Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ξένοι τροφοδοτούν την άνοδο

Τη στιγμή που στις διεθνείς αγορές παραμένει ανοδική η φορά των βασικών δεικτών, οι ξένοι... επιμένουν να τροφοδοτούν με θετικές αναλύσεις το ούτως ή άλλως θερμό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Από υψηλότατο σημείο εκκίνησης ο FTSE-20, με τη Citigroup να συνιστά Eurobank και Alpha Bank και την επίλυση του ”γόρδιου δεσμού” του ΟΠΑΠ να δικαιολογεί τις αγορές των ξένων που προηγήθηκαν.

του Μιχάλη Γελαντάλι

Η επιμονή των ξένων, που σήμερα επανέρχονται με τη UBS για τη Motor Oil, φαίνεται πως αποτελεί το καλύτερο... ισχυροποιητικό συστατικό της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο πως από την αρχή του χρόνου τέσσερις ή πέντε ξένοι οίκοι επιμένουν αρχικά για τη μετοχή της Alpha Bank, στη συνέχεια για τη μετοχή της Eurobank, έπειτα για τον ΟΠΑΠ και σήμερα για τη Motor Oil.

Στην αγορά προεξοφλείται πως η συστηματική αυτή ενίσχυση επιλογών των ξένων θα συνεχιστεί με αναλύσεις και εκθέσεις όσο περνάει ο καιρός.

Το θετικότερο από τεχνικής πλευράς είναι πως το χθεσινό ”κλείσιμο” του Dow Jones και το αρχικό ”άνοιγμα” των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων διευκολύνει τη συντήρηση της ανοδικής φοράς του FTSE-20, που διαμορφώνεται πλέον υψηλότερα των 2.100 μονάδων.

Συγκεκριμένα, ο FTSE-20 ξεκινά από τις 2.121,9 μονάδες, με τη σύσταση της Citigroup για Eurobank και Alpha Bank να επιβεβαιώνεται έμπρακτα από χθες (με κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών), αλλά και με την επίλυση του ”γόρδιου δεσμού” του ”Πάμε Στοίχημα” για τον ΟΠΑΠ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται οι ελληνικές χρηματιστηριακές, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στον μεσαίο τραπεζικό χώρο (μετά μάλιστα την επισημοποίηση της συμμετοχής της Morgan Stanley με 14,2% στη Marfin FG), τον κατασκευαστικό κλάδο (ο όμιλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής αναλαμβάνει και άλλο μεγάλο έργο στην αγορά του Κόλπου), τις εκδόσεις και την ακτοπλοΐα.

Ειδικότερα για τον τελευταίο κλάδο, οι αναλυτές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη χθεσινή έκθεση της Σίγμα – Πειραιώς για τις Μινωικές Γραμμές (δες σχετικό θέμα), όπου για πρώτη φορά –απ’ όσο θυμόμαστε- αποτιμάται (στα 132 εκατ. ευρώ) η μη εισηγμένη Hellenic Seaways.

Η μη εισηγμένη (που ουσιαστικά αποτελεί επιχειρηματική μετεξέλιξη της παλαιάς Minoan Flying Dolphins, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν και εταιρίες συμφερόντων του ομίλου Πειραιώς) φαίνεται πως αποτελεί τη... λυδία λίθο των εξελίξεων που έχουν εδώ και καιρό δρομολογηθεί στον κλάδο της ακτοπλοΐας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v