Καταγράφονται... υπεραξίες

Σημαντικές υπεραξίες καταγράφηκαν στα υψηλά των 4.055 μονάδων, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της αγοράς και ενισχύοντας τη ρευστότητα των ισχυρών ”παικτών” της Σοφοκλέους. Στο περίπου 1 προς 1 πλέον η αναλογία ανοδικών – πτωτικών, καθώς υπερ-αποδίδουν μετοχές εταιριών κυρίως χαμηλότερης αποτίμησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μετριάζεται ο αρχικός ενθουσιασμός, αφού εν τω μεταξύ κατοχυρώθηκαν σημαντικές υπεραξίες από τα υψηλά των 4.055 μονάδων (και τις 3.973,2 μονάδες του Mid 40).

Το τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά αποτυπώνεται πολύ εύγλωττα στην πορεία της μετοχής για παράδειγμα του Αλουμινίου της Ελλάδος.

Για τη μετοχή καταγράφηκε (επιτεύχθηκε) υψηλότατη τιμή εγγύτατα των 40 ευρώ με σημαντικές υπεραξίες για όσους τοποθετούνται ακόμα και βραχυπρόθεσμα στον τίτλο, για να υποχωρήσει στη συνέχεια μέχρι 3,5% χαμηλότερα προς τα 38 ευρώ.

Η διοίκηση του Ομίλου έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της, πως στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 9ης/2 θα αποφασιστεί το split, ήτοι η δωρεάν διανομή μίας νέας για κάθε μία παλαιά μετοχή.

Η μετοχή όμως κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης, FTSE 20, φαίνεται πως είναι η ΔΕΗ, μετά μάλιστα τις συνεχείς και απρόσμενα επιθετικές υποβαθμίσεις των ξένων οίκων.

Κατά την εκτίμησή μας στην επιχείρηση ”παίζονται” άλλα συμφέροντα αυτή την περίοδο, θα λέγαμε πως… εύσχημα ”εκβιάζονται” καταστάσεις από την πλευρά των ξένων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την μεθοδευόμενη απαξίωση της εισηγμένης.

Τους λόγους και τα πραγματικά αίτια δεν μπορούμε να τους γνωρίζουμε στην έκτασή τους, είναι όμως εμφανές πως επιχειρείται η άσκηση πιέσεων, όχι μόνο σε χρηματιστηριακό επίπεδο.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώθηκε σταδιακά μετά τις 14.00 στο περίπου 1 προς 1 με μετοχές, κυρίως από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, να υπερ-αποδίδουν.

Έτσι, ενώ σημειώνεται μία ”αποθέρμανση” της τάσης ορισμένων μετοχών του Mid 40 και λιγότερο του SC 80 φαίνεται πως σημαντικό ρόλο αυτή την περίοδο έχουν τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα, ορισμένοι χρηματιστές και βασικοί μέτοχοι.

Η υπερ-αντίδραση μετοχών όπως Μπενρουμπή, Μύλοι Λούλη, AS Company, Ελαϊς, Kleemann, ΕΛΤΡΑΚ, Mevaco, Λαζαρίδης έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την εκτίμηση μερίδας παραγόντων της αγοράς.

Και από αυτή την άποψη όμως παρουσιάζει ενδιαφέρον ένα ευρύτερο τμήμα της αγοράς, καθώς μέσα σε λιγότερο από 3-4 συνεδριάσεις είναι δυνατή η εγγραφή υπεραξιών και αποδόσεων που φθάνουν το 30-35% (ενδεικτική η περίπτωση του Υγεία).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v