Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ξένοι δίνουν τον τόνο, η Σοφοκλέους χορεύει

Στην τάση των ξένων χρηματιστηρίων αναφέρονται οι αναλυτές, στην πρωινή τους προσέγγιση της αγοράς. Η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται τόσο από την αγορά παραγώγων, όσο και από την πρόθεση αρκετών ισχυρών παικτών να καλύψουν τα ”σπασμένα” από τις αγορές στα υψηλά της περασμένης Τρίτης. Ανάκαμψη στις ευρωαγορές- ισχυρότερη στο Τόκιο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο κλίμα των ξένων αγορών αναφέρονται οι αναλυτές, στην πρωινή τους προσέγγιση της αγοράς. Σύμφωνα με την Εθνική ΑΧΕ, η ψυχολογία επηρεάζεται από τις ξένες αγορές, ενώ η Marfin Analysis εκτιμά πως σε υψηλό επίπεδο θα διατηρηθεί η μεταβλητότητα στην αγορά.

Οι Εγνατία Finance και Proton Securities περιμένουν ανοδικό άνοιγμα με την πρώτη να αναφέρεται στην ισχυρή αντίδραση των ασιατικών αγορών, νωρίτερα σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση η βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς, ειδικά αυτήν την περίοδο, σχετίζεται τόσο με τη λήξη αύριο σειράς παραγώγων μηνός Ιανουαρίου, όσο και με το υπόλοιπο ανοιχτών θέσεων που θα πρέπει να καλυφθούν στο όριο του Τ+3.

Από αυτήν την άποψη μένει να φανεί πως θα καλυφθούν αγορές που έγιναν στα υψηλά της Τρίτης με το χρονικό περιθώριο κάλυψης να ”διευκολύνεται” από μια ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση.

Όλα αυτά αφορούν στη βραχυπρόθεσμη και μόνο τάση, καθώς οι επαφές της Citigroup στην Αθήνα με οκτώ τράπεζες (δες σχετικό θέμα), η αναζήτηση νομικής φόρμουλας για την Credit Agricole σχετικά με την Εμπορική, η αναβάθμιση τιμής-στόχου για Alpha Bank, αλλά και Εθνική, Eurobank, Πειραιώς από άλλους ξένους οίκους διαμορφώνουν το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να οδηγεί σε νέο ανοδικό κύκλο βασικούς δείκτες και μετοχές.

Ειδικότερα, όμως, για σήμερα, καθώς τρέχουν οι εξελίξεις από το μέτωπο του ΟΠΑΠ (δες σχετικό θέμα), προετοιμάζονται για τη γενική συνέλευση του Αλουμινίου της Ελλάδος (με την αγορά να έχει προεξοφλήσει το split της μετοχής), με τις ΓΕΚ-Τέρνα να ανακοινώνουν την υπογραφή και νέων συμβάσεων και με τον διαγωνισμό ενέργειας σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένοι κλάδοι και μετοχές εκτιμάται πως θα βρεθούν στο επίκεντρο. Πιθανό ανοδικό άνοιγμα της αγοράς, θα ήταν χρήσιμο να διαμορφωθεί άμεσα υψηλότερα των 3.900 μονάδων, με τον FTSE-20 να προσεγγίζει με αυξημένες συναλλαγές τις 2.150 μονάδες.

Μετοχές εταιριών που ακόμη και χθες κινήθηκαν ανοδικά, αλλά και σε όσες φάνηκε πως η προσφορά παρέμενε περιορισμένη μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες υψηλών διακυμάνσεων, μεταβλητότητας και πιθανών ενδοσυνεδριακών αποδόσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v