Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλότερα μέσω... δύο δρόμων

Είτε η αγορά συνεχίσει ανοδικά έχοντας την κεκτημένη ταχύτητα από το τέλος του 2005 είτε με κάποια μικρή (απαραίτητη) διόρθωση, οι κυρίαρχες ”σχολές” στη Σοφοκλέους προβλέπουν πως η αντίδραση θα συνεχιστεί σχετικά άμεσα προς τις 3.800 μονάδες. Στο επίκεντρο μετοχές κυρίως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στη θετική ψυχολογία της αγοράς αναφέρονται οι χρηματιστηριακές στην πρωινή τους ανάλυση. Συγκεκριμένα, η Marfin εκτιμά πως η θετική τάση θα συνεχιστεί, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι άλλοι ειδικοί.

Το ζητούμενο όμως των δύο τάσεων που έχουν διαμορφωθεί για την αγορά σχετίζεται με τον τρόπο... συνέχειας (ή μη) αυτής της τάσης. Η μία πλευρά μελετών εκτιμά πως η τάση έχει κεκτημένη ταχύτητα και θα συνεχιστεί από σήμερα κιόλας με επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές εταιριών της β΄ ταχύτητας του FTSE-20 και εισηγμένων κυρίως της μεσαίας.

Η άλλη τάση εκτιμά επίσης πως η αγορά θα κινηθεί υψηλότερα, αλλά βλέπει γι’ αυτές τις ημέρες συσσώρευση, ίσως μικρή διόρθωση και εν συνεχεία μικρή αντίδραση.

Και οι δύο σχολές συγκλίνουν στην εκτίμηση πως είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο η αγορά θα κινηθεί σε επίπεδο Γ.Δ. προς την επόμενη περιοχή αντίστασης, δηλαδή προς τις 3.800 μονάδες.

Οι λόγοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν κυρίως την τάση είναι δύο για κάθε ”σχολή” αναλυτών. Η αισιόδοξη ποντάρει στην κεκτημένη ταχύτητα, στην προεξόφληση της λήψης θέσεων σε μετοχές που μπορεί να συνεχίσουν ανοδικά, εστιάζοντας από τον τραπεζικό κλάδο κυρίως στην Εμπορική, αλλά και σε Τιτάν, Motor Oil, Γερμανό και ορισμένους ακόμη τίτλους, όπως Μυτιληναίος, Αλουμίνιον, Μαΐλλης και Coca Cola.

Η πιο συντηρητική πιθανολογεί πως η μαζική εισαγωγή χιλιάδων νέων μετοχών που ξεκίνησε την Παρασκευή και συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα μπορεί να επηρεάσει εν μέρει και επιμέρους τίτλους και δείκτες. Με την προϋπόθεση πως το κλίμα στην αγορά (σε επίπεδο Γ.Δ.) θα είναι έστω ουδέτερο, προεξοφλείται πως οι κινήσεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη Τρίτη σε μετοχές μεσαίας -κυρίως όμως χαμηλότερης- κεφαλαιοποίησης θα έχουν άμεση συνέχεια.

Άλλωστε από την αρχή της νέας χρονιάς εκτιμάται πως βραχυπρόθεσμα ”στοιχήματα” που ποντάρουν κυρίως στο χώρο των λύσεων πληροφορικής και κατασκευών θα επιβεβαιωθούν η όχι από σήμερα κιόλας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v