Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφορμή διόρθωσης το πετρέλαιο;

Στην πλειονότητά τους οι ειδικοί της αγοράς αναφέρονται -και δικαιολογημένα- στις επιπτώσεις που έχει το πετρελαϊκό στην πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών. Μετοχές-κλειδί για την αρχή της συνεδρίασης οι Εθνική, Eurobank και ενδεχομένως Εμπορική, ενώ ζητείται... παράπλευρος ρόλος για ΟΤΕ, ΔΕΗ και ενδεχομένως Alpha Bank.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν η αφορμή για διόρθωση είναι η εύλογη ανησυχία που μπορεί να προκαλεί η άνοδος του πετρελαίου και μόνο, ο κύκλος της υποχώρησης, το ενδεχόμενο της αντίδρασης είναι και αυτό ”μέσα στο παιχνίδι”.

Εάν όμως οι ανησυχίες είναι βάσιμες και αφορούν την οικονομική πλευρά λόγου χάρη των αποτελεσμάτων εισηγμένων, μακροοικονομικών στοιχείων και άλλων παραμέτρων, τότε η τάση μπορεί να μην έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Αναφερόμαστε πάντα στα ξένα χρηματιστήρια και στις αγοράς από όπου δίδεται η ”γραμμή” και για τη Σοφοκλέους.

Οι αναλυτές ”βλέπουν” την αγορά χαμηλότερα, καθώς θεωρούν απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη την κατοχύρωση κερδών και το κλείσιμο θέσεων. Για διόρθωση κάνει λόγο τόσο η Eurobank, όσο και η Alpha Finance που αναφέρεται στην πετρελαϊκή παράμετρο.

Μένει κατά συνέπεια να φανούν οι αντιστάσεις της αγοράς, οι αντοχές όσων έχουν τοποθετηθεί, αλλά και όσων έχουν ρευστοποιήσει μέρος της θέσης τους από την προηγούμενη εβδομάδα - ειδικότερα στα υψηλά της Τρίτης.

Βέβαια, οι ξένοι που ενισχύουν σταθερά τη θέση τους εξακολουθούν να επιλέγουν τράπεζες και, με πιο πρόσφατη την ανάλυση της UBS, την ποιοτική μεσαία κεφαλαιοποίηση. Μένει λοιπόν στην αρχή της συνεδρίασης να φανεί το βάθος της διόρθωσης, με πρώτη περιοχή αναφοράς τις 3.968 μονάδες, την έκταση των θέσεων που θα βγουν προς πώληση και την πιθανή εμφάνιση αγοραστών σε εμφανώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Εάν στη μετοχή της Εθνικής, της Eurobank και δευτερευόντως της Εμπορικής οι πωλήσεις είναι ελεγχόμενες, τότε η διόρθωση του FTSE 20 μπορεί να μην ξεπεράσει τις 2.175-2.180 μονάδες. Μένει να φανούν όμως και οι παράπλευρες ”στηρίξεις” της αγοράς, κυρίως από την πλευρά των ΟΤΕ και ΔΕΗ (δες σχετικό θέμα για επένδυση ΔΕΗ) και ενδεχομένως της Alpha Bank.

Στις ενδείξεις υπερθέρμανσης της αγοράς, βραχυπρόθεσμα, αναφέρεται στην τελευταία της ανάλυση και η Εμπορική Χρηματιστηριακή, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί εδώ και περίπου 1,5-2 μήνες τον πλέον ”αισιόδοξο” παίκτη της αγοράς. Στο σχετικό θέμα καταγράφονται ενδιαφέρουσες επισημάνσεις καθώς επιχειρείται μια συνολικότερα θετική προσέγγιση της αγοράς.

Στη συγκεκριμένη ανάλυση αναφέρεται και η πρώτη ουσιαστική στήριξη της αγοράς στην περιοχή των 3.940 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v