Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμενόμενη διόρθωση

Προς τις 3.730 μονάδες διορθώνει ήπια ο Γ.Δ. Ηρεμία και σύνεση χαρακτηρίζουν μέχρι στιγμής τις κινήσεις των ”παικτών”, ενώ χρήσιμες ενδείξεις προσφέρονται από τη συμπεριφορά των ΟΤΕ, Alpha Βank, Intracom, αλλά και των ΕΛΤΕΧ, Jumbo και ορισμένων ακόμη μετοχών από τον Mid 40.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μετά την αρχική, ολιγόλεπτη, αντίδραση των βασικών δεικτών, η αγορά ”γύρισε”. Αρχικά ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε μέχρι και 0,45% χαμηλότερα, διατηρώντας όμως ενεργή την τάση μέχρι τις 3.730 μονάδες για τη συνέχεια.

Από την αναμενόμενη -για αρκετούς επιβεβλημένη- αλλά και τεχνικά προβλέψιμη διόρθωση καταγράφονται μέχρι στιγμής ενδιαφέροντα για τη συνέχεια στοιχεία. Η διόρθωση αφορά στο σύνολο των μετοχών, με 59 τίτλους να διαμορφώνονται χαμηλότερα και 13 ανοδικά.

Η εν δυνάμει προσφορά, στην πρώτη ομάδα, πραγματοποιείται μέχρι στιγμής (εξαιρουμένων των ΟΠΑΠ και Αγροτικής) με συγκριτικά περιορισμένης έκτασης συναλλαγές. Είναι δε ακόμη πιο μικρή συγκριτικά στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, Γερμανού, Hyatt, Coca Cola και Βιοχάλκο.

Οι συναλλαγές παρέμεναν υψηλότερες μέχρι τις 12.30 στη μετοχή της Alpha Bank, ξεπερνώντας τις 300.000 τεμάχια, για να διαμορφωθεί λίγο αργότερα κατά 0,15% χαμηλότερα ο τίτλος, προς τα 25,94 ευρώ.

Με συναλλαγές περισσότερες των 600.000 τεμαχίων παρέμενε σταθερή η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ στα 18,30 ευρώ, και ακριβώς στα 20 ευρώ για τη Motor Oil. Η συμπεριφορά των μετοχών του ΟΤΕ και της Alpha Bank ενισχύει την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως σε αυτή τη φάση αυτές οι δύο μετοχές έλκουν το ενδιαφέρον κυρίως ξένων αγοραστών.

Εντυπωσιακό ήταν επίσης το ”γύρισμα” της Intracom, όπου αφού απορροφήθηκε προσφορά περίπου 70.000 τεμαχίων στο μείον, αντέδρασε θετικά προς τα 5,82 ευρώ στις περίπου 12.35.

Σταδιακά απορροφήθηκε και το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς σε αρκετούς τίτλους του Mid 40, επιβεβαιώνονται τη δυναμική που χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο τις ΕΛΤΕΧ (προς τα 5,90 ευρώ), Jumbo (προς τα 9,84 ευρώ), ΔΟΛ (προς τα 3,24 ευρώ), Info-Quest (προς τα 5,82 ευρώ), J&P (4,34 ευρώ), Αστήρ (7,24 ευρώ) και Πλαίσιο (7,5 ευρώ).

Στη μετοχή της ΕΛΤΕΧ θα πρέπει να σημειωθεί η αυξημένη εμπορευσιμότητα, η οποία ύστερα από περίπου μία ώρα συνεδρίασης ξεπερνούσε τις 300.000 τεμάχια.

Εξάλλου, χρήζουν επισήμανσης οι τριψήφιου αριθμού μετοχών συναλλαγές σε Σαράντη, ΟΛΠ, Ρόκα και Τηλέτυπο.

Στις περίπου 12.40 ενδείξεις αναστροφής της τάσης και επανάκτηση των αρχικών απωλειών σημειώνονταν στις FG Europe, Βωβός και ΕΧΑΕ.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία (περίπου 12.45), φαίνεται να διαμορφώνεται εύρος διακύμανσης για τον Γ.Δ. από τις 3.758,6 έως τις 3.730, που αντιστοιχεί στις περίπου 2.050 μονάδες για τον FTSE-20.

Οι συναλλαγές την ίδια χρονική περίοδο διαμορφώνονταν στα περίπου 50 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που στις τρεις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές το εύρος της διόρθωσης δεν ξεπερνούσε το 0,3% (για τον DAX μέχρι τις 5.500 μονάδες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v