Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό 61 μηνών στη Σοφοκλέους

Σε επίπεδα της 8ης Δεκεμβρίου 2000 έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης μετά από έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και επεκτάθηκε στην πλειονότητα των μετοχών. Διακρίθηκαν Βιοχάλκο, Alpha Bank, ΔΕΗ, Εμπορική, Υγεία και τράπεζες του μεσαίου χώρου. Τα ”πακέτα”, οι... λοιποί πρωταγωνιστές. Οι απόψεις των χρηματιστών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Κλείσιμο πάνω από τις 3.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης είχε να δει από τις 8/12/2000 και αυτό συνέβη σήμερα εν μέσω μικτής ανοδικής κίνησης που ξεκινούσε από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και σταδιακά εξαπλωνόταν χαμηλότερα, αλλά και σχετικά θετικής εικόνας από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου θεωρούν ότι για πολλοστή φορά η Σοφοκλέους επιβεβαιώνει ότι παραμένει μία αγορά τάσης, ψυχολογίας και momentum, όμως επισημαίνουν ότι ίσως ο ”ενθουσιασμός” που διαφαίνεται σε αρκετούς περιφερειακούς τίτλους, έστω και αν πολύ από αυτούς είχαν αδικαιολόγητα υπο-αποδώσει εδώ και πολλούς μήνες, εσωκλείει κάποιους κινδύνους εγκλωβισμού σε περίπτωση αντιστροφής του κλίματος.

Σταδιακά και αν συνεχίσει το ενδιαφέρον για μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης δεν αποκλείεται να αποτελέσει μοχλό επιστροφής των ιδιωτών επενδυτών, η πλειονότητα των οποίων προς το παρόν αρκείται σε κάποια διερευνητικά τηλεφωνήματα ή κάποιες επιλεκτικές εντολές αγορών, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ορισμένες μικρές ΑΧΕ ήδη αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα πλαφόν στις συναλλαγές, κάτι που είχε να συμβεί από το ”ένδοξο” 1999.

Τεχνικά και εφόσον διατηρείται η θετική ψυχολογία, αφενός δεν διαφαίνεται περιθώριο σημαντικής υποχώρησης και αφετέρου αν ο δείκτης κλείσει πάνω από τις 3.715 μονάδες δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 3.752 μονάδες ή αντίστοιχα για τον FTSE προς τις 2.056 μονάδες.

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους, η θετική έκπληξη, έστω και προς το τέλος, ήρθε από την Alpha Bank, σημαντικά κέρδη για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Cosmote, αξιοσημείωτα για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Ελληνική Τεχνοδομική και Εμπορική, η οποία εξέπληξε θετικά όσους ανέμεναν πιέσεις καθώς σήμερα μπήκαν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που προήλθαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Επίσης, θετικό πρόσημο για Γερμανό, Coca-Cola 3E, Hyatt, ΚΑΕ, Motor Oil, Folli Follie και αμετάβλητος ο τίτλος της Intracom.

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες για τον ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτες για την Αγροτική (αν τελικά πάει λίγο πιο πίσω το επικείμενο placement δεν αποκλείεται να διορθώσει) και αρνητικό πρόσημο για τον Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης, κινήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στο ”πράσινο” και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.710,89 μονάδες με κέρδη 1,30%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 278 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 34,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ιδιαίτερα ικανοποιητική η τελική εικόνα με 229 ανοδικές έναντι 59 πτωτικών και 12 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 9% έως 19,69%.

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, συνεχίστηκε το ενδιαφέρον για τις θεωρητικά μικρότερες τράπεζες με επικεφαλής των κερδισμένων εκεί την Τράπεζα Αττικής (+9,83%), συνέχισε ανοδικά με σημαντικά κέρδη η Proton Bank, σημαντικά τα κέρδη και για την Aspis Bank, όπως και για την Εγνατία.

Επικεφαλής των κερδισμένων το Υγεία εν μέσω φημών για επικείμενες μετοχικές εξελίξεις, ακόμα μία έντονα ανοδική συνεδρίαση για την PC Systems, ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη με αυξημένες συναλλαγές για τον Λεβεντέρη, κίνηση εν μέσω φημών που θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες για την ΙΜΑΚΟ.

Επίσης, εξαιρετική διαγραμματική συμπεριφορά για τον Κλουκίνα – Λάππα, ενώ δεν αποκλείεται στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις οι φήμες για πιθανές επιχειρηματικές εξελίξεις και όχι μόνο να συμπεριλάβουν και άλλους τίτλους μικρής κεφαλαιοποίησης.

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα των 145.000 και 40.000 τεμαχίων της Εθνικής στα 36,36 και 36,46 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 200.000 τεμαχίων της S&B στα 8,72 ευρώ και ένα πακέτο 250.000 τεμαχίων της Eurobank στα 26,72 ευρώ.

Επίσης,τρία πακέτα της Εμπορικής Τράπεζας των 190.000, 125.000 και 85.000 τεμαχίων στη τιμή των 28,10 ευρώ ανά μετοχή, ένα πακέτο 138.745 τεμαχίων της Proton Bank στα 7,56 ευρώ και ένα πακέτο 121.880 τεμαχίων της Cosmote στα 18,77 ευρώ.

Ακόμα, ένα πακέτο 1.000 τεμαχίων της Altec στα 2 ευρώ, δύο πακέτα των 80.000 και 26.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 28,92 και 28,88 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της Marfin Financial Group στα 20,60 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v