Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επί τα αυτά, ελλείψει ειδήσεων

Δεν διαφαίνεται κάποια διαφοροποίηση από το κλίμα των προηγούμενων συνεδριάσεων, ενώ ζητούμενο παραμένει αν η όποια κινητικότητα παρατηρείται χαμηλότερα θα έχει συνέχεια και στις πρώτες συνεδριάσεις του καινούργιου χρόνου (και όχι μόνο) ή θα έχει ημερομηνία λήξεως το τέλος του τρέχοντος.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Δεν διαφαίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κάποιος λόγος που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τη σημερινή εικόνα από αυτήν των προηγούμενων συνεδριάσεων, και έτσι- πλην εξαιρετικού απροόπτου- αναμένεται μία συνεδρίαση ”καρμπόν”, ενώ συνεχίζει να εκπλήσσει τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου η διατήρηση της μικτής αξίας συναλλαγών σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, έστω και αν επιχορηγείται από αυξημένες προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος περίπου και το διεθνές κλίμα, με τη Wall Street να κλείνει με μικρά κέρδη (έστω και αν υποχώρησε σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά), τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια με μικρές απώλειες και τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται κατά την πρώτη μισή ώρα πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Ζητούμενο στην παρούσα φάση παραμένει αν η κινητικότητα που παρατηρείται σε λιγότερο δεικτοβαρείς τίτλους, αλλά και αρκετές περιφερειακές μετοχές, είναι κάτι που έχει ημερομηνία λήξεως το τέλος του χρόνου.

Στην περίπτωση αυτή, θα έχουν βελτιωθεί κάπως οι αποτιμήσεις σε τίτλους που αδικαιολόγητα έχουν υποαποδώσει ή είναι ένα προοίμιο που θα δικαιώσει εκείνους που υποστηρίζουν ότι το 2006 θα είναι μία χρονιά σαφώς καλύτερη για τη μεσαία και τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Τεχνικά ο Γ.Δ. έχει ελαφρώς καλύτερη εικόνα από τον FTSE, καθώς για τον πρώτο άντεξε η στήριξη των 3.608 μονάδων, όμως, σε περίπτωση κλεισίματος κάτω από τις 3.605 δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη των 3.586-3.580 μονάδων και, σε περίπτωση υπερβολής, το επίπεδο των 3.566 μονάδων.

Αντίθετα, παραμένουν οι αντιστάσεις στις 3.625 και 3.635 μονάδες.

Με λίγο χειρότερη εικόνα ο FTSE, που έχει μετατρέψει πλέον σε αντίσταση την προηγούμενη ζώνη στήριξης των 1.999-2.003 μονάδων και έχει ως επόμενη αντίσταση τις 2.014 μονάδες. Αν συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά και χάσει τη στήριξη στη ζώνη των 1.985-1.980, δεν πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα στις 1.972 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v