Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φαινόμενα υπερθέρμανσης...

Τα τηλέφωνα στις χρηματιστηριακές εταιρίες κτυπούν δαιμονισμένα. Παλιοί πελάτες επανέρχονται δριμύτεροι, προσδοκώντας να βγάλουν τα σπασμένα της κακής περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι χρηματιστές αναζητούν εναγωνίως εγγυητικές, αφού τα πλαφόν κλείνουν πολύ νωρίς! Όπως μας έλεγε επαγγελματίας, οι ενεργοί πελάτες έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα...

Φαινόμενα υπερθέρμανσης...
Τα τηλέφωνα στις χρηματιστηριακές εταιρίες κτυπούν δαιμονισμένα. Παλιοί πελάτες επανέρχονται δριμύτεροι, προσδοκώντας να βγάλουν τα σπασμένα της κακής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι χρηματιστές αναζητούν εναγωνίως εγγυητικές, αφού τα πλαφόν κλείνουν πολύ νωρίς! Όπως μας έλεγε επαγγελματίας, οι ενεργοί πελάτες έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα...

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι λείπει ο ”αέρας”! Ευτυχώς! Σε αντίθετη περίπτωση θα βρισκόμασταν ήδη στις 4.500 μονάδες, αρκετές μετοχές της περιφέρειας θα είχαν γίνει ”πύραυλος” και θα μιλάγαμε πλέον για φαινόμενα 1999.

Το πόσο σοφή ήταν η επιλογή Πιλάβιου να παρακάμψει τις αντιδράσεις των χρηματιστών και να βάλει ένα οριστικό τέλος στην ιστορία του αέρα, φαίνεται τώρα.

Παρ’ όλα αυτά, είναι γεγονός ότι μιλάμε για την επιστροφή των μικρών. Στατιστικά η επιστροφή αυτή σηματοδοτεί κάθε φορά το τέλος της ανοδικής κίνησης.

Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το τέλος. Για παράδειγμα, όσοι έφυγαν από την αγορά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 1999 έχασαν το μεγάλο πάρτι του Σεπτεμβρίου.

Αυτό που επακολούθησε το 2000 ήταν απόλυτα φυσιολογικό και εύκολα προβλέψιμο. Το δύσκολο, λοιπόν, για τον επενδυτή δεν είναι να δει την πτώση που ακολουθεί την κάθε μεγάλη άνοδο, αλλά να προβλέψει με ακρίβεια την ώρα της εξόδου.

Το δεδομένο γι’ αυτή την ώρα είναι ότι οι μικροί επιστρέφουν κι αυτό δημιουργεί συνθήκες για την εμφάνιση φαινομένων υπερθέρμανσης, κυρίως στη μικρή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

”Ό,τι πάρουμε τώρα, και για τη συνέχεια έχει ο Θεός” είναι το σύνθημα που έχει πέσει στην αγορά. Ο κίνδυνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το απρόβλεπτο.

Το γεγονός εκείνο που μπορεί να ανατρέψει όλα τα σενάρια και να ξαναρίξει στο καναβάτσο όσους θυμούνται την αγορά μόνο στα υψηλά της…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v