Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ιστορία επαναλαμβάνεται...

Στις ημέρες της χρηματιστηριακής φρενίτιδας οι θεωρίες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Θεωρίες που προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν διατρέχουμε κίνδυνο και ότι η άνοδος θα συνεχιστεί. Το κοινό στοιχείο όλων είναι ότι ”αυτή η φορά είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη”. Ωστόσο, σε πείσμα των καιρών, ο ήλιος εξακολουθεί να ανατέλλει από την ανατολή και να δύει στη δύση. Αυτή τουλάχιστον είναι μία σταθερά…

Η ιστορία επαναλαμβάνεται...
Στις ημέρες της χρηματιστηριακής φρενίτιδας οι θεωρίες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Θεωρίες που προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν διατρέχουμε κίνδυνο και ότι η άνοδος θα συνεχιστεί.

Το κοινό στοιχείο όλων είναι ότι ”αυτή η φορά είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη”. Ωστόσο, σε πείσμα των καιρών, ο ήλιος εξακολουθεί να ανατέλλει από την ανατολή και να δύει στη δύση. Αυτή τουλάχιστον είναι μία σταθερά...

Οι μετοχές είναι φθηνές ή ακριβές; Στο βασικό αυτό ερώτημα η απάντηση των ”ταύρων” είναι η ακόλουθη: ”Μπορεί να φαίνονται ακριβές, αλλά δεν είναι. Η αγορά ξέρει καλύτερα από όλους μας και αν οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν, αυτό σημαίνει ότι συμβαίνει κάτι που εμείς δεν μπορούμε σήμερα να το αντιληφθούμε και θα μας αποκαλυφθεί στο μέλλον”.

Με άλλα λόγια; Πίστευε και μη ερεύνα. Αγόραζε μετοχές, στήριζε τον μηχανισμό της ανατιμητικής κερδοσκοπίας και θα είσαι αποδεκτός...

Γνωρίζουμε ότι ο καλπασμός των ”ταύρων” είναι ικανός να οδηγήσει τις αγορές στις μεγαλύτερες υπερβολές. Και θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σήμερα δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο εκείνο που τα πάντα να μας φαίνονται εξωπραγματικά, όπως συνέβη το 1999. Αυτό όμως είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα από τις ”δίκαιες αποτιμήσεις των μετοχών”.

Η πιθανή νέα άνοδος των τιμών δεν πρόκειται να αναιρέσει το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών δεν αποτελούν πλέον επενδυτική ευκαιρία. Πολύ καλά κάνουν οι ξένοι οίκοι και αναθεωρούν συνεχώς ανοδικά τις τιμές-στόχους τους για πολλές ελληνικές εταιρείες.

Αλήθεια, ποια μέθοδο χρησιμοποιούν; Θα χρησιμοποιούσαν τα ίδια επιχειρήματα και τις ίδιες μεθόδους σε άλλες χρηματιστηριακές αγορές; Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Είναι φυσικό να θέλει κανείς να κερδίσει στο χρηματιστήριο.

Αλίμονο! Δεν υπάρχουν... χασοσκόποι! Το ζήτημα προκύπτει όταν οι ”έξυπνοι” προσπαθούν να πείσουν όλους τους υπόλοιπους ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο και ότι μπορούν να επενδύσουν σε μετοχές ακόμη και το ίδιο τους το σπίτι!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v