Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέοι κλάδοι στο προσκήνιο

Με την κατάκτηση ακόμη μιας κορυφής συνεχίζεται ανοδικά η πορεία της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Μια πρώτη αναδιανομή κυρίως κερδοφόρων θέσεων γίνεται στα υψηλά του FT20, τη στιγμή που το θερμό κλίμα στους κλάδους ακτοπλοΐας, μεσαίων τραπεζών και μεταλλουργίας έρχεται να μοχλεύσει ακόμη περισσότερο ο τομέας της υγείας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην κορυφή των 2.063 μονάδων (για τον FTSE 20) εμφανίστηκαν οι πρώτες σημαντικές πωλήσεις - κατοχυρώσεις υψηλότατων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, στο εύρος των 2.051-2.062 μονάδων να αναμένεται μια κίνηση αναδιανομής θέσεων, η έκταση της οποίας θα προσδιοριστεί στη συνέχεια και ενδεχομένως στη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση με τον Mid 40 να αντιδρά κατά 1,2% εμφανίζεται και σήμερα περισσότερο επιθετική από ό,τι ο FTSE 20.

Στην κορυφή της αντίδρασης προστέθηκε από χθες ο κλάδος της υγείας, με το Ιασώ να ενισχύεται μέχρι τα 4,04 ευρώ και το Υγεία να ξεκινά στις 14.00 από τα 2,31 ευρώ.

Συνολικότερη όμως είναι και σήμερα η ανοδική έξαρση θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, μετοχών του μεσαίου τραπεζικού χώρου και των ακτοπλοϊκών. Η μετοχή της Marfin FG ”δένει” τα 20 ευρώ, καθώς διαμορφώνεται πλέον προς τα 21, ενώ οι ΕΛΒΑΛ, Χαλκόρ ενισχύονται μέχρι και 4,9%.

Με τις μετοχές των Αττικα Συμμετοχών στα 4,18 ευρώ, της Blue Star στα 2,01 ευρώ και των Μινωικών στα 3,52 ευρώ επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις όσων υποστηρίζουν πως στον κλάδο δεν προεξοφλούνται τα όποια οφέλη από την απελευθέρωση του ναυλολογίου ή δεν ”παίζουν” όπως μέχρι πρότινος ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά κάτι που σχετίζεται άμεσα με το επιχειρείν στην ακτοπλοΐα.

Ανοδική παραμένει η φορά για τις μετοχές-κλειδιά του κλάδου των εκδόσεων, με ΔΟΛ και Τεγόπουλο να αντιδρούν μέχρι τα 3,30 και 1,82 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ για μία ακόμη συνεδρίαση -και αυτό είναι θετικό- κερδίζουν έδαφος οι μετοχές ισχυρών κατασκευαστικών ομίλων (JP Αβαξ, Μηχανική, Τεχνική Ολυμπιακή, Ελληνική Τεχνοδομική).

Θετικά αντιδρούν οι μετοχές θυγατρικών του ομίλου Εθνικής, με τον Αστέρα να ”πιάνει” και τα 7,5 ευρώ, τη δε Ασφαλιστική να ”πατά” τα 6 ευρώ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε μετά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης είναι το γεγονός ότι η εικόνα ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στο 65 προς 8.

Για τη συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον η προσπάθεια κατοχύρωσης κερδών για βασικές μετοχές του 20άρη (με κορυφή τις 2.063 μονάδες), που αντιστοιχεί στις 3.743,3 μονάδες του Γ.Δ., αλλά και η προετοιμασία των ”παικτών” μέχρι τις 14.00.

Στον κλάδο της υγείας μπορεί να υπάρχει πράγματι ενδιαφέρον, κάτι που απομένει να επιβεβαιωθεί. Οχι πάντως, άμεσα. Γι’ αυτό το κοινό θα πρέπει να είναι γενικότερα προσεκτικό στον κατακλυσμό των... φημών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v