Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα άνοδος κοντά στο υψηλό ημέρας

Οι δημοπρασίες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση έφεραν το Δείκτη κοντά στο υψηλό ημέρας, όμως σε αρκετούς περιφερειακούς τίτλους, που είχαν υπερ-αποδώσει κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η σημερινή συνεδρίαση επιφύλασσε αρνητικές εκπλήξεις και σημαντικές απώλειες. Αν και οι πτωτικές μετοχές ξεπέρασαν τις ανοδικές, η τεχνική τάση δεν φαίνεται να διαφοροποιείται.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας έστω και αν ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, που συνδυάστηκε με νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό τρέχοντος έτους, αλλά και σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις για τους αρχικούς αγοραστές σε τίτλους της περιφέρειας που είχαν υπερ-αποδώσει κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις ή που ξεκίνησαν με σημαντικά κέρδη σήμερα.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι αν δεν υπάρξουν κάποιες αρνητικές εκπλήξεις από το διεθνές κλίμα, το θετικό momentum θα συνεχιστεί, έστω και αν σήμερα το τελικό κλείσιμο του δείκτη οφείλεται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στις δημοπρασίες που έλαβαν χώρα σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης, ξεκίνησε ανοδικά, έφθασε μέχρι τις 3.660,98 μονάδες, υποχώρησε μέχρι τις 3.638,98 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 3.658,17 μονάδες με κέρδη 0,56%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 190 εκατ. ευρώ από τα 23,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά, δεν έχει αλλάξει κάτι, όμως σε περίπτωση που ο Δείκτης επιτύχει κλείσιμο πάνω από τις 3.672 μονάδες μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 3.698 μονάδες.

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους, με εντυπωσιακά κέρδη που ήρθαν έστω και μετά τις δημοπρασίες ο Τιτάνας, σημαντικά κέρδη για Intracom, Αγροτική και Εμπορική, αξιοσημείωτα για Hyatt, Motor Oil, ΟΠΑΠ και θετική μεταβολή για Folli Follie, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca-Cola 3E, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο και αρνητικό πρόσημο για Γερμανό, ΔΕΗ, Ελληνική Τεχνοδομική, ΚΑΕ και Cosmote.

Ασφαλώς διαφοροποιημένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις η τελική εικόνα με 124 ανοδικές μετοχές έναντι 158 πτωτικών, 11 τίτλοι με απώλειες 8% έως 20%, ενώ το -1,66% του FTSES (ενδοσυνεδριακά οι απώλειες υπερέβαιναν κατά πολύ τις 2 ποσοστιαίες μονάδες) δείχνει τι περίπου συνέβη σε ένα σημαντικό τμήμα της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Όσον αφορά τα επιμέρους, σημαντικά κέρδη για Μάρακ και Γρηγόρη, εντυπωσιακά θετική, τεχνικά, εικόνα για Κλουκίνα – Λάππα, σημαντικά κέρδη για Χαϊδεμένο και Δέλτα Project, ενώ η Καρατζής, αν και υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας, δείχνει πως μπορεί να κινηθεί υψηλότερα.

Πέρασε σήμερα μέσω του ΧΑ, ένα πακέτο 2.000.000 τεμαχίων της Alpha Trust Ανδρομέδα στην τιμή των 2,83 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί στο 6,97% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 302.190 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 28,08 ευρώ, ένα πακέτο 42.740 τεμαχίων της Eurobank στα 26,54 ευρώ, ένα πακέτο 470 τεμαχίων της Εμπορικής στην τιμή των 29,20 ευρώ και ένα πακέτο 7.333 τεμαχίων της Ελληνική Τεχνοδομική στα 5,54 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 3.418.000 τεμαχίων της Πειραιώς ΑΕΕΑΠ, στην τιμή των 2,33 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 6,8% του μετοχικού της κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v