Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε εξέλιξη η αναδιάρθρωση θέσεων

Παραμένει στα υψηλά η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να έχει καλύψει τις αρχικές απώλειες, αν και ένα σημαντικό μέρος της ”ακραίας περιφέρειας” πιέζεται χαμηλότερα. Κρίσιμη και χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων η περίοδος της αναδιανομής θέσεων – συμμετοχών στην ευρύτερη περιοχή των 3.800 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οριακά σταθεροποιητική γύρω από τις 3.880 μονάδες είναι η διακύμανση του Γενικού Δείκτη.

Μοιρασμένη είναι και η εικόνα μεταξύ ανοδικών – πτωτικών, με αρκετές από το χώρο της καλούμενης ”ακραίας περιφέρειας” να φτάνουν μέχρι και 20% χαμηλότερα (Fanco, PC Systems).

Η αναφορά είναι ενδεικτική και μόνο, γίνεται όμως προκειμένου να αποτυπωθεί το κλίμα που επικρατεί αυτή την εβδομάδα στην αγορά, η βίαιη προσαρμογή ορισμένων τίτλων που ”έτρεξαν” στις προηγούμενες συνεδριάσεις, κυρίως όμως για να ενισχύσει την εκτίμηση περί σημαντικής αναδιανομής θέσεων – χαρτοφυλακίων.

Είναι εμφανές ότι η επιλεκτικότητα αποτελεί το κυριότερο κριτήριο των επενδυτικών επιλογών, ακόμη και όσων κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Η αναφορά στην ”ακραία περιφέρεια” δεν... δαιμονοποιεί τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς υποτιμημένες ευκαιρίες μπορεί να υπάρχουν και σε αυτή την κατηγορία μετοχών, αλλά και στη μεσαία, όπως και την υψηλότερη.

Πέρα από τις μετοχές εταιριών από τον χώρο των ΜΜΕ, αντιδρούν με αυξημένες συναλλαγές, για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση, η Μύλοι Λούλη προς τα 2,20 ευρώ, η Ιντρακάτ στα 1,12 ευρώ, η ΓΕΚ στα 5,68 ευρώ, ενώ παράλληλη κίνηση σημειώνεται για την Τέρνα προς τα 7,80 ευρώ, αλλά και τις Elbisco, Κατσέλης (για ακόμη μία συνεδρίαση), ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ (παρά την υποβάθμιση της τιμής–στόχου) και σε τίτλους όπως Veterin, ΕΥΔΑΠ, Καρδασιλάρης (για ακόμη μία συνεδρίαση), J&P Άβαξ και αρκετοί ακόμη από την υψηλή μέχρι τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Για τη συνέχεια και με την αποτίμηση της αγοράς πλέον στα 130 δισ. ευρώ (στο περίπου 74% του ΑΕΠ), θα ήταν λογικότερη η αποθέρμανση ενός τμήματός της, η επιλεκτική κίνηση ενός μικρότερου και η ανάδειξη νέων ευκαιριών από κάθε κατηγορία αποτίμησης, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει είτε με τη Revoil είτε με την ΕΥΔΑΠ είτε τις ΓΕΚ-Τέρνα είτε τα ΕΛΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v