Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από 1/1/2006, ο δανεισμός των ιδιωτών, οι επιδόσεις της Σοφοκλέους στο 2005, αλλά και οι εκτιμήσεις για το 2006, οι συμβάσεις για τις επεκτάσεις του μετρό είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από 1/1/2006, ο δανεισμός των ιδιωτών, οι επιδόσεις της Σοφοκλέους στο 2005, αλλά και οι εκτιμήσεις για το 2006, οι συμβάσεις για τις επεκτάσεις του μετρό είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Πέμπτης.

Αντικειμενικές Αξίες: ”Φωτιά” στους φόρους μεταβίβασης των ακινήτων βάζει η κυβέρνηση με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που άρχισε να ανακοινώνει από χθες σε δόσεις και φωτοτυπίες, επισημαίνει η Ημερησία.

Η προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών ακινήτων είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, αλλά αρκετά σημαντική είτε σε περιοχές που έχουν αναβαθμιστεί λόγω της απομάκρυνσης του αεροδρομίου (Ελληνικό) είτε σε περιοχές που έχουν αποκτήσει σταθμούς του μετρό, αναφέρει η Καθημερινή.

Αυξημένες έως 85% είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά σε όλη την Ελλάδα, επισημαίνει Το Βήμα, που συμπληρώνει πως ύστερα από το τετραετές ”πάγωμα” τιμών της Εφορίας οι αυξήσεις οδηγούν σε νέες μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις για την απόκτηση κατοικίας αλλά και για την κατοχή ακινήτων.

Άπιαστο όνειρο γίνεται ακόμα και η αγορά πρώτης κατοικίας για τους Έλληνες σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, που αναφέρει πως από 1ης Ιανουαρίου 2006 οι αυξημένες μέχρι και 85% αντικειμενικές αξίες εκτινάσσουν έως και επτά φορές επάνω τον φόρο μεταβίβασης, αποδεικνύοντας ως ”φρούδες” τις κυβερνητικές υποσχέσεις για διασφάλιση έστω της πρώτης κατοικίας.

ΟΔΔΗΧ: Με την έκδοση δυο κοινοπρακτικών δανείων ξεκινά τη δραστηριότητά του το νέο έτος ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σημειώνει η Καθημερινή, που προσθέτει ότι τα ποσά που θα αντληθούν υπολογίζονται μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια θα είναι δεκαετούς και ένα τριακονταετούς διάρκειας.

Δάνεια: Διογκώθηκαν τα χρέη νοικοκυριών – επιχειρήσεων σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία σημειώνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά συσσώρευσαν σε έναν μόλις χρόνο χρέη ύψους 15 δισ. ευρώ, ενώ προσθέτει ότι στο τέλος Οκτωβρίου τα νοικοκυριά χρωστούσαν 64,9 δισ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις να επιβραδύνουν, όμως, ελαφρά τον δανεισμό τους.

Στο ποσό των 130,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο περίπου 75% του ΑΕΠ, ανέρχονται οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες σημειώνει το Κέρδος.

Σοφοκλέους: Στα top picks της Σοφοκλέους για το 2006 με βάση τις εκτιμήσεις των χρηματιστών – αναλυτών αναφέρεται η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη εμφανίζει η Σοφοκλέους, καταγράφοντας κέρδη περίπου 32% φέτος αναφέρει η Ναυτεμπορική, συμπληρώνοντας ότι οι αναδυόμενες αγορές κατέγραψαν τις υψηλότερες αποδόσεις για το 2005, ενώ θετική ήταν η χρονιά για τα χρηματιστήρια των περισσότερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, την Ιαπωνία αλλά και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ευρώ: Στο επίπεδο των 1,1916 δολαρίων ενισχύθηκε χθες το ευρώ, σημειώνοντας άνοδο περίπου 1% λόγω της ενθαρρυντικής εικόνας της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Δεκέμβριο.

Ακτοπλοΐα: Για μεγάλες αυξήσεις στην ακτοπλοΐα κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία εντός των ημερών θα ληφθεί η απόφαση για απελευθέρωση των ναύλων στον Πειραιά.

Τηλεπικοινωνίες: Σημαντικές προσδοκίες για το 2006 δημιούργησε η κινητικότητα που παρατηρήθηκε στην αγορά τηλεπικοινωνιών σημειώνει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, που επισημαίνει ότι τέσσερις τουλάχιστον σημαντικές εξελίξεις αναμένονται με αγωνία από κύκλους της αγοράς, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το ”φαινόμενο ντόμινο” θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και για περαιτέρω κινήσεις στον εξαιρετικά ενδιαφέροντα κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Ενέργεια: Δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΔΕΣΜΗΕ ο όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό για την κατασκευή των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από εταιρίες εκτός της ΔΕΗ, επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

Προχωρεί η διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας – Τουρκίας με την ανάθεση της κατασκευής του αγωγού Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη σε ελληνορωσική κοινοπραξία, έναντι 20,8 εκατ. ευρώ, αναφέρει η Εξπρές.

Μετρό: Για νέο επεισόδιο στη διαμάχη για τα έργα επεκτάσεων του μετρό Αθηνών κάνει λόγο η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία η κοινοπραξία πορτογαλικών συμφερόντων υπό τη Zagope Construcoes e Engeharia κατέθεσε προχθές δυο αγωγές με τις οποίες υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός της στους διαγωνισμούς για τις επεκτάσεις προς Αγ. Δημήτριο – Ελληνικό και Αιγάλεω – Χαϊδάρι ήταν παράνομος και απαιτεί δεκάδες εκατομμύρια από την Αττικό Μετρό.

Alpha Bank: Αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 3,7% ετησίως για την περίοδο 2006-2008 προβλέπει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, όπου εκτός από την επισκόπηση των εξελίξεων για το 2005 γίνονται προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας την επόμενη διετία αναφέρει το Κέρδος.

Εθνική Τράπεζα: Υπερδιπλάσια κέρδη αναμένει η Εθνική Τράπεζα για το 2005, καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 138% αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

ΟΤΕ: Στην πράξη αρχίζει να εφαρμόζεται το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων που υιοθετήθηκε στον ΟΤΕ προ δεκαμήνου ταυτόχρονα με το δέλεαρ της εθελουσίας εξόδου για 5.500 εργαζομένους του Οργανισμού, αναφέρει η Καθημερινή, συμπληρώνοντας ότι χθες δημοσιοποιήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού του ΟΤΕ η πρώτη προκήρυξη για την πλήρωση 273 θέσεων προσωπικού του τεχνικού κλάδου για όλα τα διαμερίσματα.

ΕΛΠΕ: Νέα μονάδα ενέργειας θα δημιουργήσουν τα ΕΛΠΕ, τα οποία υπέβαλαν αίτηση για την κατασκευή της στα Μέγαρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Σε μείζον θέμα εξελίσσεται για την κυβέρνηση η αδυναμία της μονάδας των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη να πουλήσει ρεύμα, κυρίως για το αρνητικό σήμα που εκπέμπει εν όψει των διαγωνισμών για ιδιωτικές επενδύσεις, αναφέρει η Καθημερινή.

Μυτιληναίος: Ομολογιακό δάνειο ύψους 12,5 εκατ. ευρώ εκδίδει η Μυτιληναίος, στόχος του οποίου είναι η αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων, αναφέρει η Ημερησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v