Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόχλευση σε... πολλαπλά επίπεδα

Σταθερά προσανατολισμένη στα υψηλά πενταετίας παραμένει η αγορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινείται προς τις 3.750 μονάδες. Την κατάλληλη στιγμή φαίνεται πως ”μοχλεύονται” και πάλι βασικές μετοχές–κλειδιά του FT 20, ενώ παρατηρούνται αυξημένες συναλλαγές σε Alpha και Πειραιώς με εμφανή ανοδική τάση. Συνεχίζεται η αντίδραση μετοχών από ευρύτατο φάσμα της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σταθερά προσανατολισμένη στα υψηλά πενταετίας παραμένει η αγορά. Η λειτουργία και του υπολοίπου της Σοφοκλέους μετά τις 14.00 γίνεται με ικανοποιητικό ρυθμό και σχετικά ηπιότερη διάθεση, όπου μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο... καπνός.

Σε αυτή όμως την αναφορά μας θα σταθούμε στην αυξημένη εμπορευσιμότητα στην Alpha Βank (προς τα 26 ευρώ πλέον) και την Τράπεζας Πειραιώς προς τα 18,8 ευρώ. Στην περίπτωση της δεύτερης, μετά μάλιστα τη διάσπαση της αντίστασης των 18 ευρώ, έχει ενδυναμωθεί σημαντικά η ανοδική φορά.

Θα πρέπει επίσης να προσεχθεί ότι αθόρυβα αλλά ανοδικά τοποθετούνται κυρίως ξένοι στην Εθνική μέχρι τα υψηλά των 37 ευρώ.

Η αναφορά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, από όπου ξεχωρίζουν ακόμη Βιοχάλκο, Ηyatt, και Intracom, δεν σημαίνει πως απειλείται η φορά μετοχών της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, όπου βέβαια δεν υπάρχει μόνο... καπνός.

Απεναντίας, πιστεύουμε πως σε αυτή τη φάση με την υπεραντίδραση των μικρομεσαίων ήταν απαραίτητη η ”μόχλευση” και ορισμένων μετοχών-κλειδιών του FT 20, ώστε να διασκεδαστούν πιθανές επιφυλάξεις για τη συνέχεια.

Από τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση παραμένουν στο επίκεντρο ο μεσαίος χώρος από βασικούς κλάδους όπως είναι οι κατασκευές, ακτοπλοΐα, μεταλλευτικές και τροφίμων. Μετοχές των εταιριών Intrakat, Αθηνά, ΑΕΓΕΚ και όχι μόνο εντυπωσιάζουν θετικά στο ταμπλό, τη στιγμή που αντιδρούν στο σύνολό τους οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο και οι μετοχές των ακτοπλοϊκών.

Από τα τρόφιμα ξεχωρίζουν οι αυξημένες συναλλαγές της Elbisco μέχρι τα 5,08 ευρώ και της Creta Farm (όπου πέρασε πακέτο ποσοστού 6,78%). Στην περίπτωση της Elbisco είναι λίγο πολύ γνωστή η πρόθεση της διοίκησης, ενώ για τη δεύτερη η εταιρία σχεδιάζει τη διεύρυνση της ελεύθερης διασποράς μέχρι του ποσοστού - κριτηρίου ένταξης στο 20%. Να σημειωθεί ότι η οικογένεια Δομαζάκη κατέχει εμφανώς το 88% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

Από την υγεία φαίνεται πως η περίπτωση του… Υγεία δεν κλείνει τόσο εύκολα όσο αρχικά είχε προεξοφληθεί. Αποτελεί γι’ αυτό ενδεικτική περίπτωση όσον αφορά την προσοχή με την οποία θα πρέπει να κινούνται οι επενδυτές σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v