ακόμα δεν υπάρχουν ώριμες προτάσεις για τα ποια λιμενικά έργα μπορούν να προχωρήσουν άμεσα με ΣΔΙΤ, αλλά τα περιθώρια είναι τεράστια, ενώ ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από ιδιώτες και εταιρείες ελληνικές και ξένες για την πραγματοποίηση επενδύσεων στα λιμάνια.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η δημιουργία ενός μεγάλου διαμετακομιστικού κέντρου στη Νότια Κρήτη, το οποίο θα αποτελέσει την πύλη εισόδου για την ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης στις Συμπράξεις δεν μπορούν να συμμετάσχουν ΟΛΠ και ΟΛΘ καθώς πρόκειται για εισηγμένες εταιρείες μπορεί όμως να συμμετάσχει ως φορέας το υπουργείο Ναυτιλίας.

Εξάλλου, όπως τόνιζε κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομίας στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων 2006, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για περαιτέρω μετοχοποίηση των Λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Oι δύο υπουργοί συζήτησαν για την ανακαίνιση, επισκευή, συντήρηση και κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων Λιμενικών Αρχών της χώρας με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών (συμβατικό πλαίσιο χρηματοδότησης, μελέτη – κατασκευή - λειτουργία και συντήρηση με μακροχρόνια αποπληρωμή με μορφή ενοικίου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα).

Παράλληλα, εξετάστηκε η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Οίκου Ναύτου και συγκεκριμένα, του εγκαταλελειμμένου Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ) σε έκταση 127 στρεμμάτων στα Μελίσσια Αττικής, με παράλληλη ανάπτυξη Πάρκου Υγείας & Πολιτισμού Ναυτικών με τη δημιουργία:

- Μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, νοσοκομειακής και εξειδικευμένης περίθαλψης καθώς και μετανοσοκομειακής αποκατάστασης, περίπου 600 κλινών.

- Ξενώνα διαμονής οικογενειών νοσηλευομένων.

- Συνεδριακού κέντρου

- Πολιτιστικού και αθλητικού κέντρου και

- Μουσείου ναυτικής ιστορίας και παράδοσης-αρχείο ιστορίας ΥΕΝ.

Τέλος, συζητήθηκε η μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΥΕΝ στο ανακασκευαζόμενο κτίριο στην Ακτή Βασιλειάδη.

Ελενα Λάσκαρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v