Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο επίκεντρο ”μικρά” και ”μεσαία”

”Nηνεμία στην καρδιά” του FTSE-20 θέλουν οι ενεργοί παίκτες ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριοποίησή τους σε κλάδους και μετοχές του μεσαίου - χαμηλότερου χώρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές του τελευταίου ελκύουν όλο και μεγαλύτερο τμήμα παικτών και κεφαλαίων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στη χειρότερη περίπτωση συσσώρευση και στην καλύτερη σταδιακή αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τα ”βαριά” χαρτιά εκτιμούν οι αναλυτές στην πρωινή τους αναφορά.

Είναι ενθαρρυντικό ότι η ανοδική αντίσταση μετοχών εταιριών thw μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης αρχίζει να ελκύει όλο και μεγαλύτερο ενεργό τμήμα παικτών, βραχυπρόθεσμων, αλλά και επενδυτικών κεφαλαίων, σε αξιοπρόσεκτο βαθμό.

Αυτό που χρειάζεται η συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι η ήπιων τόνων συντήρηση του FTSE-20, υψηλότερα του επιπέδου των 2.000, ώστε να ισχυροποιηθεί περαιτέρω η αντίδραση μετοχών εταιριών της χαμηλότερης αποτίμησης.

Δεν είναι τυχαίο πως χθες υπήρξε άμεση συνέχεια για μετοχές εταιρίων του ευρύτερου μεσαίου χώρου, είτε αυτός αφορά στον τραπεζικό κλάδο είτε στις κατασκευές είτε στην πληροφορική – λύσεις πληροφορικής και ενδεχομένως πολύ σύντομα και στο εμπόριο. Φαίνεται πως οι κινήσεις που διαμορφώνονται σε επιμέρους ξένους (από τις τράπεζες έως το εμπόριο) ξεκινούν από τη βάση και τη μέση με προοπτική να διαχυθούν στη συνέχεια υψηλότερα, φθάνοντας μέχρι τους ηγετικούς ομίλους.

Γι’ αυτό, κρίνοντας κυρίως από τις τράπεζες, εκτιμούμε πως όχι μόνο δεν βρισκόμαστε προς την ολοκλήρωση της αντίδρασης στον μικρομεσαίο χώρο (καθότι υποστηρίζεται πως το ”τρέξιμο” των μικρών σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου), αλλά ενδεχομένως περίπου στα μισά της διαδρομής.

Το πιθανότερο είναι πως τα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο με επίκεντρο τον όμιλο της Marfin και που αυτή την περίοδο φθάνουν μέχρι την Εγνατία, αλλά και τις άλλες μικρότερες τράπεζες, σχετικά σύντομα θα αφορούν ενδεχομένως την Πειραιώς, πιθανότατα την Εμπορική και προς την κορύφωση της τάσης την Εθνική και τη Eurobank.

Τηρουμένων των αναλογιών κάτι ανάλογο συμβαίνει στις κατασκευές, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται αντίστοιχης μορφής κίνηση στον ευρύτερο χώρο της μεταλλουργίας.

Σταθερά ανοικτός μετά τη συμφωνία ΔΕΛΤΑ - Chipita παραμένει ο κλάδος των τροφίμων, με τον Νίκα να ”πονηρεύει” την αγορά, κατ’ αρχάς λόγω της απορρόφησης των 2 θυγατρικών.

Αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως ο ιθυνών νους του Νίκα (Αγγ. Πλακόπητας) συζήτησε κάποια στιγμή με το νέο σχήμα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια.

Στα υπόψη θα πρέπει να ληφθεί μεσοπρόθεσμα η υψηλότατη θέση (περίπου 88%) που εμφανώς κατέχει η οικογένεια Δομαζάκη στο μετοχικό κεφάλαιο της Creta Farm.

Eνας κλάδος που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, ο ακτοπλοϊκός, εκτιμάται πως θα απασχασχολήσει άμεσα και την αγορά.

Και αυτό διότι με σημερινά δημοσίευματα του Τύπου το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) θα εξετάσει τη μελέτη της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλόων, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στην απελευθέωρη του ναυλολογίου (εισιτηρίων) σε δρομολόγια–κορμούς της ακτοπλοΐας προς Κρήτη, Παροναξία, Κω – Ρόδο και Χίο, Μυτλινη.

Σημείωση: Ευχαριστούμε ολόθερμα και από βάθους καρδιάς όλους εκείνους που έδωσαν (και που δεν έδωσαν) την ψήφο τους σε ανθρώπους, συνεργάτες -ουσιαστικά στο ίδιο το δίκτυο- του euro2day για τη χρονιά που πέρασε.

Μέλημα, ηθική -και όχι μόνο- υποχρέωση όλων μας είναι να προσπαθήσουμε για ακόμη καλύτερες χρηματιστηριακές ημέρες, πιο υπεύθυνα, προσεκτικά και νηφάλια, τώρα που στην αγορά διαμορφώνεται σταδικά μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας και επικινδυνότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v