Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να εξασφαλίσουμε τα νώτα μας και συνεχίζουμε

Το μοναδικό ίσως στοιχείο που καθιστά εν μέρει επιφυλακτικούς τους ”παίκτες” σήμερα είναι η χθεσινοβραδινή διόρθωση στη Ν. Υόρκη. Με την προϋπόθεση πως θα ανοίξει ισόρροπα η συνεδρίαση για μετοχές-”κλειδιά” του FTSE-20, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και σήμερα το παιχνίδι προεξόφλησης εν όψει της νέας χρονιάς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θετική εκτιμούν την ψυχολογία στην αγορά οι αναλυτές στην πρωινή τους ανάλυση.

Στο σχετικό θέμα καταγράφονται οι εκτιμήσεις των ειδικών σε μία ιδιόρρυθμη, λόγω της χθεσινοβραδινής πτώσης στη Ν. Υόρκη, συνεδρίαση σήμερα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και βεβαίως για τη Σοφοκλέους.

Οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν πτωτικά σε Φρανκφούρτη και Παρίσι (-0,20%), και λίγο υψηλότερα στο Λονδίνο (0,07%) με αφορμή ίσως το 1,41% του Nikkei.

Το ερώτημα αφορά κυρίως στους ”παίκτες” που ομολογουμένως χθες έδωσαν τα ρέστα τους με την όντως εντυπωσιακή υπεραπόδοση μετοχών από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Δυστυχώς, όταν ανοίγει πολύ το παιχνίδι δεν είναι εύκολο προσυνεδριακά να διαπιστωθεί σε ποιον βαθμό καλύπτονται και μέχρι ποιου σημείου υπάρχει margin για αγορές που έχουν γίνει ακριβώς στο όριο του Τ+3.

Γι’ αυτό διατηρούμε μια μικρή επιφύλαξη για την τεχνική εικόνα ορισμένων μετοχών της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, ειδικά για σήμερα.

Βέβαια, εάν η Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση ανοίξει θετικά, όπου το παιχνίδι σε μεγαλύτερο βαθμό ελέγχεται περισσότερο από τους ισχυρούς ”παίκτες” και είναι πιο συγκεντρωμένο, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια ισόρροπη συνεδρίασης και για τη μικρότερη, μετά τις 14:00.

Σε αυτή την κατηγορία μετοχών, όμως, θα αναφερθούμε εκτενέστερα στο επόμενο σχόλιό μας.

Η Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση, μετά την εκ νέου υπέρβαση των 2.000 μονάδων για τον FTSE-20, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς τα τρία ”κλειδιά” της τάσης (Εμπορική, Intracom, Βιοχάλκο) μπορούν να συνεχίσουν ανοδικά.

Μάλιστα, στην περίπτωση της Εμπορικής (δες σχετικό θέμα) θα λέγαμε ότι οι εξελίξεις γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέρουσες μετά την εμφανή πρόθεση ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από έναν ακόμη ελληνικό τραπεζικό όμιλο, για την ενδεχόμενη απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού της Εμπορικής (συγκεκριμένα για το 10%).

Σε αυτή την πρόθεση η ιδιωτικών συμφερόντων τράπεζα εκτιμάται πως θα έχει τη στήριξη τουλάχιστον μιας μικρότερης, επίσης ιδιωτικής.

Στη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση οι τοποθετήσεις που γίνονται από ισχυρούς ”παίκτες” σε Intracom, ΕΛΤΕΧ, Βιοχάλκο και ακόμη 2-3 αυτής της κατηγορίας πραγματοποιούνται στο πλαίσιο προεξόφλησης επιχειρηματικών κινήσεων που ολοκληρώνονται ή πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο Γενάρη.

Η περίπτωση της Βιοχάλκο θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να παρουσιάσει ενδιαφέρον εάν και εφόσον η διοίκηση του ομίλου επιθυμεί πραγματικά αυτή τη φορά τη διαμόρφωση μιας ουσιαστικότερης και πιο εξωστρεφούς πολιτικής προς τα επενδυτικά (κυρίως ξένα) χαρτοφυλάκια.

Από τη Μεσαία Κεφαλαιοποίηση, η υπέρβαση υψηλών τιμών έτους ή η προσέγγισή τους σε συνδυασμό με επιμέρους κινήσεις (Audio Visual, Εθνική Ασφαλιστική, ΕΧΑΕ, ΑΒΑΞ, Αλουμίνιον, Μarfin) μπορεί να συντηρήσει το θετικό κλίμα μέχρι την τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει αφότου διαμορφωθεί η τάση για τον FTSE-20, να διαχυθεί ισόρροπα στη συνέχεια στη μεσαία – μικρή κεφαλαιοποίηση και να ”κλειδωθούν” χωρίς ακρότητες σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες σε τίτλους της... περιφέρειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v