Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα... όπλα η περιφέρεια

Με οριακά αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του 2006, παρά το νέο υψηλό που καταγράφηκε στη μεγαλύτερη διάρκεια αυτής, ενώ ξεχώρισε η μικρή κεφαλαιοποίηση (1,75%). Από τους δεικτοβαρείς τίτλους, σημαντικά κέρδη για Γερμανό, ΔΕΗ, Intracom, Αγροτική. Αξιοσημείωτες απώλειες για την Εμπορική.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Καλησπέρα και Καλή Χρονιά!

Τρίτη φορά κατά την τελευταία δεκαετία όπου την πρώτη συνεδρίαση του έτους τη συνοδεύει αρνητικό πρόσημο και η οποία χαρακτηρίστηκε από τους νέους κλαδικούς δείκτες και τις νέες κλαδικές κατατάξεις των επιμέρους τίτλων.

Συνεδρίαση περίπου όμοια με τις προηγούμενες, τουλάχιστον όσον αφορά την μικρή κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +1,75% του FTSES, όμως ο Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, καθώς δεν είχε ουσιαστικές ”βοήθειες” από τους θεωρούμενες δεικτοβαρείς τίτλους.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου (όσοι ήταν σήμερα στον τόπο εργασίας τους) θεωρούν ότι η Σοφοκλέους συνεχίζει να κινείται με κινητήριο μοχλό το θετικό momentum, που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, όσο τουλάχιστον συνηγορεί προς αυτό και το διεθνές περιβάλλον (το οποίο σήμερα και όσο συνεδρίαζε το ΧΑ έδειχνε θετικό για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ δεν συνεδριάζει η Wall Street).

Τεχνικά και κυρίως για τον FTSE εντοπίζονται οι πρώτες αρνητικές αποκλίσεις, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν σε περίπτωση που υποχωρήσει κάτω από τις 2.005 και στη χειρότερη περίπτωση κάτω από τις 1.998 μονάδες.

Αντίθετα, με σχετικά καλύτερη τεχνικά εικόνα ο Γενικός Δείκτης, που διασώθηκε οριακά υψηλότερα από τη στήριξη των 3.660 μονάδων, όμως αν συνεχίσει να διολισθαίνει οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 3.645 και 3.637 μονάδες.

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους, θετική έκπληξη και σημαντικά κέρδη για το Γερμανό, σημαντικά κέρδη για ΔΕΗ, Intracom, Αγροτική, αξιοσημείωτα για Βιοχάλκο, Ελληνική Τεχνοδομική, ΚΑΕ, θετική μεταβολή για Πειραιώς, Hyatt, Motor Oil, Τιτάνα και αμετάβλητος ο τίτλος της Εθνικής.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Εμπορική (που δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και αύριο καθώς μπαίνουν σε διαπραγμάτευση οι μετοχές που προέρχονται από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, Coca-Cola 3E, ΕΛΠΕ, Cosmote και αρνητικό πρόσημο για Folli Follie, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά το θετικό ξεκίνημα που τον οδήγησε μέχρι τις 3.682,84 μονάδες, σταδιακά απώλεσε θετικό πρόσημο και ημερήσια κέρδη και έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.663,31 μονάδες με οριακές απώλειες 0,02%, ενώ ο τζίρος, σημαντικά συρρικνωμένος (και λόγω της ημέρας) ξεπέρασε τα 138 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 5,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, σε μία συνεδρίαση όπου οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων ακολούθησαν την υποκείμενη με χαμηλές συναλλαγές και διευρύνοντας σχετικά τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Όσον αφορά τα επιμέρους και λόγω αρκετών και σήμερα ημερήσιων πρωταγωνιστών, πιθανόν να αξίζει προσοχής η κίνηση που συντελέστηκε κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις ή και σήμερα σε Imperio, Νίκα, Μπαλλή, Αθηνά, Εθνική Ασφαλιστική, Αστέρα, σημαντική κινητικότητα σε μικρότερες τράπεζες όπως Aspis Bank, Αττικής, Γενική, Εγνατία, Proton, μάλλον σε φάση διόρθωσης ο Όμιλος Μυτιληναίου, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει ενδιαφέρον και η κίνηση που συντελέστηκε σήμερα στη Δέλτα Παγωτού.

Πέρασε σήμερα μετά το τέλος της συνεδρίασης μέσω του Χ.Α., ένα πακέτο 817.500 τεμαχίων της Veterin στη τιμή των 1,07 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί στο 5,38% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 200 τεμαχίων της Frigoglass στα 8,84 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 17,96 ευρώ και ένα πακέτο 49.951 τεμαχίων της Cosmote στα 18,80 ευρώ.

Επίσης, δύο πακέτα των 2.933 και 3.560 τεμαχίων της Ελληνικής Τεχνοδομικής στα 5,66 και 5,70 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 31.868 τεμαχίων της Γερμανός στα 14,72 ευρώ, ένα πακέτο 300 τεμαχίων της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων στα 1,45 ευρώ και ένα πακέτο 39.000 τεμαχίων της ΔΕΗ στα 18,86 ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο των 500 τεμαχίων της Ελληνικής Τεχνοδομικής στα 5,60 ευρώ, ένα πακέτο 35.803 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 18 ευρώ και δύο πακέτα των 47.306 και 42.500 τεμαχίων της Αγροτικής Τράπεζας στα 5,32 και 5,36 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v