Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόπειρες μετακύλισης υπεραξιών

Με την προϋπόθεση πως δεν θα διαταραχθούν οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ επενδυτικών σχημάτων στην... περιφέρεια και θα μετακυλιστούν ομαλά οι υπεραξίες στο όριο του Τ+3, τουλάχιστον η αρχή της επόμενης χρονιάς προοιωνίζεται εξίσου ενδιαφέρουσα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλότερα των 2.000 μονάδων, προς τις 1.995 διαμορφωνόταν (στις 14:30) ο FTSE-20.

Κάμψη που παρά την αρχικά θετική αντίδραση του μεγαλύτερου μέρους της μεσαίας - μικρής κεφαλαιοποίησης μας καθιστά συγκρατημένα επιφυλακτικούς μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Βέβαια, αυτή η εκτίμηση αφορά περισσότερο εκείνη την ομάδα των μετοχών όπου στις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις έχουν καταγραφεί σημαντικότατες υπεραξίες, μέρος των οποίων δικαιολογημένα επιδιώκεται να κατοχυρωθεί με κέρδη.

Μέρος αυτών των πολύ σημαντικών κερδών κατοχυρώνεται μέχρι στιγμής στη μετοχή της Altec, με τον τίτλο, όμως, να ”κρατά” την ανοδική του φορά.

Κατά 16% αντιδρά προς τα 0,51 ευρώ η ΑΛΜΑ - Ατέρμων, ενώ συνεχίζουν ΑΕΓΕΚ, Αττικάτ, Σάνυο, Πήγασος, Ελτον, Βιοτέρ και αρκετές ακόμη.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών από το αρχικό 2 προς 1 επιβαρύνθηκε λίγο μέχρι τις 14:40 στο 1,5 προς 1, αν και μέχρι στιγμής φαίνεται πως το παιχνίδι στην περιφέρεια ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό.

Βέβαια, στην κορυφή των κερδισμένων μετοχών φτάνει πλέον με 20άρη η LogicDIS στα 0,66 ευρώ, ακολουθούν Εδραση-Ψαλλίδας, Centric Πολυμέσα, Λεβεντάκης, Πειραιώς ΑΕΕΑΠ (με νέα πακέτα), Lannet και άλλες από αυτή την κατηγορία εν μέσω περισσότερο ή λιγότερο πειστικών φημών για επιχειρηματικές κινήσεις και συνέργειες.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης θα επιμέναμε καταρχήν στη διασφάλιση των 1.995 μονάδων για τον FTSE-20 ως γραμμή ασφαλείας, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί δυνάμεων στη χαμηλότερη και κυρίως στην περιφερειακή αποτίμηση.

Το ζητούμενο για σήμερα, αλλά και τις επόμενες δύο συνεδριάσεις είναι να κατοχυρωθούν χωρίς απρόοπτα υπεραξίες, να καλυφθεί το Τ+3 προκειμένου να ξεκινήσει με ηπιότερη διάθεση το 2006.

Μία χρονιά που τουλάχιστον στην αρχή της και με την προϋπόθεση πως θα παραμένουν τουλάχιστον σταθερά τα βαριά χαρτιά μπορεί να κρατήσει στο προσκήνιο ένα σημαντικό μέρος της Μεσαίας – Μικρής Κεφαλαιοποίησης, ακόμη και της ακραίας περιφέρειας.

Εάν όλη αυτή η προσπάθεια μετακύλισης επιτευχθεί χωρίς ”αδειάσματα” μεταξύ επενδυτικών σχημάτων, η συνέχεια, από 2ας Ιανουαρίου μπορεί να είναι εξίσου ενδιαφέρουσα για την κατηγορία μετοχών με φθηνή απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v