Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκινο χαλί για το 2006!

Ξεκινώντας από τα υψηλά πενταετίας η Σοφοκλέους ατενίζει το νέο έτος με αισιοδοξία. Ενώ η υπέρβαση των 4.000 μονάδων πιθανότατα θα χρειαστεί και την αρρωγή του διεθνούς κλίματος, οι καλύτερες προοπτικές φαίνεται να αφορούν τη μικρή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως το ’06 ξεκινά με δύο πολύ ”ζεστά” στοιχήματα: Της Εμπορικής και της Αγροτικής...

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από τα υψηλά πενταετίας ατενίζει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξένων και Ελλήνων αναλυτών, ακόμη υψηλότερες περιοχές η Σοφοκλέους.

Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση, για να κινηθεί μεσο-μακροπρόθεσμα ανοδικά η αγορά μας, είναι η συντήρηση ενός ήπιου κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια, ειδικότερα σε Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών για ακόμη υψηλότερα επίπεδα των βασικών δεικτών σε Wall Street και Φρανκφούρτη, τότε η προσπάθεια για αντίδραση της Σοφοκλέους προς την περιοχή των 4.000 μονάδων έχει πολλές πιθανότητες ευόδωσης.

Σε αυτή την περίπτωση έχει ενδιαφέρον η συγκριτική, από τεχνικής πλευράς, παρακολούθηση των βασικών δεικτών FTSE.

Σύμφωνα πάντα με την τεχνική προσέγγιση, για τον FTSE 20 καθοριστική θα είναι η επιβεβαίωση των 2.000 μονάδων, εν συνεχεία η προσέγγιση των 2.050 μονάδων και ενδεχομένως η υπέρβασή τους στη συνέχεια.

Για τον Mid 40 φαίνεται πως υπάρχει δρόμος για να καλυφθεί η απόσταση μέχρι τα προηγούμενα υψηλά των 4.100 μονάδων, ενώ ακόμη μακρύτερος είναι μέχρι τις 1.250 μονάδες για τον SC 80.

Πάντα από τεχνικής πλευράς κρίνοντας και με την προϋπόθεση πως ο FTSE 20 θα κινείται μακροπρόθεσμα με ήπιο μεν ανοδικό όμως ρυθμό ”ποντάρουμε” στην υπεραπόδοση – και μάλιστα σημαντικότατη – των δεικτών και μετοχών της μεσαίας και υγιούς χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης για την επόμενη χρονιά.

Για τις πρώτες συνεδριάσεις του Γενάρη, μετά την επιβεβαίωση ισχυρών ”παικτών” που προχωρούσαν σε αγορές και αναδιάταξη χαρτοφυλακίων μέχρι και χθες, φαίνεται πως υπάρχει προσδοκία για άμεση συνέχεια, από τη Δευτέρα κιόλας.

Ο τρόπος μάλιστα που ”γύρισαν” χθες μετοχές εταιριών όπως Altec, Άλμα Ατέρμων, LogicDIS, αλλά και PC Systems, ΑΕΓΕΚ, δίνουν ”πρόγευση” του εδάφους που ετοιμάζεται για τη συνέχεια.

Με βάση τις τοποθετήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα φαίνεται πως οι κλάδοι Κατασκευών, Πληροφορικής και Λύσεων Πληροφορικής θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά από υψηλότερη βάση και με σαφώς επιθετικότερες διαθέσεις.

Ενδεχομένως στο χώρο της Πληροφορικής και Λύσεων Πληροφορικής να έχουμε, όπως περιμένει μέρος της αγοράς, την πρώτη επιχειρηματική είδηση ή συμφωνία του ’06.

Το σημαντικότερο όμως είναι, και αυτό αφορά την υψηλή κεφαλαιοποίηση, πως το ’06 ξεκινά με δύο πολύ ζεστά ”στοιχήματα”.

Της Εμπορικής, που χθες έφθασε μέχρι τα υψηλά τα 28,80 ευρώ και αφού προηγουμένως είχε απορροφηθεί όλη η προσφορά (κατοχύρωση υπεραξιών) και της Αγροτικής.

Η μετοχή της ΑΤΕ διαμορφώθηκε μέχρι τα υψηλά των 5,08 ευρώ, με την UBS να έχει απορροφήσει όλα τα αδιάθετα και την προσφορά των προηγούμενων χαμηλών.

Από την άλλη, η απόφαση της Εθνικής (βλ. σχετικό θέμα) να προχωρήσει από τη Δευτέρα κιόλας μέχρι τις 15 Μαϊου σε αγορά 5 εκατ. μετοχών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια σε όσους θα επεδίωκαν να πιέσουν τον τίτλο του πρώτου σε κεφαλαιοποίηση ομίλου της Σοφοκλέους.

Εμμένουμε, ούτως ή άλλως, μακροπρόθεσμα σε ορίζοντα έτους, θετικοί για το ’06, πιστεύουμε όμως πως στην αγορά οι διαθέσεις των ενεργών ”παικτών” θα φανούν από την πανηγυρική συνεδρίαση της Δευτέρας.

Σημείωση: Στον Χαμαιλέοντα αναφέρεται η πρόσκληση του νυν προέδρου του ΧΑ προς τους προηγούμενους και παρελθόντες. Αναμφίβολα πρόκειται για μία και σημειολογικά θετική κίνηση που δένει το παρόν με το παρελθόν, θέτοντας, θέλουμε να πιστεύουμε, τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον στην αγορά μας.

Σημείωση 2: Το ’06 να φέρει χαρά και γλυκύτητα στην καρδιά και τη σκέψη όσων πόνεσαν τη χρονιά που φεύγει σήμερα το βράδυ. Να γίνουμε και εμείς ακόμη πιο προσηνείς, νουνεχείς, υπομονετικοί και επίμονοι συνάμα. Ανθρώπινοι για εμάς, για αυτούς που αγαπάμε, μας αγαπούν αλλά και για όσους μας χωρίζουν αρκετά.

Καλή Χρονιά και προπάντων ΥΓΕΙΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v