Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμεση αντίδραση

Άμεση ήταν η επαναφορά βασικών δεικτών και μετοχών προς τα επίπεδα της Τρίτης. Αιχμή μετοχές των ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων, ο όμιλος Μυτιληναίου αλλά και μετοχές επιχειρήσεων που εμπλέκονται στον τομέα της ενέργειας. Μόλις 4 μετοχών η τιμή διαμορφωνόταν με ζημιές μετά τα πρώτα 35 λεπτά της συνεδρίασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αντίδραση της αγοράς ήταν από την αρχή η αναμενόμενη.

Με επιθετικούς τους αγοραστές για τους βασικότερους τίτλους – επιλογές τους, ήταν πολύ εύκολη η υπέρβαση των 3.900 μονάδων και ισχυρών στηρίξεων – αντιστάσεων αρκετών τίτλων.

Έτσι, ο FTSE-20 αντέδρασε προς τις 2.170 μονάδες, με το Γενικό να πλησιάζει τις 5.617 μονάδες.

Με την ίδια ευκολία ανατράπηκε η αρνητική εικόνα των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, με τους ισχυρούς ομίλους να κερδίζουν από την αρχή μία θέση μεταξύ των κερδοφόρων, από πλευράς χρηματιστηριακής απόδοσης, στο σχετικό πίνακα.

Η προεξόφληση του split για τη μετοχή του Αλουμινίου της Ελλάδος, κυρίως όμως ο επιχειρηματικός σχεδιασμός που επιφυλάσσεται από τον όμιλο Μυτιληναίου, οδήγησαν τη μετοχή μέχρι και τα 34,40 ευρώ.

Ακολούθησαν επίσης επιθετικά η μετοχή του Μυτιληναίου στα 23,78 ευρώ και της Μέτκα προς τα 10,34.

Ανοδικά όμως κινούνται και οι μετοχές εταιριών που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό της ενέργειας.

Για Τέρνα-ΓΕΚ η τιμή διαμορφώθηκε από νωρίς προς τα 9,38 και 6,36 ευρώ αντίστοιχα, αλλά και της ΕΛΤΕΧ προς τα 6,36, και του Ρόκα προς τα 13,34 ευρώ.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μετοχές εταιριών που κινήθηκαν χαμηλότερα στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις ή έδειξαν συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά επανήλθαν άμεσα σε ανοδικό κανάλι.

Δεν είναι τυχαία, από αυτή την άποψη, η άμεση επαναφορά των ΔΟΛ, Τεγόπουλος, της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και Εγνατίας, θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, Νεοχημικής, Τρ. Κύπρου, Μαΐλλης, Notos Com, J&P ABAΞ, βεβαίως Intralot, αλλά και Blue Star, Chipita και άλλων.

Είναι ενδεικτικό πως ύστερα από 30-35 λεπτά συνεδρίασης οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 45 εκατ. ευρώ, ενώ για μόλις 4 μετοχές η τιμή διαμορφωνόταν χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v