Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα ανοιχτά

Η αγορά παραμένει σε υψηλά επίπεδα 5ετίας μετά από εβδομαδιαία κέρδη 3,22% που ανεβάζουν την απόδοση του Γενικού Δείκτη στις εννέα πρώτες συνεδριάσεις του 2006 στο εντυπωσιακό 6,15% και ενώ οι διαθέσεις στις ξένες αγορές προβάλλουν ανάμικτες. Σε πολλά blue chips εκδηλώνονται φαινόμενα αποκόμισης κερδών, αλλά η ειδησεογραφία σε συνδυασμό με τη φημολογία διευρύνει τις επενδυτικές επιλογές σε διάφορους κλάδους. Η συνέχεια στη νέα εβδομάδα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο εξωτερικός, είναι ο παράγοντας που καθορίζει ούτως ή άλλως την τάση και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Βέβαια στη Σοφοκλέους επικράτησαν χθες διαθέσεις τελείως διαφορετικές από ό,τι στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπου η υποβάθμιση της τιμής αρκετών μετοχών οδηγούσε χαμηλότερα τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Λονδίνο.

Αυτή η τάση ενδέχεται να δημιουργήσει κάποια επιμέρους προβλήματα στην αγορά μας, εάν υποθέσουμε πως κάποιοι θα κατοχυρώσουν μεγαλύτερο μέρος κερδοφόρων θέσεων από ό,τι αρχικά είχαν προγραμματίσει.

Από την άλλη, η Εμπορική Τράπεζα, με ανάλυσή της, προεξοφλεί την περαιτέρω αντίδραση της αγοράς, θεωρώντας τις όποιες διορθώσεις ευκαιρίες επανατοποθετήσεων και κάνοντας λόγο για αυτοτροφοδοτούμενη ανοδική τάση.

Με την εκτίμηση της Εμπορικής, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, ξένοι και Έλληνες, στοχοθετώντας υψηλότερα τον πήχη για μετοχές – επιλογές τους και ενδεχομένως για τον ίδιο το Γενικό Δείκτη.

Η Εμπορική αναφέρεται σε υπό προϋποθέσεις αντίδραση της αγοράς μας σε επίπεδα υψηλότερα των 4.000 μονάδων, κάτι που θα ήταν πιθανότερο στην περίπτωση που το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια βελτιώνονταν.

Όμως, η ένταση μεταξύ Δύσης – Ιράν προκαλεί τις πρώτες παρενέργειες στην αγορά καυσίμων, οδηγεί υψηλότερα προς τα 65 δολάρια το πετρέλαιο, χωρίς ωστόσο να ”φοβίζει” τους Αμερικανούς αναλυτές και επενδυτές.

Οι ξένοι από την πλευρά τους συνεχίζουν μεθοδικά και διακριτικά τις τοποθετήσεις τους σε τραπεζικούς τίτλους, καθώς στην αγορά δημοσιοποιούνται οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των τραπεζικών ομίλων, το ύψος των μερισμάτων που πιθανόν να διανεμηθεί, αλλά και λόγω της κινητικότητας που παρατηρείται στο χώρο των μεσαίων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Άλλωστε, εάν το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της Αγροτικής προς το Μάρτιο θα διευκολυνόταν από τη συντήρηση ενός σχετικά καλού κλίματος στη Σοφοκλέους.

Ήδη ξένοι και Έλληνες (Σίγμα ΑΧΕΠΕΥ) αναθεωρούν την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Αγροτικής, κατά πάσα πιθανότητα προετοιμάζοντας το έδαφος για υψηλότερη αποτίμηση – διάθεση του πακέτου.

Την ίδια περίοδο, πέρα από τις επιχειρηματικές κινήσεις που υπογράφονται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας, φημολογούνται αρκετά για επιμέρους κλάδους, όπως συνέβη χθες με τον ευρύτερο τομέα εταιριών λύσεων πληροφορικής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το άκριτο κερδοσκοπικό παιχνίδι μπορεί να έχει και δυσάρεστες συνέπειες (PC Systems, Promota) υποχρεώνοντας τις αρχές να κινηθούν προς την κατεύθυνση της αναστολής διαπραγμάτευσης.

Θα λέγαμε πως αυτό είναι το ένα άκρο της αγοράς. Το άλλο αφορά στην πρώτη ταχύτητα της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ενδιάμεσο χώρο, από κάθε κατηγορία δραστηριότητας και αποτίμησης, να προσφέρει επενδυτικές επιλογές υψηλότερων αποδόσεων και χαμηλότερης επικινδυνότητας.

Και το ευτύχημα είναι πως οι περιπτώσεις αυτές είναι πλέον αρκετές από κάθε κλάδο στην αγορά μας.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνο Χατζηδάκη, τεχνικά, η συνεδρίαση της Παρασκευή δεν αποφόρτισε ιδιαίτερα την υπερβολή της ανοδικής υπερτίμησης η οποία πλέον διακρίνεται και στα εβδομαδιαία και μηνιαία διαγράμματα.

Η έντονη ανοδική κίνηση και η ορμή της τάσης δυσκολεύουν και πάλι την βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη, καθώς η αγορά έπρεπε ήδη σε επίπεδο Γ. Δείκτη να βρίσκεται σε διορθωτική πορεία, τουλάχιστον για τα χρονικά δεδομένα της διάρκειας της ανόδου.

Επειδή όμως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά προφανές η αγορά θα κινηθεί κόντρα στην κοινή και προφανή λογική των επαγγελματιών και ο μόνος τρόπος για να νικήσει κάποιος τον Γ. Δείκτη είναι η διατήρηση θέσεων σε ποιοτικά χαρτιά με ισχυρά δεδομένα κερδοφορίας ή πιθανοί στόχοι εξαγορών.

Επόμενο πεδίο αντίστασης εντοπίζεται στην ψυχολογική ζώνη των 4.000 μονάδων, ενώ αντίθετα η στήριξη έχει αποκτήσει μεγάλη απόσταση από την χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη καθώς εδράζεται στις 3.500 μονάδες.

Συμπερασματικά θα ήμασταν περισσότερο προσκείμενοι προς την ανοδική προσέγγιση των 4.000 μονάδων κατά τις προσεχείς ημέρες, καθώς η αγορά δείχνει ιδιαίτερα ισχυρή ακόμα και σε πτωτικές ημέρες των ξένων αγορών.

Τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα λήγουν τα παράγωγα για το μήνα Ιανουάριο με το ενδιαφέρον στον FTSE-20 να επικεντρώνεται στην ζώνη 2.100 – 2.200 μονάδων.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Εβδομαδιαία κέρδη 3,22% αποκόμισε ο Γενικός Δείκτης διαμορφούμενος στις 3.889,33 μονάδες έναντι των 3.767,91 μονάδων στις 5/1/2006.

Ο FTSE 20 αποκόμισε κέρδη 3,07%, ενώ ακολούθησαν ο FTSE 140 με +3,03%, ο SmallCap 80 με +2,96%, ο FTSE International με +2,94% και ο Mid 40 με +2,72%.

Εβδομαδιαία άνοδο κατά 3,15% κατέγραψε ο δείκτης των Τραπεζών, ενώ οι Τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκαν κατά 0,23%.

Τη μεγαλύτερη ενίσχυση εμφάνισε ο FTSE/Χημικών με +10,58%, ενώ στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο FTSE/Προσωπικών & Οικιακών Προϊόντων με -3,87%.

Οι 10 μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη ήταν: Εμπορικός Δεσμός (π) (82,4%), Κατσέλης (24,8%), Lamda Development (20,9%), Νεοχημική (19,2%), ΟΛΘ (18,7%), ΕΛΒΙΕΜΕΚ (17,1%), Intrakat (16,2%), Δέλτα Project (15,8%), ΕΡΓΑΣ (14,7%) και Ίλυδα (14,2%).

Οι 10 μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν: PC Systems (38,4%), Fourlis (19,5%), Plias (8%), Λεβεντέρης (κ) (16,4%), Quality & Reliability (16,1%), Τεξαπρέτ (14,3%), Υγεία (13,7%), Μουζάκης (κ) (11,7%), Προοδευτική (10,3%) και ΖΑΜΠΑ (10,3%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v