Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit ΑΧΕΠΕΥ: Στα μικρά η διαφορά...

Το πρώτο τρίμηνο είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά στις αποδόσεις εντός του 2006 αναφέρει η Merit AXEΠΕΥ επικαλούμενη τόσο την ιστορική στατιστική μελέτη του Leo Hirsch όσο και το January Effect που ”χτυπά” από Δεκέμβρη ως Μάρτη. ”Δεν υπάρχει καλύτερη συγκυρία να είναι κανείς long στη Σοφοκλέους” προσθέτουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.

Merit ΑΧΕΠΕΥ: Στα μικρά η διαφορά...
των Εμμανουήλ Βάρσου, Aνδρέα Καραλή*

Μετά από το ανοδικό ξέσπασμα της περασμένης εβδομάδας που έφερε τον Γενικό Δείκτη από τις 3.500 στις 3.600 μονάδες τα πράγματα φάνηκαν να ησυχάζουν. Μόνον όμως στη ”βιτρίνα” της αγοράς μας, δηλαδή στον Γενικό Δείκτη και αν θέλετε και στον FTSE 20. Από κάτω, τα πράγματα...βράζουν!

Το αγοραστικό ενδιαφέρον μετατοπίστηκε τις τελευταίες 5 συνεδριάσεις στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, όπου το momentum είναι πολύ ισχυρότερο απ’ ό,τι στα blue chips αυτή τη στιγμή. Ο Γενικός Δείκτης έχει δείξει σημάδια σταθεροποίησης στην περιοχή των 3.600 μονάδων και επιχειρεί να χωνέψει τα νέα υψηλά, μην αποτολμώντας νέα κίνηση στη φάση αυτή, 4 συνεδριάσεις πριν από τη λήξη του έτους.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση όμως, όπου άλλωστε διακρίνονται και αρκετές ελκυστικές αποτιμήσεις, όπου άλλωστε συνηθίζει να ”χτυπά” με μεγαλύτερη δύναμη το January Effect, όπου άλλωστε παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις, εκεί οι αγοραστές δεν κρύβονται ούτε διστάζουν.

Από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ως σήμερα (σ.σ. 26 Δεκεμβρίου) ο FTSE 20 έχει σημειώσει κέρδη τάξεως 2,5%, ο FTSE 40 έχει σημειώσει κέρδη τάξεως 7,5% και ο FTSE 80 έχει σημειώσει κέρδη τάξεως 10%!!

Το αν αξίζει να τοποθετηθεί κανείς στη Σοφοκλέους ύστερα από το ράλι των τελευταίων ημερών είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση και εξαρτάται κυρίωες από το κατά πόσον επιθυμεί κάποιος να ”τρώει καλά ή να κοιμάται ήσυχος”.

Τεχνικά, μπορούμε κάλλιστα να θεωρήσουμε τα επίπεδα αυτά ”βραχυπρόθεσμα υπέρ-αγορασμένα”.

Αν από την άλλη πλευρά αγνοήσουμε την τεχνική ανάλυση και πάμε μόνο με τα θεμελιώδη, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν ακόμα στην αγορά μας ιδιαίτερα ελκυστικές περιπτώσεις, τόσο σε όρους value όσο και σε όρους growth, σε κάθε κατηγορία κεφαλαιοποίησης.

Αν κάποιος τοποθετείται με βραχυχρόνιο ορίζοντα, στη φάση αυτή μπορεί να θεωρήσει ότι τοποθετείται ”υψηλά”. Αν τοποθετείται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και ”προνοητικός” ενόψει της ανόδου που αναμένεται στο χρηματιστήριο το πρώτο τρίμηνο του 2006. Το πρώτο τρίμηνο είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά στις αποδόσεις εντός του 2006.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως σύμφωνα με την ιστορική στατιστική μελέτη του Leo Hirsch, η πιο κερδοφόρα περίοδος να είναι κανείς τοποθετημένος σε μετοχές είναι από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο.

Αν βάλουμε μέσα στην έρευνα αυτή το φαινόμενο του Ιανουαρίου που ”χτυπά” από Δεκέμβρη ως Μάρτη, τότε συμπεραίνουμε ότι από πλευράς market timing δεν υπάρχει καλύτερη συγκυρία να είναι κανείς long στη Σοφοκλέους.

Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

* Ο Ε.Ι. Βάρσος είναι διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ. O Α.Ν. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v