Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το... Στοίχημα των ξένων

Με αιχμή του δόρατος τη μετοχή του ΟΠΑΠ (μετά τις θετικές εκτιμήσεις των UBS - Morgan Stanley), η αγορά ”συνέτριψε” τις 3.800 μονάδες, ενώ για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται καταλυτική η παρουσία των ξένων στη Σοφοκλέους. Το εντυπωσιακό είναι πως η άνοδος πραγματοποιείται με κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών, αγορών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η... ομοβροντία εκθέσεων των ξένων κυρίαρχων της Σοφοκλέους πυροδοτεί το κλίμα στην αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο προσέγγισε, αλλά... συνέτριψε κάθε αντίσταση στην περιοχή των 3.800 μονάδων, καθώς με αιχμή τον ΟΠΑΠ και τις τηλεπικοινωνίες ο FTSE-20 βρέθηκε μέχρι και 1,7% υψηλότερα.

Το σημαντικό και ενισχυτικό της τάσης είναι πως ο τζίρος προσέγγισε τα 50 εκατ. ευρώ, μετά από περίπου 15 λεπτά συνεδρίασης.

Με συναλλαγές περίπου μισού εκατομμυρίου τεμαχίων στον ΟΠΑΠ, 150.000 στην CosmOTE, περίπου 200.000 στην Eurobank και 120.000 στην Intracom, ο Δείκτης διαμορφωνόταν προς τις 3.830 μονάδες.

Η αρχή έγινε από τον ΟΠΑΠ, μετά τη θετική ανάλυση της Morgan Stanley, για να ακολουθήσει η UBS (δες σχετικό θέμα), η οποία άλλωστε επιμένει για τον Οργανισμό με τιμή-στόχο εδώ και καιρό υψηλότερα των… 40 ευρώ.

Η αγορά, όμως, αντιδρά συνολικότερα, καθώς μετά από 20 λεπτά συνεδρίασης μόλις 9 τίτλων η τιμή διαμορφωνόταν χαμηλότερα. Ξεχωρίζει, βέβαια, η υποχώρηση της Φουρλής Συμμετοχών μετά την ανάλυση της Citigroup με τη σύσταση ”πώληση”.

Από τις μετοχές που κινούνται ανοδικά ξεχωρίζουν για ακόμη μια συνεδρίαση οι εκδοτικές (Τεγόπουλος στα 1,85 ευρώ, ΔΟΛ στα 3,40 ευρώ, Καθημερινή), ο μεσαίος τραπεζικός χώρος (Εγνατία, Ασπίς Bank, Κύπρου κ.ά.), η ακτοπλοΐα και ο ευρύτερος κλάδος της μεταλλουργίας.

Ανοδικά αντιδρούν οι μετοχές θυγατρικών του ομίλου της Εθνικής, η ΕΧΑΕ, ο όμιλος Μυτιληναίου (με αιχμή το Αλουμίνιο), αλλά και S&B, Jumbo, Autohellas, καθώς και Γερμανός, J&P Άβαξ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνική Τεχνοδομική και άλλες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η επιμονή των ξένων, άλλοτε μέσω τραπεζικών τίτλων, άλλοτε μέσω μετοχών εταιριών της δεύτερης ταχύτητας του FTSE-20, καθιστά κάτι περισσότερο από επίμονη και εμφανή την παρουσία τους στα της Σοφοκλέους, αλλά και των προσδοκώμενων επιπέδων, όπου εκτιμούν ότι μπορεί να διαμορφωθούν οι αποτιμήσεις αρκετών εταιριών – επιλογών τους.

ΣΗΜ.: Ο ορισμός του ακριβού ή του ακριβότερου, του φθηνού ή του φθηνότερου της αποτίμησης μιας εισηγμένης αποδίδεται εύγλωττα στη στήλη του ”Καιροσκόπου” στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Χρηματιστήριο.

Αναφερόμαστε και συνυπογράφουμε για το ρηξικέλευθο της επισήμανσής του για τον Φουρλή, τον όμιλο ΙΚΕΑ και το πώς μπορεί κάποιοι επενδυτές να βλέπουν την αγορά, επιμέρους δείκτες, επιμέρους μετοχές εταιριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v