Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα deals θερμαίνουν το κλίμα

Η κίνηση ”έκπληξη” του ομίλου Marfin να αποκτήσει το 49% του Υγεία ξαναφέρνει την αγορά στο ρυθμό των deals και το Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 4.000 μονάδων. Σε υπεραπόδοση Mid 40 και SC 80 έναντι του FT 20, ενώ η αγορά προσεγγίζει το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με επιχειρηματικές συμφωνίες, αλλά και φήμες επανέρχεται στο γνώριμο κλίμα των τελευταίων μηνών η αγορά. Από κοντά και ο Γενικός Δείκτης, καθώς προσεγγίζει και πάλι το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων.

Η συμφωνία που μόλις πριν από λίγο ανακοινώθηκε αφορά στην εξαγορά του 49% του Υγεία από τον όμιλο Marfin (δες σχετικό θέμα). Πρόκειται για ακόμα μια επιχειρηματική – επενδυτική κίνηση που υλοποιείται στο ταμπλό επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της ελληνικής αγοράς.

Το όλο κλίμα έχει ως συνέπεια την υπεραπόδοση του Mid 40 (2,2%) έναντι του FT 20 (0,72%). Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των περίπου 230 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν στις 14.20... μόλις 110 εκατομμύρια αφορούσαν τον FT 20 και περί τα 55 εκατ. ευρώ στις μετοχές του Mid 40.

Αυξημένος ήταν ο τζίρος περίπου την ίδια ώρα και στις μετοχές εταιριών του Small Cap (λόγω των πακέτων του Υγεία και των υψηλών συναλλαγών σε μετοχές της ΑΕΓΕΚ, LogiDis, ΑΛΤΕΚ, Lannet και μετοχών όπως Νηρεύς, Παντεχνική, Μυλωνάς, ΑΛΚΟ, Intrakat και Ατέρμων.

Ο Small Cap 80 περίπου την ίδια ώρα ενισχυόταν κατά 2,4%. Από τον Mid 40 ξεχωρίζουν οι θεσμικές τοποθετήσεις ξένων και πάλι στον Φουρλή (10,64 ευρώ), στην Attica Συμμετοχών (10,4 ευρώ) και βεβαίως στον Μυτιληναίο, Ιατρικό Αθηνών, ΜΕΤΚΑ, Αστήρ, ΕΛΤΕΧ, ΕΥΔΑΠ, Αλουμίνιον, Σαράντης, Intralot, Άβαξ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση είναι το ότι στις 14.30 για μόλις 2 μετοχές από το Mid 40 και μόλις 9 από τον SC 80 καταγράφονταν απώλειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v