Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδιάρθρωση και επιλεκτικές κινήσεις

Οι αναδιαρθρώσεις σε ισχυρά χαρτοφυλάκια και οι επιλεκτικές κινήσεις στη μικρή - μεσαία κεφαλαιοποίηση αναμένεται να δώσουν τον τόνο και στη σημερινή, τελευταία πριν από τα Χριστούγεννα, συνεδρίαση της Σοφοκλέους. Οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για περιθώριο ανόδου της αγοράς 10%-12% στο επόμενο έτος, κάτι που σε συνδυασμό με το θετικό διεθνές κλίμα ίσως διαμορφώσει προϋποθέσεις ανόδου.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τελευταία συνεδρίαση πριν από τα Χριστούγεννα και πέντε συνεδριάσεις πριν από το τέλος του χρόνου, με την αγορά να μη δείχνει ουσιαστικά δείγματα διαφοροποίησης, καθώς συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις στα ισχυρά χαρτοφυλάκια (οι οποίες μάλιστα διατηρούν τη μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών σε ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή επίπεδα), ενώ οι όποιες επιλεκτικές κινήσεις γίνονται σε μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, όπου τουλάχιστον υπάρχει ενδιαφέρον.

Είναι ενδεικτικές οι μέχρι στιγμής προβλέψεις – εκθέσεις για τη χρονιά που έρχεται (Alpha Finance, Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, Εμπορική Χρηματιστηριακή, HSBC) οι οποίες, πλην της Εμπορικής που δείχνει λίγο συντηρητικότερο πρόσωπο, δίνουν ένα περιθώριο ανόδου για τον FTSE ή τον Γενικό Δείκτη περίπου από 10% έως 12%.

Το διεθνές κλίμα παραμένει θετικό, καθώς τόσο η Wall Street που χθες έκλεισε με κέρδη όσο και το θετικό άνοιγμα, ύστερα από μισή ώρα συνεδρίασης, των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών συνηγορούν ότι τουλάχιστον από το εξωτερικό, στην παρούσα φάση, δεν αναμένονται αρνητικές εκπλήξεις.

Τεχνικά, δημιουργήθηκαν κάποιες αρνητικές αποκλίσεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, κυρίως για τον FTSE, ο οποίος υποχώρησε ίσως περισσότερο του αναμενομένου, αιφνιδιάζοντας και τους εμπλεκόμενους στην Αγορά Παραγώγων (κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα σχεδόν να μηδενιστούν οι υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης για τον μήνα Ιανουάριο), ενώ αν ο εν λόγω δείκτης συνεχίσει να διολισθαίνει, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να κλείσει χαμηλότερα από τις 1.930 μονάδες.

Ασφαλώς, η χθεσινή πίεση σε τραπεζικούς τίτλους αλλά και τίτλους τηλεπικοινωνιών δημιούργησε σχετικό ”μούδιασμα” στους όποιους αγοραστές συνέχισαν να δραστηριοποιούνται στη μικρή κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ύστερα από αρκετές συνεδριάσεις οι πτωτικές μετοχές να ξεπεράσουν αυτές με το θετικό πρόσημο, ενώ και σήμερα ασφαλώς ένα σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος αναμένεται να εκδηλωθεί μετά τις 13.55.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v