Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπανιέρα γεμάτη μαύρο χρυσάφι!

Κάποτε η επίδειξη πλούτου απαιτούσε να γεμίσει ο Κροίσος την μπανιέρα του με σαμπάνια και να απολαύσει το χαβιάρι του με την παρέα της αρεσκείας του. Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, το τρομερό και ζάπλουτο παπί, αγαπούσε να παίρνει το μπάνιο του σε μία πισίνα γεμάτη χρυσά νομίσματα! Στον 21 αιώνα, η πραγματική δύναμη βρίσκεται αλλού! Στην ενέργεια.

Μπανιέρα γεμάτη μαύρο χρυσάφι!
Κάποτε η επίδειξη πλούτου απαιτούσε να γεμίσει ο Κροίσος την μπανιέρα του με σαμπάνια και να απολαύσει το χαβιάρι του με την παρέα της αρεσκείας του. Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, το τρομερό και ζάπλουτο παπί, αγαπούσε να παίρνει το μπάνιο του σε μία πισίνα γεμάτη χρυσά νομίσματα!

Στον 21 αιώνα, η πραγματική δύναμη βρίσκεται αλλού! Στην ενέργεια. Μόνο που είναι κομματάκι δύσκολο να γεμίσουμε την μπανιέρα μας με αργό πετρέλαιο! Μερικά βαρέλια βενζίνης, όμως, στην αποθήκη δεν θα βλάψουν!

Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται πέριξ των 60 δολαρίων το βαρέλι και ουδείς ανησυχεί. Οι χρηματιστηριακές αγορές, για παράδειγμα, συνεχίζουν την ευχάριστη πεζή καθημερινότητά τους αγνοώντας επιδεικτικά το γεγονός. Σαν να πρόκειται για ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που σύντομα θα αποτελεί μία δυσάρεστη παρένθεση.

Είναι έτσι; Θα ξαναδούμε σύντομα το πετρέλαιο στα 40 και στα 30 δολάρια το βαρέλι; Ή το έχουμε πάρει απόφαση ότι θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια με υψηλές τιμές στην ενέργεια; Αν ισχύει το τελευταίο, τότε τα 70 και τα 80 δολάρια το βαρέλι είναι μέσα στο πρόγραμμα και σ’ αυτή την περίπτωση οι χρηματιστηριακές αγορές δεν πρέπει να αισθανθούν και πολύ άνετα…

Το 2006 έχει ξεκινήσει καλά για τη Σοφοκλέους. Αυτού του είδους οι επισημάνσεις, λοιπόν, μπορεί να κουράζουν. Όταν κάποιος ετοιμάζεται να πάει σε πάρτι, δεν είναι και τόσο ευχάριστο να έχει κάποιον δίπλα του και να του μιλάει συνεχώς για τις κακές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το θέμα και να συνεχίσουμε τη ζωή μας σαν να μην υπάρχει. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζουμε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θυμούνται ό,τι θέλουν να θυμηθούν σε ανύποπτο χρόνο. Αυτή τη στιγμή μπορεί να αγνοούν το θέμα του πετρελαίου επειδή –πιθανότατα- είναι αποφασισμένες να δοκιμάσουν υψηλότερα επίπεδα τιμών στις μετοχές.

Όταν όμως αποφασίσουν να διορθώσουν, τότε το πετρέλαιο μπορεί να αποτελέσει μία πρώτης τάξεως δικαιολογία για να εξελιχθεί το σενάριο. Πέρα απ’ αυτό, όμως, υπάρχει και μία πραγματικότητα. Οι οικονομίες έχουν δείξει αντοχές στα 60 δολάρια το βαρέλι ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε. Θα δείξουν, άραγε, τις ίδιες αντοχές στα 70 ή στα 80 δολάρια το βαρέλι;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v