Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Εισαγόμενη” τάση

Η τάση παραμένει ανοδική, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς από κάθε κλάδο διαμορφώνονται προϋποθέσεις και δημιουργούνται ευκαιρίες για ουσιαστικές επιχειρηματικές κινήσεις και συνέργειες. Στην Αθήνα η Citigroup, ακολουθεί η UBS, με τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς να εξαρτάται κατά μείζονα λόγο από αυτήν των ξένων χρηματιστηρίων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στη διατήρηση της ανοδικής τάσης και της θετικής ψυχολογίας αναφέρονται οι χρηματιστές στην πρωινή τους ανάλυση. Από τη Marfin Analysis, που εκτιμά ότι η αγορά θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, μέχρι την Εγνατία Finance, που επισημαίνει την ισχυρή φορά, οι ειδικοί παραμένουν... ευχάριστα και είναι μονότονα θετικοί για την αγορά μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση συντείνουν όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες, αλλά και όσα σύμφωνα με φήμες ή πληροφορίες κυοφορούνται στο παρασκήνιο.

Η πρώτη θετική έκπληξη ήρθε χθες από την Alpha Bank, με τις Marfin και Σίγμα να αναθεωρούν την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 29,5 ευρώ και... 33 ευρώ, αντίστοιχα.

Η Τράπεζα Πειραιώς απαντά στα ενδεχόμενα για την Εμπορική, η κοινοπραξία Άκτωρ – Αθηνά αναδεικνύεται προσωρινός ανάδοχος για την Ψυττάλεια, για το διαγωνισμό του ΟΠΑΠ δίνονται τρεις προσφορές (με την Π&Κ να αυξάνει στα 32 ευρώ την τιμή-στόχο για τη μετοχή του Οργανισμού) και ο κλάδος της ενέργειας αναμένει τις υπουργικές δεσμεύσεις.

Παράλληλα, από χθες μέχρι και αύριο πραγματοποιείται ο κύκλος επαφών και παρουσιάσεων της Citigroup στην Αθήνα (δες σχετικό θέμα) με τη συμμετοχή αρκετών και ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων.

Ανάλογος κύκλος παρουσιάσεων έχει προγραμματιστεί προς το τέλος Ιανουαρίου από τη UBS.

Ένας κλάδος ο οποίος θα φανεί εάν ”ανοίγει” ή όχι, είναι αυτός της ενέργειας, καθώς στις 23 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο της προκήρυξης για την παραγωγή 900 MW.

Πρόκειται για ”πίτα”, η οποία αν όντως προχωρήσει στην επόμενη φάση, αφορά σε έργα προϋπολογισμού τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, με έμπρακτο το ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών όπως η ιταλική Edisson, βεβαίως η Ibedrola, αλλά και ελληνικών ομίλων όπως οι Motor Oil, Ελληνική Τεχνοδομική – Βιοχάλκο, Τέρνα, Μυτιληναίος, Ρόκας και ο όμιλος Κοπελούζου.

Η τάση διατηρείται και μπορεί να έχει συνέχεια σε επίπεδο Γενικού Δείκτη (και FTSE-20), με επιμέρους διαφοροποίηση συγκεκριμένων τίτλων, όπου αυτή την περίοδο τοποθετούνται ή ρευστοποιούν ξένοι διαχειριστές.

Στην περίπτωση λόγου χάρη του Μυτιληναίου, οι αθρόες αγορές από την πλευρά ξένων παραπέμπουν σε πελάτες της UBS, αλλά και άλλων ξένων χαρτοφυλακίων, μετά την απόλυτα επιτυχημένη παρουσίαση στις Κάνες.

Ισχυρή θέση έλαβε, όμως, η UBS τελευταία και στο μετοχικό κεφάλαιο του Γερμανού, ενώ ανάλογες κινήσεις με αγορές – πωλήσεις συνεχίζονται αυτές τις ημέρες σε μετοχές ακτοπλοϊκών εταιριών, λιμενικών φορέων και εταιριών του εμπορίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v