Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με διάθεση καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά

Σε χαμηλούς τζίρους και στενού εύρους διακύμανση του Γενικού Δείκτη γύρω από τις 3.600 μονάδες αναφέρονται οι αναλυτές. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως είναι πιθανή η υπερίσχυση των αγορών εν όψει των προσδοκιών για τη νέα χρονιά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Την εκτίμηση πως η αγορά θα συνεχίσει να κινείται με μικρές διακυμάνσεις γύρω από τις 3.600 μονάδες σημειώνουν στην πρωινή τους αναφορά οι αναλυτές.

Εκτιμούν επίσης πως χαμηλός θα είναι και ο τζίρος των συναλλαγών, αν και αυτό που έχει σημασία αφορά στη συναλλακτικότητα μετοχών χαμηλής χρηματιστηριακής τιμής και κεφαλαιοποίησης.

Είναι λογικό οι τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας να χαρακτηρίζονται από χαμηλό τζίρο, αν και η θετική διάθεση και προσδοκία για τη συνέχεια είναι μακράν καλύτερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια.

Έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν τοποθετήσεις και σε μετοχές εταιριών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, ακριβώς λόγω αυτών των προσδοκιών που ενισχύονται από πολλές πλευρές.

Από τα 26,10 ευρώ ξεκινά η Εμπορική, ένα από τα στοιχήματα του κλάδου για την επόμενη χρήση, βεβαίως και για την αρχή της χρονιάς, από τα 19,80 ευρώ η Marfin FG, ένα από τα ”κλειδιά” της τάσης και των εξελίξεων στον μεσαίο τραπεζικό χώρο και από τα 17,96 ευρώ ο ΟΤΕ.

Οι εξελίξεις όμως είναι ταχύτατες στους ομίλους της Ελληνικής Τεχνοδομικής (από τα 5,42 ευρώ) και της Intracom (από τα 5,48 ευρώ), ηπιότερες σε Φουρλή (από τα 10,80 ευρώ), Ρόκα (12,68 ευρώ, μετά την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης των Ισπανών), αλλά και για τις Hyatt, ΕΧΑΕ, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Attica Συμμετοχών, Info-Quest και J&P Άβαξ, από τη Μεσαία – Μικρή Κεφαλαιοποίηση, ενώ βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση έχει διαμορφωθεί (και ζητά πλέον επιχειρηματική επιβεβαίωση) για τις ΑΕΓΕΚ (από τα 0,92 ευρώ), Ζήνων (από τα 3,64 ευρώ), Ίλυδα (από τα 2,82 ευρώ), Σελόντα (1,29 ευρώ), Νεώριον Σύρου (1,57 ευρώ), Altec (1,72 ευρώ), Unibrain (2,31 ευρώ) και αρκετές ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Η μερική κατοχύρωση ορισμένων κερδοφόρων θέσεων θεωρείται πιθανή γι’ αυτές τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις της χρονιάς, αν και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως λόγω της τάσης και της διάθεσης που έχει διαμορφωθεί ενδέχεται να υπερισχύσουν οι αγορές εν όψει των πρώτων συνεδριάσεων του 2006.

Πρόκειται για μια χρονιά για την οποία οι αναλυτές στην πλειονότητά τους, εμφανώς πιο αισιόδοξοι απ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια, κάνουν λόγο για αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τα επίπεδα των 4.000 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v