Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση διόρθωσης

Συνεδρίαση όμοια με τις προηγούμενες, όσον αφορά τις ακραίες διακυμάνσεις, με σαφώς όμως χειρότερη τελική εικόνα, όπως προκύπτει από την αναλογία ανοδικών– πτωτικών μετοχών (1,5 προς 1). Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση την παράσταση ”έκλεψαν” Εμπορική, Βιοχάλκο, ΚΑΕ και Αλουμίνιο Ελλάδος.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση- συνέχεια των προηγούμενων, που εξελίχθηκε εν μέσω ουδέτερου έως ελαφρώς θετικού διεθνούς κλίματος (έστω και αν αρκετοί αναλυτές δείχνουν προβληματισμένοι με τις αναταράξεις που παρατηρούνται στις αγορές ομολόγων), όμως η σημερινή τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών– πτωτικών μετοχών ήταν σαφώς επιβαρημένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι κάπως έτσι θα συνεχιστεί το κλίμα για τις δύο επόμενες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του χρηματιστηριακού χρόνου, έστω και αν σε κάποιους περιφερειακούς τίτλους, μετά το μέσον της συνεδρίασης, διαπιστώθηκαν εμφανή σημάδια κόπωσης.

Τεχνικά, η εικόνα αφήνει περιθώρια μικρής περαιτέρω διολίσθησης, αν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή είδηση και αν συνεχιστεί η φαινομενική αδυναμία που παρουσιάζουν αρκετοί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι το περιθώριο σημαντικής υποχώρησης δείχνει μάλλον περιορισμένο.

Ο Γενικός Δείκτης, σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, διολίσθησε έως τις 3.631,01 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 3.637,84 μονάδες με απώλειες 0,56%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 253 εκατ. ευρώ από τα οποία όμως τα 78,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Την ίδια ώρα, οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων διατήρησαν τον χαμηλό όγκο συναλλαγών, ακολουθώντας ουσιαστικά την κίνηση της υποκείμενης.

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους, ακόμα μία εντυπωσιακή ημέρα για τον τίτλο της Εμπορικής, σημαντικά κέρδη για Αγροτική, ΚΑΕ, Βιοχάλκο, αξιοσημείωτα για ΔΕΗ, Folli Follie και θετικό πρόσημο για Πειραιώς.

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες για τον τίτλο της Ελληνικής Τεχνοδομικής, αλλά και για Coca-Cola 3E, Intracom, Cosmote, αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια, όπως και για τη Eurobank και αρνητική μεταβολή για Εθνική, Γερμανό, Hyatt, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάνα, ενώ λίγο χαμηλότερα, από πλευράς κεφαλαιοποίησης, συνεχίζει να εντυπωσιάζει το Αλουμίνιο της Ελλάδος.

Θετική αλλά όχι καλύτερη των προηγούμενων η τελική εικόνα με 164 ανοδικές μετοχές έναντι 123 πτωτικών, παρά ταύτα, επειδή και σήμερα δεν έλειψαν οι ακραίες διακυμάνσεις, 15 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 10% έως 20%, ενώ ζητούμενο παραμένει πόσοι από αυτούς θα βρίσκονται στη λίστα των κερδισμένων και στις πρώτες συνεδριάσεις του καινούργιου χρόνου.

Πέρασε σήμερα μέσω του ΧΑ πακέτο 3.481.000 τεμαχίων της Πειραιώς ΑΕΕΑΠ, στην τιμή των 2,34 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 6,8% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες προσυμφωνημένες συναλλαγές, πέρασαν δύο πακέτα 130.000 και 398.500 τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας στα 35,62 και 35,90 ευρώ αντιστοίχως, ένα πακέτο 61.275 τεμαχίων της Alpha Bank στην τιμή των 25,46 ευρώ και ένα πακέτο 214.940 τεμαχίων της Ανδρομέδα στα 2,88 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 969.795 τεμαχίων της Σωληνουργεία Κορίνθου στα 1,16 ευρώ και ένα πακέτο 12.300 τεμαχίων της Ελληνική Τεχνοδομική στην τιμή των 5,70 ευρώ.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, πέρασε ένα πακέτο 7.600.000 τεμαχίων της Βιοχάλκο στην τιμή των 6,34 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,81% του μετοχικού της κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v