Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλο παιγνίδι στην ενέργεια

Η αγορά ενέργειας παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνα που παρουσίαζε πριν από λίγα χρόνια η αγορά των τηλεπικοινωνιών. Η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών οδήγησε τον κλάδο στην ανάπτυξη. Το ίδιο θα συμβεί και στην ενέργεια. Αρκεί να ξεπεραστούν οι γνωστές αγκυλώσεις και να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την απελευθέρωση της αγοράς.

Μεγάλο παιγνίδι στην ενέργεια
Η αγορά ενέργειας παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνα που παρουσίαζε πριν από λίγα χρόνια η αγορά των τηλεπικοινωνιών. Η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών οδήγησε τον κλάδο στην ανάπτυξη.

Το ίδιο θα συμβεί και στην ενέργεια. Αρκεί να ξεπεραστούν οι γνωστές αγκυλώσεις και να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την απελευθέρωση της αγοράς.

Όλα όσα συμβαίνουν με την αιολική ενέργεια φαίνονται εντυπωσιακά, αλλά στην πράξη είναι μικρά σε σχέση με εκείνα που μπορούν να γίνουν συνολικά στον χώρο της ενέργειας. Και η Σοφοκλέους έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα, αφού μπορεί να αναδειχθεί σε δίοδο κεφαλαίων.

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχει ”κολλήσει”, αλλά νομοτελειακά τα πράγματα θα αρχίσουν να παίρνουν τη σειρά τους. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να μείνουμε από ρεύμα!

Το μεγάλο πρόβλημα στην απελευθέρωση ήταν μέχρι σήμερα οι ισχυρές αντιδράσεις από το εσωτερικό της ΔΕΗ. Η απώλεια του μονοπωλίου θα αποδείξει τις ατέλειες του συστήματος και θα αναγκάσει πολλούς να βγουν από το βόλεμά τους.

Όσοι προσπάθησαν να επενδύσουν στην αιολική ενέργεια έχουν πολλά να διηγηθούν σχετικά με το θέμα. Τέλος πάντων, δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Το θέμα είναι ότι όπως οι τηλεπικοινωνίες έφεραν ανάπτυξη στη χώρα, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον κλάδο της ενέργειας.

Δεν μας ενδιαφέρει αν κάποιοι θα γίνουν πλουσιότεροι, επειδή θα επενδύσουν στον κλάδο. Το θέμα είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τις επενδύσεις. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν προφάσεις για να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v