Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάμε για εκλογές;

Η προοπτική των πρόωρων εκλογών είναι μπροστά μας. Στην πραγματικότητα είναι η μοναδική λύση που έχει ο κύριος Καραμανλής, αν θέλει να εξασφαλίσει άκοπα μια νέα τετραετία. Τώρα που η αντιπολίτευση βρίσκεται σε προφανή αδυναμία. Τι έχει η αγορά να κερδίσει από μια τέτοια προοπτική;

Πάμε για εκλογές;
Η προοπτική των πρόωρων εκλογών είναι μπροστά μας. Στην πραγματικότητα είναι η μοναδική λύση που έχει ο κύριος Καραμανλής, αν θέλει να εξασφαλίσει άκοπα μια νέα τετραετία.

Τώρα που η αντιπολίτευση βρίσκεται σε προφανή αδυναμία. Τι έχει η αγορά να κερδίσει από μια τέτοια προοπτική;

Η αγορά έχει κάθε λόγο να είναι απογοητευμένη από τη νέα διακυβέρνηση, και ακόμη περισσότερο από την έλλειψη προοπτικής. Πολύ απλά, δεν υπάρχει πρόταση για την οικονομία. Ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην αντιπολίτευση.

Την ώρα που άλλες χώρες δημιουργούν κίνητρα για επενδύσεις, εμείς καταναλώνουμε τον χρόνο μας σε ατέρμονες συζητήσεις για πράγματα δευτερευούσης σημασίας.

Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι αν η Νέα Δημοκρατία θα κυβερνήσει για άλλα τέσσερα χρόνια ή αν ο Γ. Παπανδρέου θα φέρει την ανανέωση στο κόμμα του.

Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική για την ανάπτυξη. Δεν υπάρχουν προτάσεις ούτε τόλμη για να ληφθούν γενναία μέτρα.

Η αγορά και ο επιχειρηματικός κόσμος, αντίθετα, θα στήριζαν μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αν η κυβέρνηση ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης για να εφαρμόσει μία συγκεκριμένη και γενναία οικονομική πολιτική.

Αν ζητούσε την ψήφο του ελληνικού λαού για μία τετραετία αποτελεσματικών μέτρων, ικανών να βγάλουν την οικονομία από τα σημερινά της αδιέξοδα.

Αν έλεγε, θα ιδιωτικοποιήσω αυτές τις εταιρίες, θα αλλάξω έτσι τις εργασιακές σχέσεις, θα αλλάξω με αυτόν τον τρόπο το Ασφαλιστικό, θα δημιουργήσω αυτά τα κίνητρα για επενδύσεις.

Και τότε ο ελληνικός λαός ας έβγαινε και ας έλεγε ότι δεν θέλει να προχωρήσει μπροστά αυτός ο τόπος. Θα το είχε αποφασίσει ο ίδιος και θα ήταν ο βασικός υπεύθυνος γι’ αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν, στην περίπτωση που συνεχίσουμε όλοι μας να ζούμε σε μπλε, κόκκινα και πράσινα συννεφάκια...

Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κάποιον. Κατανοούμε ότι ο κ. Αλογοσκούφης βρήκε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα περίμενε. Ο ελληνικός λαός, όμως, πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια και να κληθεί να αποφασίσει για το ποια Ελλάδα θέλει να αφήσει στις αυριανές γενιές. Μία Ελλάδα πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια και στη Νοτιανατολική Ευρώπη ή μία Ελλάδα ουραγό;

Τα πράγματα θα ήταν ίσως διαφορετικά αν υπήρχε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Όχι για να βγαίνει στους δρόμους και να πιέζει καθημερινά για εκλογές, αλλά για να συμβάλλει δημιουργικά στην οικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας.

Δεν θα χρειαζόντουσαν τότε καν εκλογές. Θα συναντιόντουσαν οι πολιτικοί αρχηγοί, θα συμφωνούσαν σ’ ένα πλαίσιο μέτρων και η χώρα θα έπαιρνε μία τελείως διαφορετική πορεία από τη σημερινή.

Δυστυχώς, ακόμη κι αυτό στην Ελλάδα του 2005 θεωρείται πολυτέλεια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι άνθρωποι αντίθετων ιδεολογικών ρευμάτων που συστρατεύτηκαν με τον κ. Παπανδρέου, πιστεύοντας στο όραμα της δημιουργίας ενός νέου και σύγχρονου κόμματος, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά, φαίνονται απογοητευμένοι και μετανιωμένοι για τις επιλογές τους...

Οι εκλογές είναι μια καλή λύση για τον κ. Καραμανλή. Ειδικά αυτή την περίοδο, κατά την οποία η αντιπολίτευση αναζητά την ταυτότητά της και δείχνει αδυναμία να ξεφύγει από την εσωστρέφειά της.

Έχει σημασία, όμως, με ποιους όρους θα γίνουν αυτές οι εκλογές. Αν θα είναι ένα προσκλητήριο αγώνα για μια καλύτερη Ελλάδα ή μία δήλωση αδυναμίας του πολιτικού κόσμου να αντιληφθεί το εύρος και τη φύση των προβλημάτων...

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v