Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνταγή για κέρδη!

Για να κερδίσει κανείς από τις αγορές θα πρέπει να ασχολείται μαζί τους. Πώς είναι δυνατόν να αποκομίσει κάποιος κέρδη αν δεν γνωρίζει καν την ύπαρξη των αγορών; Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να βρίσκεται στην πλευρά των αγοραστών. Έχει ήδη αποδειχτεί –για παράδειγμα- ότι η καλύτερη επένδυση του 2000 ήταν η... αποχή!

Συνταγή για κέρδη!
Για να κερδίσει κανείς από τις αγορές θα πρέπει να ασχολείται μαζί τους. Πώς είναι δυνατόν να αποκομίσει κάποιος κέρδη αν δεν γνωρίζει καν την ύπαρξη των αγορών;

Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να βρίσκεται στην πλευρά των αγοραστών. Έχει ήδη αποδειχτεί –για παράδειγμα- ότι η καλύτερη επένδυση του 2000 ήταν η... αποχή!

Το μεγάλο ερώτημα για τις μέρες που ακολουθούν είναι το αν οι αγορές θα συνεχίσουν να είναι γενναιόδωρες με τους πιστούς τους και αν θα συνεχίσουν, επίσης, να μοιράζουν αδιακρίτως κέρδη.

Υπάρχουν δύο απόψεις. Η πρώτη υποστηρίζει ότι όλες οι αξίες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, από τη στιγμή που η αξία του χρήματος πέφτει καθημερινά.

Με άλλα λόγια, η ταυτόχρονη άνοδος μετοχών και εμπορευμάτων δεν αντιπροσωπεύει παρά την άμυνα των αγορών έναντι της μεγάλης ρευστότητας χρήματος.

Μπορεί η τιμή μιας μετοχής να έχει αυξηθεί, αλλά στην πράξη με τα χρήματα που θα αποκομίσουμε από την πώληση αυτών των μετοχών μπορούμε να αγοράσουμε λιγότερα αγαθά (ακίνητα και εμπορεύματα) απ’ ό,τι πριν από τρία ή έξι χρόνια.

Η δεύτερη άποψη κάνει λόγο για λανθάνουσα συμπεριφορά των αγορών, η οποία λαμβάνει χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Στη διάρκεια αυτή όλες οι αξίες συμπεριφέρονται κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, διαλύοντας στην πράξη οποιαδήποτε στρατηγική άμυνας εκ μέρους των επενδυτών.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με την υπερβολική ρευστότητα που υπάρχει στις αγορές. Η λανθάνουσα αυτή συμπεριφορά, λοιπόν, δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον.

Κάποια ανύποπτη στιγμή η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί πλήρως και όλα τα πράγματα θα αρχίσουν να βρίσκουν τη θέση που τους αρμόζει στο παγκόσμιο επενδυτικό γίγνεσθαι.

Όποια άποψη από τις δύο κι αν ισχύει, καλούμαστε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο μέλλον με τις επιλογές μας. Η μεγάλη κούρσα στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων ίσως αποτελεί προάγγελο μεγάλων και σοβαρών ανακατατάξεων...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v